background-image

Вземи БЕЗПЛАТНА е-книга за балансирано хранене

Здравословно хранене
Био здраве

Здравословно хранене при децата

Децата се нуждаят от редовно здравословно хранене, за да получават енергията (калории) и хранителните вещества, от които се нуждаят, за да растат здрави и силни всеки ден. С напредването на възрастта им, хранителните нужди на децата се променят.

Ето защо е важно предварително да сте наясно какво ги очаква. За ваше улеснение създадохме списък с храни, които е добре да присъстват в здравословния режим на хранене на вашето дете. По този начин ще имате на една ръка разстояние полезна информация, по която да се водите и да сте сигурни, че децата ви приемат правилната храна.

Семейно хранене

Преди да обърнем основно внимание какво включва здравословното хранене при децата искаме да обърнем внимание на нещо много важно. Семейното хранене у дома! Храненето всички заедно вкъщи помага на децата да се насладят на разнообразни храни и да прекарват повече време с най-близките си хора.

Добра идея е да ядете заедно като семейство на масата, а не заедно с други дейности, например гледане на телевизия, таблет, мобилни телефони. По този начин ще предотвратите разсейването.

Опитайте се да поставите кана с вода на масата, за да поддържате всички хидратирани.

Освен това има някои доказателства, че децата, които пият допълнително вода, се представят по-добре при тестове за внимание и памет! Най-важното хранене за деня разбира се е закуската. Доказано е, че децата, които закусват у дома, се концентрират по-добре през цялата сутрин.

Предлагайте и по нещо сладко както на обяд, така и на вечеря, така че децата да имат разнообразие от различни храни и хранителни вещества. Здравословното хранене при децата не ограничава сладкото, а напротив намира заместители като например мъфин, приготвен у дома вместо кифла или друга закуска, закупена от лавката до училище.

Здравословното хранене при децата, а и при възрастните, включва прием на хранителни вещества, от четирите основни групи храни. Всички те трябва да се предлагат всеки ден.

#1 Хляб, ориз, картофи, тестени изделия и други нишестени храни

Всяко хранене трябва да се основава на храна от тази група. Това включва хляб, картофи, макаронени изделия, ориз и зърнени храни като кус-кус или зърнена закуска за основни ястия и кифлички, или зърнени блокчета за закуски. За деца над петгодишна възраст пълнозърнестите сортове са по-добър вариант, те са по-здравословни и засищащи.

#2 Плодове и зеленчуци

Стремете се към пет порции плодове и зеленчуци всеки ден. Те могат да бъдат пресни, замразени, консервирани (в собствен сок), сушени или сок. Плодовият сок може да се дава като напитка по време на хранене. Опитайте се да включите както плодове, така и зеленчуци в основните ястия и плодовете могат да се използват като закуска или за приготвяне на смутита.


здравословно хранене при децата, здравословно хранене деца, здравословна храна за деца, здравословни храни за деца

#3 Мляко и млечни храни

Тази група осигурява на децата протеини и калций, които са важни за здравословното развитие на костите. Добрите източници включват млечни продукти като мляко, сирене, кисело мляко и извара. Немлечните алтернативи на кравето мляко могат да се дават от едногодишна възраст. Уверете се, че са обогатени с калций и неподсладени. Ако имате нужда от повече съвети, говорете с личния лекар на детето.

В идеалния случай вашето дете трябва да се стреми към три порции храна, богата на калций на ден – например 150 мл. чаша мляко, малка купичка кисело мляко и малко парче сирене с размер на кибритена кутия. Децата под пет години растат бързо и следователно имат по-висока нужда от енергия.

Поради тази причина децата под две години трябва да ядат пълномаслено мляко и млечни храни. Полуобезмасленото мляко може да се въведе от две години, ако растат добре. Децата на възраст над пет години трябва да спазват здравословна диета, подходяща за цялото семейство.


здравословно хранене при децата, здравословно хранене деца, здравословна храна за деца, здравословни храни за деца

#4 Месо, риба, яйца, боб и други немлечни източници на протеини

Месо, риба, яйца, ядки, варива (като боб, леща и грах) и храни, направени от варива (като тофу и хумус например) са отлични източници на протеини и желязо. Разнообразие от тези храни са необходими да бъдат включвание в здравословното хранене при децата между два до три пъти на ден.

Коментари

Споделяне