background-image

КАКВИ СА ТАЙНИТЕ ЗАД СИМВОЛИТЕ НА ОПАКОВКИТЕ?

Разбери какво искат и НЕ искат да ни кажат производителите в това БЕЗПЛАТНО ръководство!
Виж най-подробния списък със символите и тяхното значение

главна (1).jpg
Био здраве

Защо е важно да използваме биоразградими торбички

Четете внимателно етикетите, за да не попаднете на лъжлива алтернатива 

Колкото и стряскаща да е статистиката за замърсените океани, морета и градове, все още трудно се виждат конкретни позитивни резултати. В тази статия на "[Биопедия](/)" ще научите най-важното за биоразградими торбички, които използваме в ежедневието си. 

Какво още може да направи всеки един от нас, за да обърнем тенденцията?

  

Поемането на лична отговорност и използване на многократни решения или биоразградими опаковки, торбички и посуда, са идеалната първа стъпка. Но кое ще е най-доброто? Как да преценим с какво точно ще постигнем най-сериозен ефект? 

Тук на помощ отново идва статистиката. Според нея, един от най-използваните продукти в ежедневието ни и съответно с огромен принос за замърсяването, са найлоновите торбички. За щастие, точно за тях през последните години се появи алтернатива. Да научим повече за това
 

От какво са направени биоразградимите торбички?

Най-често използваните суровини са три - царевично нишесте, картофено нишесте и захарна тръстика. И трите се определят от експертите като бързо възобновяем ресурс и реално е точно така. Растителните заместители на пластмасата засега са най-доброто решение. 
 

Има алтернативи, които също се рекламират като щадящи природата, но реално не е така, защото отново става дума за опасна пластмаса, която се разпада, но под формата на гранули. Те на свой ред предизвикват още по-сериозни щети, защото замърсяват водата и почвата още по-агресивно. 

Краткият съвет е просто да четете внимателно. А ако искате да навлезете още по-дълбоко в темата, можете да прегледате какви сертификати имат еко торбичките, които сте набелязали или поне на какви европейски стандарти отговарят. Коректните производители и търговци отбелязват това и го използват широко в рекламните си кампании. 

биоразградими торбички, био разградими торбички, биоразградими опаковки, био разградими опаковки

Колко здрави са биоразградимите торбички?

Важно е да знаете, че сред тях има и такива за еднократна употреба. Те се използват най-често за боклук или ако имате кучета и котки и трябва да почистите след тях. 

Проблемът тук е, че няма как да знаете колко са издръжливи, докато не купите и не пробвате. Най-вероятно още в началото ще ви направи впечатление, че тези биоразградими торбички са много по - фини на допир. 

Това е нормално и просто трябва да внимавате при използването им - когато ги откъсвате от ролката - може да се скъсат на различно от перфорираното място, както и когато решите да сложите нещо остро или просто ръбест предмет. 

Всички останали торбички можете да избирате според тежестта и големината. Има такива, които издържат на 3, 5 или дори 8 килограма. С тях можете да пазарувате съвсем нормално и ако сте внимателни в подреждането на продуктите, дори да използвате многократно. 

биоразградими торбички, био разградими торбички, биоразградими опаковки, био разградими опаковки

Къде е най-правилно да ги изхвърлите, когато се скъсат?

Това е особено ключов въпрос, ако наистина искате да помогнете на природата. Особеното при използването на биоразградимите торбички е, че те идват със съвсем различна философия. Повечето хора, които ги купуват съзнателно търсят многократната им употреба. Това е логично и за радост “чупи” обичайната логика - “взимаш - ползваш веднъж - хвърляш”. 
 

Съвсем не са изключения хората, които са способни дори да изперат една торбичка и да я изсушат, за да я използват отново. Разбира се, при условие, че тя е здрава. 

И все пак, когато се скъса най-доброто, което можете да направите е да я изхвърлите правилно. 

Как да стане това? Огледайте се за зелен контейнер за отпадъци. 

Друг много добър вариант е да сложите торбичката в личния си компостер. Обикновено те се намират на терасата или в двора и усилието е минимално - като да изхвърлиш обелки от ябълка. 

Ако сте внимавали още при купуването на еко торбичките моментът с изхвърлянето им няма да ви причини никакви тревоги. 

Биоразградимите торбички не са токсични, времето за тяхното разграждане е в пъти по-малко, те се превръщат в естествена тор и в органична среда не създават никакви проблеми. 

9.jpg

И най-важният въпрос - по-скъпи ли са биоразградимите торбички?

Преди няколко години, когато тепърва навлизаха на пазара бяха по-скъпи. Това беше и главният възпиращ фактор за много хора, които искаха да живеят по-екологично да не си ги купуват често. Някак не беше изгодно да даваш много пари за такова нещо - все пак евтината и безплатна алтернатива на вездесъщите найлонови пликчета са порочна и трудна за преодоляване практика. 

С появата на повече конкуренция и на фирми, които внасят биоразградими торбички от различни точки на света, цената падна. Да, не са без пари, но вече цената им е стотинки - факт, в който ще се убедите сами, ако разделите броя торбички в една ролка на общата сума. 

И това е добрата новина. Вече не е скъпо удоволствие да пазиш природата - всеки може да се включи - избор има и е лесно достъпен. 

биоразградими торбички, био разградими торбички, биоразградими опаковки, био разградими опаковки
Препоръчваме ви още:
Био витамини за коса - Как да подберем правилните витамини?
Пчелен прашец – тайните, които трябва да знаете
Как да откриете правилният био магазин за вашите нужди?

Коментари

Споделяне