glavna (7).jpg
Био продукти

Био подправки – богатство от вкусове за вашето здраве

Biopedia
16 Юли 2022
5мин.

Подправките често биват неглижирани, но те всъщност са богатството от вкусове, което могат да издигнат всяко ястие на друго ниво и да го направят много по-апетитно. Съществуват десетки, ако не и стотици подправки от различните краища на света, всяка една от тях със свой разпознаваем и уникален аромат и вкус.

Няма спор, че правилният подбор на подправки за различните ястия е изкуство, дори бихме го сравнили с алхимия, защото можете да създадете истински чудеса в кухнята.

На пазара вече се срещат био подправки и вероятно вече сте попадали на тях по рафтовете в магазина или онлайн. Ако се чудите какво точно ще рече био подправки и дали те са по-добрият избор, тази статия ще отговори на всичките ви въпроси.

Био подправки – защо да ги предпочетем?

Био фермерството предлага и дава много на кулинарния свят. Все повече и повече хора научават за преимуществата на био храните и продукти.

Ето защо става все по-обичайна гледка да виждаме, че био хранителни продукти се използват къде ли не – от висококачествените ресторанти до кухнята на обикновения кулинарен ентусиаст.

Не е случайно, защото био храните, в това число и всички био подправки, предлагат много по-наситен вкус и произход, който гарантира много по-висока хранителна стойност, тъй като всички полезни свойства и микроелементи са запазени.

Ето защо био храните и био подправки стават неизменна част от ежедневното меню на все повече хора. Използването на био подправки гарантира редица кулинарни и здравословни преимущества за вас и цялото семейство.

Био подправки – по-наситени вкус и аромат

Когато изберете био подправки за вашите кулинарни вдъхновения, много бързо ще откриете, че био подправките имат много по-наситен аромат и вкус от останалите на пазара.

Подправките, които не са с био произход са не само по-слаби на вкус и аромат, но и съдържат много по-малко полезни свойства и витамини. Това се дължи на обработката с химикали, в които са третирани от засяването им до добива. Освен че са по-ароматни и наситени на вкус, подправките от био произход остават свежи и запазват своите качества за много по-дълго.

Био подправки – за по-добра култивация на био продукти

Уви, огромна част от култивационните практики, които съпътстват отглеждането на суровини, които не са с био произход, са доста вредни за природата, околната среда и човека.

Дори и за нещо толкова деликатно каквото са подправките, неорганичното фермерство използва редица химикали, синтетични материали, пестициди, химични торове, хербициди и сходни, които имат огромен и негативен ефект над качеството на крайния продукт.

Снимка за внимание
При консумацията на подправки тази химическа обработка се оказва още по-опасна, тъй като голяма част от подправките, например всички зелени, се консумират често в сурово състояние и без никаква допълнителна топлинна обработка.

Това означава, че всички вредни и токсични химикали, с които растението е обработвано, попадат директно в организма при консумация.

Най-лесният начин да се уверите, че защитавате организма си от всички тези вредни химикали и се наслаждавате на всички полезни свойства и нутриенти на подправките е просто да замените всички неорганични подправки с био подправки.

Био подправки – как да обогатите вкуса на всяко ястие и десерт. Както вече споменахме, подправките с био произход са много по-богати на вкус и наистина могат да подчертаят естествените вкусове на всеки един хранителен продукт, да ги допълнят и да ги направят много по-интересни и изкушаващи.

За перфектни резултати се препоръчва да употребявате подправките заедно с био хранителни продукти. А ето кои са някои от най-популярните био подправки, които неизменно ще намерят място във вашата кухня:

Био канела – канелата е неизменна част от множество десерти, като е особено безценна за типичните есенни десерти с тиква и ябълки. В ориенталската кухня често се използва и за соления ястия с ориз, кайма и месо.

Био чесън – любителите на ароматния и пикантен чесън добре знаят, че той може да намери своето място практически във всяко солено ястие. От салати и разядки до основни ястия и дори в маринована форма, чесънът е всеобщ любимец.

Био черен пипер – наравно със солта, черният пипер е основен компонент на редица ястия с месо, картофи, ориз, варива и още. Изненадващото е, че някои по-екзотични рецепти за десерти също предлагат да се използва мъничко черен пипер за по-изненадващ вкус.

Био дафинов лист – дафиновият лист е неизменна част от средиземноморската кухня. Използваме го в основни ястия, супи и дори при консервиране на маринова зеленчуци и туршии.

Био риган – още една типично средиземноморска подправка. Риганът е чудесен избор за салати и свежи аламинути, като си подхожда чудесно с домати и сирена, ястия с паста.

Правилно съхранение на био подправките

За да се уверите, че максимално ще удължите живота на една подправка, т.е. нейният наситен аромат и вкус, е препоръчително да съхранявате всички подправки в отделени бурканчета или друг вид съдове задължително с капак.

Дръжте бурканчетата с подправки на тъмно място без пряка слънчева светлина. Свежите и зелени подправки пък може да поставите във вода, за да задържите свежестта им за по-дълго.

Избирайки био подправки, вие не само ще избегнете редица притеснения как неорганичните продукти влияят на човешкото здраве, но ще можете и да се насладите на салати, ястия и десерти с много по-наситени аромат и вкус.

Loading...
Споделяне
Иконка за популярни статии

Най-нови

Последвай ни

Instagram лого

biopedia

ПОЗДРАВЛЕНИЯ!

Благодарим Ви, че сте част от нашето БИО семейство!