background-image

КАКВИ СА ТАЙНИТЕ ЗАД СИМВОЛИТЕ НА ОПАКОВКИТЕ?

Разбери какво искат и НЕ искат да ни кажат производителите в това БЕЗПЛАТНО ръководство!
Виж най-подробния списък със символите и тяхното значение

Билки за енергия
Био здраве

Билки за енергия | Кои са те?

Съвременният стрес и забързаните графици карат много хора да се изтощават и да търсят начини да се чувстват по-енергични и бодри. Макар че достатъчното количество сън, пълноценната храна, поддържането на здравословно телесно тегло и грижата за себе си са най-важните фактори, за да се чувствате добре, доказано е, че някои добавки, включително билкови, повишават енергията и когнитивното здраве. В тази статия ние от “Biopedia” ще опитаме да ви запознаем с най-важните билки за енергия.

quote symbol image
"Да поддържаме тялото в добро здраве е задължение... в противен случай няма да можем да поддържаме ума силен и чист"
-Буда
quote symbol image
Всеки обича да похапва бисквити? А био бисквити? Научете всичко интересно, а също и най-лесната рецепта за био бисквити.
Виж най-лесната рецепта

Имайте предвид, че много билки за енергия могат да взаимодействат с обичайно предписвани лекарства и да предизвикат други странични ефекти, така че е важно да се консултирате с вашия лекар, преди да ги добавите към хранителния си режим.

билки за енергия, повишаване на енергията

Ето кои са 5-те най-добрите билки, които според научни изследвания могат да помогнат за повишаване на енергийните нива.

Билки за енергия - Женшен

Женшенът е популярна билкова добавка, добре известна със своите енергийни свойства. Доказано е също, че стимулира мозъчната функция, което я прави сред най-търсените билки за енергия, подобряване на спорта и умственото представяне. 

В редица проучвания при хора е доказано, че добавянето на женшен подобрява физическото представяне при заседнали и активни хора. Тази билка за енергия успешно преборва и най-силната умора.

Имайте предвид, че употребата на женшен идва с потенциални странични ефекти, включително безсъние, повишен сърдечен ритъм и кръвно налягане. Освен това, тази билка може да попречи на обичайните лекарства, като тези, използвани за лечение на диабет, депресия и сърдечни заболявания. Ето защо е необходимо винаги да се съветвате с вашия лекар преди да започнете приема ѝ.

билки за енергия, повишаване на енергията

Салвия

Изследванията показват, че салвията, позната още като градински чай, може да има впечатляващи когнитивни ефекти при възрастните. Тя е с високо съдържание на много мощни растителни съединения, включително лутеолин, розмаринова киселина, камфор, кверцетин и апигенин, които не само ѝ придават впечатляващите лечебни свойства, а и я нареждат сред най-мощните билки за енергия.

Доказано е, че когато се използва като добавка, градински чай подобрява настроението, вниманието, паметта и запомнянето на думи при здрави по-млади и по-възрастни хора.

Интересен факт е, че градинският чай действа като мощен инхибитор на ацетилхолинестеразата (AChE). Този ензим който разгражда ацетилхолина, невротрансмитер. Последният играе важна роля в мозъчната функция, включително паметта, вниманието и мотивацията.

билки за енергия, повишаване на енергията

Гуарана

Гуараната обикновено се използва като съставка в енергийни напитки и добавки поради стимулиращите си ефекти. Тази билка за енергия съдържа набор от химикали, включително кофеин, сапонини и танини, за които се смята, че осигуряват благоприятно въздействие върху мозъчната функция 

Според редица проучвания добавянето на екстракт от гуарана самостоятелно или в комбинация с други хранителни вещества в дози, вариращи от 37,5–300 милиграма, може да помогне за повишаване на вниманието, бдителността и ефективността на паметта.

Въпреки че гуараната, както и останалите билки за енергия, се счита за безопасна, допълването с нея може да доведе до странични ефекти като повишен сърдечен ритъм и тревожност, когато се приема във високи дози.

билки за енергия

Билки за енергия - Родиола Розеа

Rhodiola rosea се използва от векове в системите на традиционната медицина по целия свят за подобряване на паметта, бдителността и издръжливостта. Ето защо растението с интересното име се нарежда в нашия списък с билки за енергия. Доказано е, че розеата намалява умствената умора, повишава мозъчната функция и настроението и повишава ефективността на спортуващите при извършване на физическа активност. 

Тази билка може да бъде особено полезна за хора, които изпитват прегаряне, което се определя като „емоционално, мотивационно и физическо изтощение в резултат на хроничен професионален стрес“  Според едно 12-седмично проучване при 118 души, които страдали от прегаряне, се установява, че добавянето на 400 милиграма екстракт от тази билка за енергия на ден, значително подобрява чувството на изтощение, нарушената концентрация и липсата на радост в сравнение с изходното ниво на участниците в изследването.

45.jpeg

Билки за енергия - Ашваганда

Редица проучвания предполагат, че тази билка, която се използва като аюрведично лекарство от древни времена, има мощни благоприятни ефекти върху мозъчната функция. 8-седмично проучване при 50 души показа, че добавянето на 600 милиграма екстракт от корен от ашваганда на ден значително подобрява паметта, вниманието и обработката на информация в сравнение с плацебо.

Тялото ни не успява да набави всичките му необходими витамини за правилно функциониране. Открий подходящите био витамини за жени в нашата статия.
Намери подходящите за теб витамини

Преглед, включващ пет проучвания, установи, че добавката с ашваганда се понася добре и води до подобрена ефективност при когнитивни задачи, внимание и време за реакция.

46.jpeg

Изследванията показват, че ашваганда може да има благоприятен ефект върху производството на клетъчна енергия и да бъде полезен инструмент за подобряване на атлетичните постижения.

лале

Коментари

Споделяне