главна (3).jpg
Био здраве

4 билки за подобряване на паметта, здравето на мозъка и когнитивните функции

Biopedia
04 октомври 2022
5мин.

Чувствате ли се с намалена памет и умствена енергия напоследък? Имате ли проблеми с фокусирането и изпълнението на задачите? Всички имаме дни и моменти, в които мозъкът ни сякаш блокира, особено в днешното време, когато е невъзможно да сме постоянно нащрек.

Има толкова много нови елементи и стресови фактори, които възпрепятстват когнитивните ви функции. Бързият ритъм на живот, забързаният график, задачите, прекомерното натоварване и неправилният начин на живот са само някои от многото фактори, които допринасят за лошото здраве на мозъка.

Съчетайте това с факта, че в днешния свят на постоянна връзка развлеченията са само на един клик разстояние. Разсейването буквално може да бъде навсякъде. Честно казано, не е чудно, че когнитивните способности на много от нас намаляват и че се съсредоточаваме по-трудно от всякога.
Виж най-лесната рецепта

И така мозъчната ни енергия се разпилява в толкова много различни посоки и познавателната ни сила е толкова натоварена, че батериите на умствената ни енергия постоянно се изчерпва, в резултат на което и краткосрочната памет намалява.

За съжаление тази криза е сериозно опасна за успеха ни в живота, тъй като силата на концентрацията и способността да съсредоточаваме умствената си енергия върху дадена задача са от решаващо значение за доброто представяне в работата, както и за научаването на нови неща и постигането на целите ни.

За щастие, има естествени средства под формата на билки, които ще ви помогнат да подобрите паметта и за да увеличите силата фокуса. Ето кои са те.

Йерба мате

Билката йерба мате съдържа в себе си кофеин и голямо количество полифеноли. Тъй като полифенолите са мощни антиоксиданти, те могат да предпазят мозъка от оксидативен стрес, намалявайки риска от деменция и загуба на паметта. Освен това е доказано, че полифенолите подпомагат общото здраве на мозъка.

Умереното количество кофеин, което се съдържа в йерба мате, също така подобрява работата на мозъка, като стимулира производството на хормона на доброто настроение допамин, който на свой ред помага за по-приятното изпълнение на дадена задача.

Освен кофеин, йерба мате съдържа вещества като теофилин, психостимулант и теобромин, които осигуряват уникален стимулиращ ефект, значително подобряват когнитивните способности и допринасят за бдителността, фокуса и подобряват паметта.

Розмарин

Стимулатор на кръвообращението, което означава, че стимулира притока на кръв към и от тъканите и органите.

Той съдържа невропротективно съединение, наречено карнозна киселина, което може да предпази мозъка от увреждане от свободните радикали, причинено от химикали и токсини от околната среда. Доказано е, че ароматът на розмарин подобрява настроението, концентрацията и работоспособността, в резултат на което и подобрява паметта.

Добавяйте розмарин в готвенето или го пийте като чай, като използвате изсушените билки. Можете също така да използвате етерично масло от розмарин, като добавите няколко капки в дифузер, във ваната или в масло носител и нанесете върху кожата. За да получите терапевтична доза, най-добре е да приемате розмарин под формата на течна тинктура или капсула.

Готу кола

Популярна билка в аюрведичната и китайската медицина, която се използва за подобряване на паметта и когнитивните функции.

Известна като билката на дълголетието, готу кола е доказала своята ефективност при хора с болестта на Алцхаймер поради невропротективните си свойства и способността си да предпазва мозъчните клетки от увреждане.

Той е и противовъзпалително и регенериращо растение, което подпомага заздравяването, особено на кръвоносните съдове и артериите, което може да подпомогне притока на кръв към мозъка. Готу кола може да се приема под формата на чай от изсушени или стрити на прах билки (пийте до 3 чаши дневно), течна тинктура или капсули.

Гинко билоба

Известна като "фонтанът на младостта" в Китай поради свойствата си за подмладяване и подобряване на паметта. Гинко билобата е фантастична билка за кръвообращението, защото подпомага притока на кръв към мозъка и централната нервна система.

Ето защо тя е особено полезна за подобряване на паметта и концентрацията и често се прилага при хора с деменция, дислексия и някои видове депресия.

Като средство за кръвообращение, гинко билобата увеличава притока на кислород към тъканите и заздравява увредените вени, артерии и капиляри, което може да забави процеса на стареене. За терапевтична доза тази билка е най-добре да се приема под формата на течна билкова напитка или капсула. Може да се приема и като чай и да се пие до 3 пъти дневно.

Ашваганда

Ашваганда е билка, която е добре позната с невероятните си лечебни свойства, но една от изненадващите ползи е, че тази билка може да повиши умствената енергия и фокуса. Ашваганда е ноотропен продукт, за който е доказано, че насърчава умствения фокус, поддържа здравата мозъчна функция.

Снимка за внимание
Тъй като в съвременното ни общество се наблюдава бързо нарастване на въздействието на стресовите фактори на околната среда върху здравето на мозъка ни, положителните ефекти на ашваганда предлагат защита срещу невротоксините на околната среда и подобряване на паметта.

Ашваганда има невероятно мощно антиоксидантно действие, за което е доказано, че засилва реакцията на имунните клетки към чужди тела в кръвта. Тъй като уврежданията, причинени от свободните радикали, са свързани с болести като епилепсия, шизофрения, Алцхаймер и Паркинсон, възможно е ашваганда да се използва за лечение или профилактика на тези заболявания.


Коментари

Споделяне
Иконка за популярни статии

Най-нови

Последвай ни

Instagram лого

biopedia

ПОЗДРАВЛЕНИЯ!

Благодарим Ви, че сте част от нашето БИО семейство!