background-image

Вземи БЕЗПЛАТНА е-книга за балансирано хранене

главна (7).jpg
Био здраве

Пу-ер - Всичко, което трябва да знаем

Вероятно сте чували за истинските чайове като зелен, бял и улонг, които се произвеждат от растението Camellia sinensis, но може би не сте чували за чая пу-ер. Той произхожда от същото растение и може да се похвали с многобройни ползи за здравето. Именно тях ще разгледаме в тази статия на "Biopedia.bg"

Откъде идва чаят пу-ер?

пу-ер, пу ер, чай пу ер, чай пу-ер, пу ер чай, пу-ер чай

Историческите сведения сочат, че чаят Пу-ер в неговата компресирана форма се появява по време на династията Тан (618-907 г. ) благодарение на процъфтяващата търговия с Тибет. Чаят Пу-ер е естествено ферментирал и от векове е на почит в традиционните чаени общества в Азия благодарение на високата си концентрация на полифеноли, катехини и флавоноиди.


Чаят Пу-ер е най-окисленият вид чай и подобно на хубавото вино, този чай става по-добър с времето и придобива по-мек вкус, колкото по-дълго отлежава. Някои от най-редките и скъпи чайове Пу-ер отлежават повече от 50 години.

Снимка за внимание
Тази билка се среща под различни разновидности на черен и зелен чай.


Тя се характеризира с леко сладък вкус, а аромата му напомня на уханието на есенни листа. Чаят Пу-ер съдържа кофеин и често се консумира сутрин или в ранния следобед, за да повиши енергийните нива. Освен че държи хората бодри, билката има множество ползи за здравето на човека. Прочетете статията докрай, за да разберете кои са те.

1. Увеличава продуктивността


Благодарение на кофеина, съдържащ се в чая Пу-ер, пиенето на една чаша дневно може да ви помогне да повишите енергийните си нива и да се съсредоточите.

Една чаена чаша чай Пу-ер съдържа около 60-70 милиграма кофеин в сравнение със 105 милиграма в стандартна чаша кафе. Това прави чая Пу-ер добър избор за хора, които са твърде нервни след само една чаша кафе.

Кофеинът може да помогне за подобряване на умствения фокус и да ви даде допълнителен тласък, от който се нуждаете, за да преодолеете трудните следобеди.

2. Спомага за здравето на сърцето

пу-ер, пу ер, чай пу ер, чай пу-ер, пу ер чай, пу-ер чай

Като пиете по една чаша чай Пу-ер на ден, можете да намалите риска от сърдечни заболявания, като същевременно се наслаждавате на вкусна и успокояваща напитка. Чаят Пу-ер помага за предотвратяване на сърдечни заболявания, тъй като спомага за производството на ловастатин.

Този естествен статин обикновено се използва за лечение на висок холестерол. Китайско проучване показва, че чаят Пу-ер може да помогне за намаляване на лошия холестерол, известен още като LDL холестерол, и да предотврати заболявания, свързани със затлъстяването.

В същото време чаят Пу-ер повишава добрия холестерол, известен като HDL холестерол. По-високите нива на HDL холестерола се свързват с по-нисък риск от сърдечни заболявания.

3. Почиства токсините и свободните радикали

пу-ер, пу ер, чай пу ер, чай пу-ер, пу ер чай, пу-ер чай

Чаят Пу-ер използва окислителните си свойства, за да доставя повишено количество кислород, което подобрява кръвообращението и притока на кръв. Доставяйки повече кислород на мозъка, тази билка помага в борбата с главоболието и мигрената и намалява свободните радикали, които могат да причинят сериозни заболявания.

В традиционната китайска медицина чаят Пу-ер се използва за подпомагане на далака и стомаха при филтрирането на токсините в организма. Чаят Пу-ер съдържа прости захари и микроорганизми, които помагат на далака да прочисти кръвта и да премахне свободните радикали

Можете да го консумирате ежедневно, за да се насладите на постоянни ефекти, или да го използвате периодично като пречистващо средство, за да възстановите основните функции на тялото си.

4. Предотвратява появата на ракови клетки

Проучванията показват, че постоянната консумация на чай Пу-ер може да се справи с рака и да предотврати растежа на нови ракови клетки.

Едно проучване, проведено от Университета за наука и технологии в Кунмин, демонстрира способността на съставките на чая Пу-ер да се насочват към специфични туморни клетки с минимални странични ефекти.
Според друго проучване чаят Пу-ер има способността да предотвратява растежа на раковите клетки, като потиска клетъчната пролиферация.

5. Помага за намаляване на теглото

Чаят Пу-ер подобрява храносмилането и може да помогне за облекчаване на симптомите на запек благодарение на наличието на ловастатин в тези чаени листа. Антиоксидантите и полифенолите в чая Пу-ер също така подпомагат храносмилането и разграждането на мазнините.

Проучванията показват, че чаят Пу-ер може да ви помогне да отслабнете, когато се комбинира със здравословна диета и физически упражнения. Билката потиска синтеза на мастни киселини, което може да помогне на тялото ви да спре да произвежда повече мазнини.

Това не означава просто, че можете да се храните с високо съдържание на мазнини, да пиете чай Пу-ер и да отслабнете. За да намалите теглото си, трябва да правите редовно упражнения и да се храните здравословно.

Чаят Пу-ер също така стимулира тялото да произвежда хормоните епинефрин и норепинефрин, които намаляват запасите от мастни киселини.


Пийте по една чаша чай Пу-ер след хранене веднъж или два пъти дневно, за да се възползвате от ползите за здравето, които подпомагат отслабването.

6. Намалява стреса

Въпреки че чаят Пу-ер съдържа кофеин, това не означава, че ще ви накара да се чувствате нервни. Всъщност тази билка може да помогне за намаляване на стреса и неговите възпалителни свойства спомагат за релаксация, когато изпитвате леки болки.

Чаят Пу-ер съдържа фитохимикалите GABA и теанин, които се приписват на по-ниски нива на стрес. Тези фитохимикали увеличават производството на мелатонин, което може да помогне за по-добър сън и по-спокойно поведение през целия ден.