background-image

КАКВИ СА ТАЙНИТЕ ЗАД СИМВОЛИТЕ НА ОПАКОВКИТЕ?

Разбери какво искат и НЕ искат да ни кажат производителите в това БЕЗПЛАТНО ръководство!
Виж най-подробния списък със символите и тяхното значение

Biopedia.bg.jpg
Био здраве

Полезни билки за белия дроб – здраве от природата

Живеем във времена, в които е от изключителна важност да се отнасяме отговорно към здравето на белите дробове и респираторната система. Десетки могат да са факторите, които да влияят на здравето на респираторната система. Но кои са тези полезни билки за белия дроб, които е добре да приемаме? Това ще научите от тази статия на "Биопедия".

От инфекции и вируси, през алергии, хронични респираторни състояния и дори пониженото качество на въздуха в градска среда, независимо от какво страдате, има природни методи, които да ви помогнат в мисията за по-здрав бял дроб. Редица полезни билки за белия дроб са богатството на природата, на което може да разчитате при различни болестни състояния.

Различните полезни билки за белия дроб играят различна роля за здравето на респираторната система. Ето защо е важно правилно да подберете точно тези, които наистина таргетират вашия конкретен проблем и могат да са ви от полза. В тази статия ще споменем пет от най-ефективните и полезни билки за белия дроб.

Полезни билки за белия дроб – традиционната мащерка

полезни билки за белия дроб, билки за белия дроб, билки за бял дроб, чай за бели дробове, билка за бял дроб, билки за белите дробове

Няма спор, че в българската народна култура и традиция, мащерката е със сигурност една от най-популярните и разпространени полезни билки за белия дроб. Мащерката е популярна със своето благотворно въздействие върху цялата респираторна система.

Освен това чаят от мащерка действа успокояващо и релаксиращо. Освен че мащерката се консумира под формата на чай от векове, на пазара могат да бъдат открити и множество лекарствени продукти, които имат превантивни и терапевтични свойства в случаи вирусни и бактериални инфекции, които засягат белия дроб.

Мащерката е мощна билка, която основно има очистващо белия дроб действие, затова консумацията й е препоръчителна при кашлица.

Мащерка се препоръчва и при инфекции на горните и долните дихателни пътища със своето успокояващо действие. Мащерката е богата на антиоксиданти, които се борят с вредните свободни радикали, детоксикират белия дроб и го защитават.

В състава на тази билка влиза и веществото тимол, което е полезно със своите противогъбични и антимикробни свойства. Не на последно място мащерката се препоръчва и при алергии, астма.

Полезни билки за белия дроб – свежият босилек

полезни билки за белия дроб, билки за белия дроб, билки за бял дроб, чай за бели дробове, билка за бял дроб, билки за белите дробове

Босилекът ни е по-познат като част от някои от любимите ни ястия. Факт е, че тази билка често присъства в салати, сосове, основни ястия и супи, но малко хора знаят, че босилекът е изключително силен помощник в борба с респираторни състояния.

Действието на босилека е антисептично, като той е полезен в борбата с вирусни и бактериални инфекции на белия дроб и дихателните пътища.

Босилекът се препоръчва при състояния, които причиняват задух, като например астма, защото разширява бронхите, а успоредно с това благоприятства успокояването на кашлицата.

Полезни билки за белия дроб – всемогъщият евкалипт

Любимец на сладките панди, но и на хората в борбата с множество състояния, които засягат респираторната система. Евкалиптът действа изключително благоприятно, защото има отхрачващ и очистващ ефект.

Освен това евкалиптът играе ключова роля със своите терапевтични и профилактични свойства при множество белодробни състояния и болести като бронхит, хронична обструктивна белодробна болест и сходни.

Основните свойства на евкалипта е неговото свойство да отпуска мускулатурата, като така улеснява дишането, освен това има противовъзпалителни и успокояващи свойства, подпомага имунната система. Евкалиптът се препоръчва са борба с хремата и за лечение на проблеми на горните дихателни пътища.

Евкалиптът е истински дар от природата, защото той стимулира кръвообращението и по този начин стимулира по-бързото оздравяване на организма при боледуване от вирусни и бактериални инфекции.

Полезни билки за белия дроб – чудодейният живовляк

полезни билки за белия дроб, билки за белия дроб, билки за бял дроб, чай за бели дробове, билка за бял дроб, билки за белите дробове

Живовлякът е едно изключително разпространено растение и още една от ефективните и полезни белки за белия дроб. Живовлякът стимулира производството на мукус, като по този начин се отразява изключително благоприятно и успокояващо при суха кашлица, болести на ларинкса и трахеята, бронхити.

Живовлякът е силно препоръчителен при множество състояния и болести на бронхите и белия дроб, горните и долните дихателни пътища. Съществуват два популярни вида живовляк – теснолист и широколист.

Снимка за внимание
Теснолистият живовляк се препоръчва по-силно при белодробни заболявания и инфекции на дихателните пътища, заради мощните му противовъзпалителни и обезболяващи свойства.

Широколистния живовляк също е много полезен, като освен при респираторни заболявания, той се препоръчва и при други вътрешни заболявания и за лечение на повърхностни рани.

Полезни билки за белия дроб – ароматната салвия

Салвията е позната още като градински чай. Салвията е сред най-популярните полезни билки за белия дроб благодарение на мощните си терапевтични свойства.

Салвията съдържа редица етерични масла като туйон, салвен, камфор и терпен, затова често се препоръчват инхалации с тази билка, но тя се използва и като подправка и е подходяща за консумация. Салвията отваря синусите и е способна да отблокира и почисти белия дроб и дихателните пътища.

Затрудненията на дихателната система се отразяват не само на възможността ни да дишаме безпроблемно и безболезнено, но и на функцията на целия организъм.

Ето защо е от изключителна важност да подпомагаме здравето на белия дроб и дихателните пътища и с помощта на мощни билки от природата да осигуряваме превенция.

Коментари

Споделяне