background-image

КАКВИ СА ТАЙНИТЕ ЗАД СИМВОЛИТЕ НА ОПАКОВКИТЕ?

Разбери какво искат и НЕ искат да ни кажат производителите в това БЕЗПЛАТНО ръководство!
Виж най-подробния списък със символите и тяхното значение

Biopedia.bg.png
Био рецепти

Какво е здравословно хранене – полезни съвети

Здравословното хранене е основен компонент на здравословния начин на живот.

Ако превърнем подходящото за нас здравословно хранене в навик, ние не само можем да се радваме на по-добро здраве, както физическо, така и ментално и емоционално, но и на множество преимущества.

Подходящото здравословно хранене ни помага по-бързо да се възстановим от болестни състояния, от които страдаме.

То осигурява и достатъчно силна превенция и защита, които да ни предпазват от множество болести, сред които сърдечни, неврологични, такива на опорно-двигателния проблем.

Здравословното хранене грешно се приема от много като рестриктивна диета, а всъщност то е пълноценен и балансиран начин на хранене без нито една хранителна група да е изключена от дневното меню.

В тази статия ще разберем повече за балансираното хранене и ще ви дадем някои ценни съвети за здравословно хранене.

this is the image alt text

Здравословно хранене – какво точно означава

Според Световната здравна организация, ключова роля за човешкото здраве играят редица полезни навици като повече активност, достатъчно почивка, но преди всичко здравословно хранене. Здравословното хранене е балансирано и пълноценно.

Снимка за внимание
То включва всички хранителни групи – протеини, въглехидрати, зеленчуци, зърнени култури, полезни мазнини. Разбира се, здравословното хранене не предполага високата консумация на полуфабрикати, бяла захар и брашно, газирани напитки.

Ако искаме да се храним здравословно, всички храни трябва да присъстват в дневното ни меню и да не се ограничаваме от която и да е хранителна група.

Този начин на хранене доставя на тялото всички важни нутриенти, витамини, микроелементи, които подпомагат всички жизнени функции и правилната работа на организма.

Здравословното хранене трябва да е и съобразено със спецификите на всеки организъм, както и фактори като пол, възраст и т.н.

Здравословно хранене и по-малка консумация на сладки напитки

Много често срещана грешка е хората да се хранят здравословно, но да забравят на контролират приема на напитки, по-специално подсладените и газирани напитки. Когато искаме да се храним здравословно е нужно да обръщаме внимание не само на храната, но и на напитките.

Един от основните и често неосъзнати източници на бяла захар в диетата ни са газираните напитки, сладки чайове и плодови сокове.

Най-актуалните проучвания сочат, че повишеният прием на подсладени напитки повишава риска от сърдечни заболявания и диабет тип 2, дори и при хора, които нямат повишено тегло.

Ето защо един режим със здравословно хранене е препоръчително да изключва почти изцяло тези напитки, а по възможност напълно. Подсладените напитки са особено вредни за децата, защото водят до напълняване, но и до развитие на тежки болести когато станат възрастни.

Здравословните алтернативи на подсладените и газирани напитки са водата, неподсладени чайове, газирана вода, кафе.

Здравословно хранене и ядки и семена

Много хора избягват консумацията на ядки, защото те са с високо съдържание на мазнини. Но е важно да се отбележи, че ядките и семената са изключително богат източник на важни нутриенти и микроелементи.

В ядките и семената можем да открием високо съдържание на протеини, фибри, множество витамини и минерали. Противно на всеобщото мнение, ядките дори могат да помогнат за контрол над теглото и понижаването му.

Те редуцират риска от развиване на сърдечно-съдови заболявания и диабет тип 2. Актуално изследване посочва, че са открити преки връзки между ниският прием на ядки и семена и развитието на смъртоносни болести на сърцето, нервната система и диабет.

Здравословно хранене и кафе

Кафето и приемът му често предизвикват спорове в средите на хората, които се интересуват от здравословно хранене. Полезно ли е всъщност кафето или трябва да го избягваме?

Въпреки някои широко разпространени мнения, кафето всъщност е с високо съдържание на редица полезни елементи и има множество благоприятни действия върху човешкия организъм. Кафето е богато на антиоксиданти.

quote symbol image
"Множество проучвания и изследвания сочат, че има доказана връзка между кафето и дългия живот, както и кафето и превенцията на дегенеративни болести като болест на Паркинсон и Алзхаймер, както и редица други болести. Според тези проучвания, препоръчителното количество кафе на ден е до четири чаши. "
-Буда
quote symbol image

Бременните жени трябва значително да намалят консумацията му или напълно да го изключат, защото е намерена връзка между приемът на кафе и ниското тегло на новородените.

Все пак е важно да се спомене, че повишеният прием на кафе може да доведе до болести като безсъние и неравномерен сърдечен пулс.

Здравословно хранене и риба, богата на мазнини

Когато говорим за здравословен начин на хранене, много хора се плашат от мазнините, защото ги свързват само с вредните такива. Но съществуват полезни мазнини, които са нужни на организма и важни за здравето.

Такива мазнини можем да си набавим от мазната риба, например. Рибата е изключително богат източник както на полезни мазнини, така и на протеини и е важно да бъде част от нашето седмично меню.

Сьомгата, например, е изключително богата на важните омега-3 мастни киселини, които са основно средство за превенцията на възпалителни процеси в организма и предпазват от редица болести.

Проучванията и изследвания сочат, че редовният прием на риба ни предпазва от тежки болести, включително сърдечно-съдови, деменция, възпалителни болести на стомаха и чревния тракт.

Здравословното хранене е балансирано и пълноценно. То не изключва нито една основна хранителна група и предполага висок прием на витамини, минерали и микроелементи. Здравословното хранене играе ключова роля за подпомагането на правилното функциониране на организма.

Коментари

Споделяне