background-image

КАКВИ СА ТАЙНИТЕ ЗАД СИМВОЛИТЕ НА ОПАКОВКИТЕ?

Разбери какво искат и НЕ искат да ни кажат производителите в това БЕЗПЛАТНО ръководство!
Виж най-подробния списък със символите и тяхното значение

био рецепти в ежедневието
Био рецепти

Как да използваме повече био рецепти в ежедневието?

С настъпването на новата година вероятно много от нас си бяха обещали да започнем да водим по-здравословен начин на живот. Уви, както много други новогодишни обещания, това също е под високия риск да не бъде изпълнено, дори да не бъде започнато. Причините да изоставим добронамерените си планове още през януари са много. Една от най-очевидните в случая е, че не сме формулирали тази цел правилно.

Снимка за внимание
На първо място, тя е твърде обща и не казва нищо конкретно.

Разбира се, ултимативната цел на всички ни е да сме по-здрави и енергични. Обаче самитенай ние можем да влияем и контролираме нашето собствено здраве по много начини – чрез по-здравословен и балансиран начин на хранене, повече физическа активност, разделяне с вредни навици.

Да приеме, че под „по-здравословен начин на живот“ повечето хора имат предвид промени в начина си на хранене. Нека ви разкажем как използването на повече био рецепти в ежедневието всъщност могат да помогнат за успешното постигане на тази цел.

био рецепти, рецепти за здравословно хранене, здравословно хранене рецепти

Био рецепти – какво представляват?

Био храните са тези, които биват отглеждани, добивани и преработвани по природен и натурален начин, т.е. без употребата на химикали, синтетични пестициди, изкуствени аромати, вкусове и подобни. Такива храни могат да бъдат всички зеленчуци и плодове, подправки и зърнени култури, месо и млечни продукти, яйца, мед, вино и други. Замествайки конвенционалните продукти с био продукти в любимите ни рецепти ние всъщност получаваме био рецепти. 

био рецепти, рецепти за здравословно хранене, здравословно хранене рецепти

Био рецепти за постигане на целите?

Може би тук очаквате да разкрием някаква вековно пазена алхимична рецепта, чрез която със забъркване на няколко редки съставки и изпиване на магичен еликсир изведнъж вие ще станете по-целеустремени и дисциплиниране и с лекота ще постигате поставените цели. И да, и не. На първо място, магичната формула са самите био рецепти.

Масово погрешно схващане е, че по-здравословното хранене е силно обвързано с диети и ограничения. Следователно под био рецепти се разбират тези, които са твърде оскъдни на калории и се вписват в представата за диета. А това е напълно погрешно. Помислете кои храни наричаме био. Виждате ли нещо, което да липсва от стандартния рацион?

Разбира се, че не. Био храните, био рецепти и въобще био храненето не изключва нито една хранителна група от менюто. Те просто заместват конвенционалните продукти с такива с био произход. 

Био продуктите съставят био рецепти. А разнообразието им означава, че няма да търпим ограничения, което пък ще ни помогне да се придържаме към целите.

био рецепти, рецепти за здравословно хранене, здравословно хранене рецепти

Био рецепти за по-добро здраве

Вероятно в тази категория може да се говори за природни рецепти, с които се лекуват различни болежки, но днес се фокусираме върху храната и био рецепти в контекста на балансираното хранене. Всички био продукти, които са включени в био рецепти, поради натуралния им произход и цикъл, който преминават, за да стигнат до нашата чиния, са по-здравословния избор пред конвенционалните продукти.

Защо? Много е просто – суровините и продукти, които биват третирани с химикали и пестициди по време на техния жизнен цикъл много бързо губят огромна част от хранителната си стойност, ценни витамини, микроелементи, минерали. Био продуктите, които присъстват в любимите ни био рецепти се различават в това, че всички полезни свойства и съставки са запазени.

Това означава, че приготвяйки био рецепти и похапвайки био продукти, ние даваме на организма си цялата палитра от полезни елементи и го предпазваме от дефицити, които биха повлияли на общото ни здраве в различна степен. Ето защо приготвянето на био рецепти е тясно свързано с нашето здраве. 

Да, точно така, био продуктите не са лимитирани само до хранения. С био рецепти може да се грижите и за вашата красота, хигиена, външен вид. Козметичните био рецепти използват био продукти и са предназначени за поддръжка, стимулиране здравето на нашата кожа, коса, зъби, нокти.

В онлайн пространството може да срещнете множество домашни рецепти за красота. Използвайки продукти с био произход за направата им, вие всъщност създавате био рецепти. Иначе с какво би била по-различна една домашна маска с краставица, отглеждана и третирана с химикали, от която и да е готова маска от магазина? био рецепти, рецепти за здравословно хранене, здравословно хранене рецепти

Био рецепти в нашето ежедневие

Сигурно се запитвате как да въведете повече био рецепти във вашето ежедневие? Не е никак трудно, нужно е да се фокусирате върху пазаруването на био продукти. Такива могат да бъдат открити все по-лесно на пазара в днешно време.

Продуктите с означение за био сертификат на етикетите са био продуктите, които са ви нужни. Помнете, че преходът към био продукти трябва да бъде плавен, особено щом става въпрос за козметични рецепти, защото те могат за кратко да предизвикат някаква реакция на организма. Въвеждайте био продуктите плавно и постепенно в ежедневието си.