background-image

КАКВИ СА ТАЙНИТЕ ЗАД СИМВОЛИТЕ НА ОПАКОВКИТЕ?

Разбери какво искат и НЕ искат да ни кажат производителите в това БЕЗПЛАТНО ръководство!
Виж най-подробния списък със символите и тяхното значение

Био здраве

8 билки за намаляване на кортизола

Чувствате ли понякога недостиг на енергия? Сякаш Ви е трудно да се справяте с всичко, което ви се случва всеки ден? Имате ли проблеми със съня или усещате, че сте изтощени през цялото време на деня? Ако поне на два от тези въпроси сте дали положителен отговор, много е да имате дисбаланс в нивата на кортизол. В тази статия на "Биопедия" ще споделим с вас за 8 билки за намаляване на кртизола.

Какво представлява кортизолът и кои са признаците за повишаване на неговите нива?

Кортизолът е стероиден хормон, който се произвежда и освобождава от надбъбречните жлези. Това са т.нар. жлези с вътрешна секреция, чието разположение е на върха на бъбреците. Кортизолът влияе върху няколко аспекта на тялото Ви, като основната му функция е да подпомага регулирането на реакцията на организма към стреса.

Симптоми за висок кортизол

Когато кортизолът в кръвта е постоянно висок в продължение на дълъг период от време - например поради хроничен стрес или генетично заболяване - може да се появят последици за здравето. Някои симптоми на хронично висок кортизол включват:

 1. Намаляване на кортизола, билки за намаляване на кортизола, лекарства за кортизол, лечение на висок кортизол;
 2. Депресия;
 3. Умора;
 4. Стомашно-чревни смущения като запек, подуване на корема или диария;
 5. Главоболие;
 6. Сърдечно заболяване;
 7. Високо кръвно налягане;
 8. Раздразнителност;
 9. Проблеми с паметта и концентрацията;
 10. Репродуктивни проблеми като ниско либидо, еректилна дисфункция или нередовна менструация и овулация;
 11. Трудности със съня;
 12. Бавно възстановяване след тренировка;

Увеличаване на теглото.

Снимка за внимание
Ако забележите някой от тези признаци или съвкупност от тях, е добре да вземете навременни мерки.

Хубавото е, че много проучвания доказват, че съществуват естествени средства, които спомагат за редуциране на нивата на този така важен хормон.

8 билки за намаляване на кортизола

#1 Пасифлора

Тази чудно красива билка идва от в южните части на Южна Америка. Пасифлората доказано е успокояващо средство, което намалява нивата на кортизол. Препоръчва се да се пие на чай или да се приема под формата на тинктура.

намаляване на кортизола, билки за намаляване на кортизола, лекарства за кортизол, лечение на висок кортизол

#2 Маточина

Тази билка е член на семейството на ментата и произхожда от Южна Европа и Близкия изток. Маточината съдържа много антиоксиданти и успокояващи тревожността съединения, които намаляват депресията, тревожността и поддържат балансиран кортизол. Препоръчва се да се пие на чай.

#3 Ашваганда

Това е кореноплодно растение, което може да се приема за ефективно намаляване на стреса. В едно проучване при тези, които са приемали ашваганда, нивата на кортизол са намалели с 30%. Можете да приемате ашваганда като добавка или на прах, за да я добавите към ястия или напитки.

#4 Свещен босилек
Произхожда от Азия и е храст от семейството на босилека. Установено е, че две фитохимични съединения, оцимузозиди А и В, намаляват нивата на кортизол. Препоръчва се прием на свещен босилек като добавка или на чай.

#5 Родиола

Тази билка за намаляване на кортизола е позната още и като златен корен. Тя произхожда от Азия и от дълги години се използва за лечение. Златният корен съдържа фитохимикал, известен като салисдрозид, който е основен фактор за намаляване на нивата на кортизол.

Родиола розеа е щамът, който е най-ефективен по отношение на ползите за здравето. Родиолата помага и за увеличаване на енергията, което може да е от полза за хората с депресия. Препоръчва се златният корен да се приема като чай или добавка.

намаляване на кортизола, билки за намаляване на кортизола, лекарства за кортизол, лечение на висок кортизол

#6 Жен- шен
Още една известна билка за намаляване на кортизола, която е позната в азиатската природна медицина. Жен- шенът помага за намаляване на стреса, като блокира адренокортикотропния хормон. Може се приема под формата на добавка или тинктура.

#7 Astragalus membranaceus

Астрагалът е билка с имуноподкрепящото действие, която се използва от векове в традиционната китайска медицина Днес тя е известна като естествено средство за намаляване на кортизола, което спомага за облекчаване на последиците от стреса върху организма.

#8 Лайка

Лайката е общоприето наименование на цветя или растения, подобни на маргаритки.

Доказано е, че тази билка намалява нивата на кортизол и балансира настроението по-добре от някои лекарства.
Виж най-лесната рецепта

Най-добре е да се консумира под формата на чай.

В заключение

Сами виждате, че има много начини за естествено балансиране на нивата на този хормон. Въпреки че обсъдихме много различни варианти чрез билки за намаляване на кортизол, не забравяйте, че всяко тяло е уникално и е важно да определите какво работи най-добре за Вашия организъм.

Винаги се консултирайте с вашия личен лекар преди да започнете да приемате каквито и да било билки или добавки, за да се уверите, че те не взаимодействат с лекарства, които приемате, или с други заболявания, които може да имате.

Коментари

Споделяне