главна.jpg
Био здраве

5 етерични масла за разстеж на косата

Biopedia
8 Юли 2022
10 мин.

Етеричните масла се извличат от растенията чрез методи като дестилация или изпаряване. Макар че етеричните масла са по-известни със своите ароматни свойства, те съдържат и силни съединения, които могат да бъдат полезни за здравето.

Едно от предимствата на някои етерични масла е подобряването на състоянието на косата. Различните масла имат различи действия - от подпомагане на растежа на косата до придаване на здравина и блясък.

Затова и днес ще ви разкажем за 5 етерични масла, които ще помогнат на косата ви да расте по-бързо и да бъде по-здрава и блестяща. Ето и кои са те:

1. Етерично масло от лавандула

Маслото от лавандула може да ускори растежа на косата ви. То стимулира растежа на клетките, намалява стреса и предизвиква по-бърз растеж на вашата косата. Освен това етеричното масло от лавандула има и антимикробни и антибактериални свойства, които могат да подобрят състоянието на скалпа.

Как да го използвате? Смесете няколко капки масло от лавандула с 3 супени лъжици базово масло, например зехтин или разтопено кокосово масло, и го нанесете директно върху скалпа си. Оставете го да действа поне 10 минути, преди да го отмиете и да измиете с шампоан, както обикновено. Можете да правите това няколко пъти седмично.

1.jpg

2. Етерично масло от мента

Маслото от мента може да предизвика усещане за студ и изтръпване, докато засилва кръвообращението в областта, върху която е нанесено. Това може да спомогне за стимулиране на растежа на косата по време на фазата на анаген (или растеж). Маслото от мента помага на косата като увеличава броя на фоликулите, дълбочината на фоликулите и общия растеж на косата.
 

Как да го използвате? Смесете 2 капки етерично масло от мента с избрано от вас базово масло. Масажирайте го в скалпа си и оставете да действа 5 минути. След това измийте добре с шампоан и балсам.

2.jpg

3. Етерично масло от розмарин

Ако искате да подобрите гъстотата и растежа на косата си, маслото от розмарин е чудесен избор благодарение на способността му да подобрява клетъчното поколение.

Според едно проучване маслото от розмарин се представя също толкова добре, колкото и миноксидилът, често срещано средство в продуктите за растеж на косата, но при него вероятността от сърбеж като страничен ефект е по-малка.

Как да го използвате? Смесете няколко капки масло от розмарин със зехтин или кокосово масло и нанесете върху скалпа си. Оставете го да действа поне 10 минути, преди да го измиете с шампоан. Правете това два пъти седмично за по-добри резултати.

3.jpg

4. Етерично масло от кедрово дърво

Счита се, че етеричното масло от кедрово дърво засилва растежа на косата и намалява косопада, като балансира жлезите за производство на мазнини в скалпа. То има и противогъбични и антибактериални свойства, които могат да лекуват различни състояния, които могат да допринесат за появата на пърхот или косопад.

Екстрактът от кедрово дърво, включено в смес с лавандула и розмарин, също намалява косопада. 

Как да го използвате? Смесете няколко капки етерично масло от кедрово дърво с 2 супени лъжици масло по ваш избор. Масажирайте скалпа си и го оставете да действа 10 минути, преди да го измиете.4.jpg

5. Етерично масло от лимнена трева

Пърхотът е често срещано заболяване, а здравият скалп без люспи е важна част от здравето на косата. Маслото от лимонена трева е ефективно средство за лечение на пърхот, като в едно проучване от 2015 г. се установява, че то значително намалява пърхота след една седмица.

Как да го използвате? Маслото от лимонена трева за пърхот е най-ефективно, когато се използва ежедневно. Смесвайте по няколко капки в шампоана или балсама си и не забравяйте да ги втриете в скалпа.

5.jpg

Рискове и потенциални усложнения

Най-големият риск при употребата на етерични масла е дразнене на кожата или алергични реакции. Това се случва особено често, когато етеричното масло се прилага директно върху кожата, затова е важно да ги разреждате или комбинирате с базово масло.

Алергичните реакции са по-чести и при хора с чувствителна кожа или алергии към етеричното масло.

Симптомите на дразнене на кожата включват:

  • контактен дерматит;
  • парене, дискомфорт или болезнено изтръпване;
  • зачервяване в засегнатата област.

Признаците на алергична реакция включват:

6.jpg
 

  • тежък дерматит;
  • мехурчести обриви;
  • затруднено дишане;
  • подуване на езика или стесняване на гърлото.

За да проверите дали предизвикват дразнене при вас, тествате малко количество от сместа върху малък участък от кожата преди редовна употреба.

При много хора добавяне на дори малко количество етерично масло в шампоана, който използват и редовното им употреба върху скалпа, увеличава в пъти растежа на косата и помага тя да бъде здрава и с повече блясък.

Loading...
Споделяне

Последвай ни

Instagram лого

biopedia

ПОЗДРАВЛЕНИЯ!

Благодарим Ви, че сте част от нашето БИО семейство!