background-image

КАКВИ СА ТАЙНИТЕ ЗАД СИМВОЛИТЕ НА ОПАКОВКИТЕ?

Разбери какво искат и НЕ искат да ни кажат производителите в това БЕЗПЛАТНО ръководство!
Виж най-подробния списък със символите и тяхното значение

главна (8).jpg
Био здраве

Цинк - За какво се пие, колко време се приема?

Цинкът е минерал, който е важен за организма по много причини. Цинкът поддържа имунната система силна, помага за заздравяването на рани и подпомага нормалния растеж. Недостигът на цинк се среща често в развиващите се страни. В тази статия на "Biopedia.bg" ще изброим полезните свойства на този минерал и всичко, което трябва да знаем за него.

Колко време се пие цинк


цинк, колко време се пие цинк, за какво се пие цинк, как се приема цинк

Тялото ви не се нуждае от голямо количество цинк. Препоръчителната дневна доза за възрастни е 8-11 мг. Често срещано явление е леко пониженото съдържание на цинк, но приемът на мултивитамини и здравословното хранене трябва да ви осигурят цялото необходимо количество цинк.


Рядко се случва хората в индустриализираните страни да имат сериозен недостиг на цинк. Ниски нива на цинк понякога се наблюдават при възрастни хора, алкохолици, хора с анорексия и хора на много ограничени диети. Хората със синдроми на малабсорбция, като болестта на Крон или целиакия, също могат да имат недостиг на цинк.


Симптомите на цинков дефицит включват загуба на апетит, слаб растеж, загуба на тегло, липса на вкус или мирис, лошо зарастване на рани, кожни проблеми като акне, атопичен дерматит и псориазис, косопад, липса на менструален цикъл, нощна слепота, бели петна по ноктите и депресия.

За какво се пие цинк


цинк, колко време се пие цинк, за какво се пие цинк, как се приема цинк

Цинкът се е превърнал в популярно средство за лечение на обикновена настинка. Някои проучвания са установили, че пиенето на цинк под формата на таблетки за смучене може да намалят продължителността на настинката, с около един ден, и да намалят броя на инфекциите на горните дихателни пътища.

Цинкът помага в борбата с инфекциите и заздравява раните. Въпреки това, ако вече имате достатъчно цинк от храната, която консумирате, не е ясно дали пиенето на цинк под формата на хранителна добавка е от полза.

Локалният цинк се използва за лечение на обрив от пелени и кожни раздразнения. Доказано е също така, че е добре да се пие цинк при язви, СДВХ, акне, сърповидно-клетъчна анемия и други заболявания.
Освен това цинкът е изследван като средство за лечение на херпес, висок холестерол, ревматоиден артрит, ХИВ и др. Доказателствата за ползата от цинка при тези състояния обаче не са убедителни.

Как се приема цинк


За да избегнете дразнене на стомаха, приемайте цинк с храна. При обикновена настинка цинковите таблетки за смучене обикновено се приемат на всеки 2 до 3 часа в рамките на 48 часа от началото на симптомите.

След това приемайте цинковите таблетки за смучене на всеки 2-3 часа, докато сте будни, докато симптомите изчезнат. Съществуват добавки с цинк под формата на таблетки и течност.
Може ли да си набавите цинк по естествен път от храните? Добри хранителни източници на цинк са:

 • Червено месо- свинско, телешко;
 • Птиче месо- пилешко, пуешко;
 • Стриди;
 • Обогатени зърнени храни;
 • Пълнозърнести храни;
 • Боб и ядки.

Интересно е да се отбележи резултатът от едно проучване, което доказва, че приемът на цинк късно вечер може да помогне на хората да постигнат по-качествен сън.

Според двойно сляпо рандомизирано контролирано изследване върху медицински сестри от интензивните отделения например установява, че сестрите съобщават за подобрено качество на съня след прием на 220-милиграмови капсули цинков сулфат - около 50 мг цинк - на всеки 72 часа в продължение на един месец.

От какво количество цинк се нуждаете?


Мъжете се нуждаят от 11 милиграма цинк на ден, а жените - от 8 милиграма на ден. Бременните или кърмачките често се нуждаят от около 11-12 милиграма дневно.


Обърнете внимание, че потребностите от цинк се променят в детска и юношеска възраст:

 • Бебетата на възраст от 0 до 6 месеца се нуждаят от 2 милиграма на ден;
 • Кърмачетата на възраст от 7 месеца до 3 години се нуждаят от 3 милиграма на ден;
 • Децата на възраст от 4 до 8 години се нуждаят от 5 милиграма дневно;
 • Деца на възраст от 9 до 13 години се нуждаят от 8 милиграма дневно;
 • Тийнейджърките на възраст от 14 до 18 години се нуждаят от 9 милиграма на ден;
 • Момчетата в тийнейджърска възраст от 14 до 18 години се нуждаят от 11 милиграма на ден.

За какво да внимавате при прием на цинк?


цинк, колко време се пие цинк, за какво се пие цинк, как се приема цинк

Странични ефекти

Цинковите добавки могат да раздразнят стомаха и устата. Цинковите таблетки за смучене могат да променят обонянието и вкуса ви за няколко дни. Ако се приемат продължително време, цинковите таблетки за смучене могат да понижат нивата на мед в организма. Спрейовете за нос с цинк се свързват със загуба на обоняние, която може да е постоянна.

Взаимодействия

Цинкът може да взаимодейства с някои лекарства, като противозачатъчни таблетки и някои антибиотици. Цинкът може да взаимодейства и с други добавки, като калций, магнезий, мед и желязо. Ако приемате ежедневно лекарства или хранителни добавки, посъветвайте се с Вашия лекар относно приема на цинк.

Рискове

Хората, които са алергични към цинк, имат ХИВ или хемохроматоза и не трябва да приемат цинкови добавки, без да са се посъветвали предварително с лекуващия ги лекар.

Loading...
Споделяне