от-тревист-бъз-Sambucus-ebulus-бъзак-2816264299-1596778126244-1.jpg
Био здраве

Ползи от бъзак – един от най-добрите природни имуностимуланти

Biopedia
17 Юли 2022
15 мин.

Познат от хилядолетия, бъзакът е растение, което е близък братовчед на бъза и е неизменна част от народното лечение и медицина. Бъзакът вирее в много страни по света и една от тях е България, където растението се събира и използва за лечение и превенция на редица състояния и болести. Бъзакът е истинско природно чудо и мощните му свойства доказано облекчават и помагат при редица болести, но той трябва да се употребява внимателно и в точни дози, защото може да бъде опасен. 

Ползи от бъзак могат да бъдат открити в приложението му при редица заболявания. Това растение е толкова добре познато с полезните си свойства, че се използва широко не само по нашите ширини, а буквално по цял свят. Още древните египтяни са открили много ползи от бъзак, често използвайки го за облекчаване на болката и дискомфорта при изгаряния на кожата.

Индийците от векове използват бъзак за лечение на инфекции. Полезните свойства и ползи от бъзак са доказани и с редица клинични изследвания. Но може би най-мощната помощ, която растението може да окаже е в борбата с настинка и грип. Бъзакът е изключително мощен и ефикасен природен имуностимулант.

Ползи от бъзак – къде може да се срещне и какво представлява

Бъзакът е растение от семейството на познатия ни бъз, но двете растения нямат много общи характеристики, затова не бива да се бъркат. Бъзакът расте под формата на храст, който рядко надвишава 2 метра. Стъблото на растението е право и набраздено. В горната си част то има множество разклонения. Там се намират и неговите цветове.1.jpg Цветовете на бъзака са бели и дребни, събрани в множество клъстери. Бъзакът е широко разпространен по нашите ширини. Често определян като плевел, той може да се срещне по полета, ниви, гори, край пътища. Често се среща и край реки, защото обича влага и варовити почви. Бъзакът има и плодове, които са дребни, сферични и тъмносини или червено-виолетови на цвят. Тези плодове са познати още като черна ягода. 

Ползи от бъзак – разлика с бъз

Бъзак и бъз принадлежат към един растителен род, но има основни разлики между тях. На първо място – бъзакът е храст, а бъзът е дърво. От плодовете на бъзака се прави сироп, а може да бъде извлечена и билкова тинктура. Бъзът е не много високо дърво, чийто цветове се използват за приготвяне на вкусни напитки, лечебни сиропи и чайове. 2.jpgПлодовете на бъзът изглеждат подобно на тези на бъзак, но при първото плодовете сочат надолу, а при второто – нагоре. 

Ползи от бъзак – употреба в билкарството

Ползи от бъзак има множество, растението наистина се използва при широк спектър от болести и различни състояния. За целите на билкарството обикновено се използва плода на растението, но ползи от бъзак можем да открием и при употреба на корените, листата и семената на растението. Растението, както и извлечените от него полезни свойства и съставки могат да се използват под формата на чай, сироп, сок, тинктура, лапа, компрес и т.н. 3.jpgВ състава на растението влизат множество витамини и минерали, в него има и фибри и захари. Богат източник е на витамини А, Ц, Б1 и Б2. Отличителна част от състава на растението са и вторичните метаболити, сред които феноли, фитостероли, танини, антоцианини, флаваноиди, гликозиди и др. 

Популярни ползи от бъзак

Множество са ползите от това, растение, нека разгледаме някои от тях:

 • Доказани ползи за бъбреците поради силното си диуретично и причистващо свойство


 • Помощ при симптоми на простуда и грип. Бъзакът е един от най-мощните имуностимуланти, който можем да си набавим директно от природата. Полезните свойства на растението помагат за намаляване на тежестта и продължителността на вирусни инфекции и настинки. Сваля температура, облекчава главоболие, мускулни болки и запушен нос.
 • Предпазва от онкологични заболявания и диабет поради високото съдържание на антиоксиданти, които се борят с оксидативния стрес в клетките. Цветовете и плодовете на бъзакът са богати на актиоксидантите, които да се борят с и унищожават реактивните молекули. 

 • Помага за здравето на сърдечно-съдовата система, намалявайки нивата на лошия холестерол. Флаваноидите в бъзака действат превантивно и намаляват риска от болести и състояния на сърцето. 
 • Помага при отслабване, благодарение на силното си прочистващо и слабително свойство и намалявайки мазнините и холестерола в кръвта. 

 • Помага и при борбата с редица вредни бактерии, включително причинителите на синузит и бронхит.
 • Предпазва от ултравиолетово облъчване и има слънцезащите фактор, който предпазва кожата от изгаряне.
 • Използва се за лечение на треска и при възпалено гърло
 • Може да окаже благоприятно действие при ревматоиден артрит, използва се като аналгитик при болки в ставите, костите, за облекчение при фрактури и изкълчвания.

 • Облекчава и лекува ухапвания и изгаряния
 • Смята се за лечебен при болести на матката, при подагра, проблеми със зъбите.
 • Помага при хемороиди и фистули. 
 • 4.jpg
 • Ползи от бъзак – най-добрият природен имуностимулант

  Вече се уверихте, че бъзакът е наистина универсална билка и може да помогне при редица състояния, но една от най-добре познатите му ползи, която го прави изключително популярен са имоностимулиращите му свойства. Плодовете от бъзака и чайовете и сиропите, които могат да се изготвят с тях предпазват от тежки възпаления на горните дихателни пътища и лекуват такива, ако вече са настъпили.

  Растението помага и за облекчаване на всички симптоми при настинка и грип. Лечебни средства с бъзак могат да бъдат приготвени както в домашни условия, така и да бъдат закупени готови от специализирани магазини и билкови аптеки.  Плодовете от бъзака и чайовете и сиропите, които могат да се изготвят с тях предпазват от тежки възпаления.

  Как ще промени живота ти?

  Коментари

  Споделяне

  Последвай ни

  Instagram лого

  biopedia

  ПОЗДРАВЛЕНИЯ!

  Благодарим Ви, че сте част от нашето БИО семейство!