background-image

КАКВИ СА ТАЙНИТЕ ЗАД СИМВОЛИТЕ НА ОПАКОВКИТЕ?

Разбери какво искат и НЕ искат да ни кажат производителите в това БЕЗПЛАТНО ръководство!
Виж най-подробния списък със символите и тяхното значение

от-тревист-бъз-Sambucus-ebulus-бъзак-2816264299-1596778126244-1.jpg
Био продукти

Ползи от бъзак – един от най-добрите природни имуностимуланти

Познат от хилядолетия - бъзак - растение, което е близък братовчед на бъза и е неизменна част от народното лечение и медицина. Бъзакът вирее в много страни по света и една от тях е България, където растението се събира и използва за лечение и превенция на редица състояния и болести. Бъзакът е истинско природно чудо и мощните му свойства доказано облекчават и помагат при редица болести, но той трябва да се употребява внимателно и в точни дози, защото може да бъде опасен. 

Ползи от бъзак могат да бъдат открити в приложението му при редица заболявания. Това растение е толкова добре познато с полезните си свойства, че се използва широко не само по нашите ширини, а буквално по цял свят. Още древните египтяни са открили много ползи от бъзак, често използвайки го за облекчаване на болката и дискомфорта при изгаряния на кожата.

Индийците от векове използват бъзак за лечение на инфекции. Полезните свойства и ползи от бъзак са доказани и с редица клинични изследвания. Но може би най-мощната помощ, която растението може да окаже е в борбата с настинка и грип. Бъзакът е изключително мощен и ефикасен природен имуностимулант.

Ползи от бъзак – къде може да се срещне и какво представлява

Бъзакът е растение от семейството на познатия ни бъз, но двете растения нямат много общи характеристики, затова не бива да се бъркат. Бъзакът расте под формата на храст, който рядко надвишава 2 метра. Стъблото на растението е право и набраздено. В горната си част то има множество разклонения. Там се намират и неговите цветове.бъзак, ползи от бъзак, бъзак ползи, сироп от бъзак ползи, сироп от бъзак, сок от бъзак, чай от бъзак Цветовете на бъзака са бели и дребни, събрани в множество клъстери. Бъзакът е широко разпространен по нашите ширини. Често определян като плевел, той може да се срещне по полета, ниви, гори, край пътища. Често се среща и край реки, защото обича влага и варовити почви. Бъзакът има и плодове, които са дребни, сферични и тъмносини или червено-виолетови на цвят. Тези плодове са познати още като черна ягода. 

Ползи от бъзак – разлика с бъз

Бъзак и бъз принадлежат към един растителен род, но има основни разлики между тях. На първо място – бъзакът е храст, а бъзът е дърво. От плодовете на бъзака се прави сироп, а може да бъде извлечена и билкова тинктура. Бъзът е не много високо дърво, чийто цветове се използват за приготвяне на вкусни напитки, лечебни сиропи и чайове. бъзак, ползи от бъзак, бъзак ползи, сироп от бъзак ползи, сироп от бъзак, сок от бъзак, чай от бъзакПлодовете на бъзът изглеждат подобно на тези на бъзак, но при първото плодовете сочат надолу, а при второто – нагоре. 

Ползи от бъзак – употреба в билкарството

Ползи от бъзак има множество, растението наистина се използва при широк спектър от болести и различни състояния. За целите на билкарството обикновено се използва плода на растението, но ползи от бъзак можем да открием и при употреба на корените, листата и семената на растението. Растението, както и извлечените от него полезни свойства и съставки могат да се използват под формата на чай, сироп, сок, тинктура, лапа, компрес и т.н. В състава на растението влизат множество витамини и минерали, в него има и фибри и захари. Богат източник е на витамини А, Ц, Б1 и Б2. Отличителна част от състава на растението са и вторичните метаболити, сред които феноли, фитостероли, танини, антоцианини, флаваноиди, гликозиди и др. 

Популярни ползи от бъзак

Множество са ползите от това, растение, нека разгледаме някои от тях:

 • Доказани ползи за бъбреците поради силното си диуретично и причистващо свойство


 • Помощ при симптоми на простуда и грип. Бъзакът е един от най-мощните имуностимуланти, който можем да си набавим директно от природата. Полезните свойства на растението помагат за намаляване на тежестта и продължителността на вирусни инфекции и настинки. Сваля температура, облекчава главоболие, мускулни болки и запушен нос.
 • Предпазва от онкологични заболявания и диабет поради високото съдържание на антиоксиданти, които се борят с оксидативния стрес в клетките. Цветовете и плодовете на бъзакът са богати на актиоксидантите, които да се борят с и унищожават реактивните молекули. 

 • Помага за здравето на сърдечно-съдовата система, намалявайки нивата на лошия холестерол. Флаваноидите в бъзака действат превантивно и намаляват риска от болести и състояния на сърцето. 
 • Помага при отслабване, благодарение на силното си прочистващо и слабително свойство и намалявайки мазнините и холестерола в кръвта. 

 • Помага и при борбата с редица вредни бактерии, включително причинителите на синузит и бронхит.
 • Предпазва от ултравиолетово облъчване и има слънцезащите фактор, който предпазва кожата от изгаряне.
 • Използва се за лечение на треска и при възпалено гърло
 • Може да окаже благоприятно действие при ревматоиден артрит, използва се като аналгитик при болки в ставите, костите, за облекчение при фрактури и изкълчвания.

 • Облекчава и лекува ухапвания и изгаряния
 • Смята се за лечебен при болести на матката, при подагра, проблеми със зъбите.
 • Помага при хемороиди и фистули. 
 • бъзак, ползи от бъзак, бъзак ползи, сироп от бъзак ползи, сироп от бъзак, сок от бъзак, чай от бъзак
 • Ползи от бъзак – най-добрият природен имуностимулант

  Вече се уверихте, че бъзакът е наистина универсална билка и може да помогне при редица състояния, но една от най-добре познатите му ползи, която го прави изключително популярен са имоностимулиращите му свойства. Плодовете от бъзака и чайовете и сиропите, които могат да се изготвят с тях предпазват от тежки възпаления на горните дихателни пътища и лекуват такива, ако вече са настъпили.

  Растението помага и за облекчаване на всички симптоми при настинка и грип. Лечебни средства с бъзак могат да бъдат приготвени както в домашни условия, така и да бъдат закупени готови от специализирани магазини и билкови аптеки.  Плодовете от бъзака и чайовете и сиропите, които могат да се изготвят с тях предпазват от тежки възпаления.

  Как ще промени живота ти?

  Коментари

  Споделяне