главна.jpg
Био здраве

Ползи за здравето и кожата от пчелно млечице

Biopedia
03 юни 2022
4 мин

Пчелно млечице е вещество, което прилича на мляко. То се отделя от пчелите и осигурява храна на развиващите се ларви и на пчелната майка. Често пчелното млечице се използва за укрепване на имунната система и за борба с последиците от стареенето. Също така то помага много за предотвратяване на редица заболявания като диабет и дори се стимулира плодовитостта. 

Ето защо, ние от “Biopedia.bg”, сме подготвили интересна и полезна информация, за това как пчелното млечице ще подобри общото здраве и визията на кожата.

1. Какво се съдържа в пчелното млечице?

В основата си пчелното млечице се състои от вода, въглехидрати, протеини и мазнини.

Смята се, че положителните ефекти върху здравето на пчелното млечице се дължат на уникалните протеини и мастни киселини. Те включват девет гликопротеина, известни като основни протеини на пчелното млечице (MRJPs), и две мастни киселини - транс-10-хидрокси-2-деценова киселина и 10-хидроксидеценова киселина.

Пчелното млечице съдържа и няколко витамина от група В и микроелементи:

- Тиамин (В1)

- Рибофлавин (B2)

- Пантотенова киселина (В5)

- Пиридоксин (В6)

- Ниацин (B3)

- Фолиева киселина (В9)

- Инозитол (В8)

- Биотин (B7)

пчелно млечице

2. Какви са ползите за кожата от пчелното млечице?

Пчелното млечице е богато на протеини, липиди, аминокиселини, минерали и витамини. То съдържа и биоактивни съединения като пептиди, флавоноиди, мастни киселини и фенолни киселини, които правят пчелното млечице феноменална съставка за грижа за кожата.

Според различни експерти по кожата, пчелното млечице:

  • Подпомага хидратацията и еластичността на кожата. Високото съдържание на липиди в пчелното млечице е невероятно за поддържане на кожата пухкава, хидратирана и еластична. Също така пчелното млечице е силно овлажняващо и влияе върху хидратацията на роговия слой, като задържа вода в него. Вследствие на това кожата става по-еластична. 

 

  • Насърчава производството на колаген. Пчелното млечице съдържа превъзходна киселина, наречена 10-хидрокси-транс-2-деценова киселина, която стимулира производството на фибробласти в колагена. Като увеличава производството на колаген в кожата, пчелното млечице може да помогне за лечение и предотвратяване на фини линии, бръчки и увисване на кожата.

 

  • Борба с възпаленията. Пчелното млечице помага за облекчаване на кожни заболявания като атопичен дерматит и възпаление на кожата. Можете да използвате и при кожни раздразнения и слънчеви изгаряния.
пчелно млечице
  • Ускорява заздравяването на акне и други рани. Пчелното млечице има не само противовъзпалителен ефект, но също така държи бактериите настрана. Когато се прилага върху кожни язви, изгаряния и херпес, пчелното млечице предизвиква силна антимикробна активност в кожната тъкан и така помага за намаляване на зачервяването и ускорява заздравяването на раните от акне.

 

  • Изсветляване на тъмните петна. Същата киселина в пчелното млечице, която стимулира производството на колаген, потиска и пигментацията на кожата, което означава, че може да помогне за избледняване на мелазмата и тъмните петна, причинени от акне и излагане на слънце. Също така може да помогне за предотвратяване на появата на хиперпигментация.

 

  • Регулира производството на мазнини. Страдате ли от мазна кожа? Опитайте да използвате пчелно млечице, за да балансирате и нормализирате производството на себум.

 

  • Има антиоксидантно действие. Изследванията показват, че фенолната киселина в пчелното млечице може да противодейства на стареенето на кожата.
пчелно млечице

3. Какви са ползите за здравето от пчелното млечице?

Пчелното млечице не е предназначено само за локална грижа за кожата; то може да се приема и като добавка. Всъщност още от древни времена хората са консумирали чисто пчелно млечице заради ползите му за здравето. Има и интересни изследвания, които показват, че добавките с пчелно млечице могат да имат ползи срещу стареенето.

"Поглъщането може да е полезно за стягане на кожата, подобно на популярния за тази цел колаген на прах", предлага д-р Циралдо.

Препоръчваме ви още:
Билки за енергия

Възможно е ползите от добавките с пчелно млечице да се простират далеч отвъд стягането и изглаждането на кожата, казва д-р Коестлайн. "Съвременните изследвания потвърждават, че всички биоактивни ползи (противовъзпалителни, противотуморни, невротропни и др.) могат да помогнат за подобряване на репродуктивното здраве, за балансиране на хормоните, за подобряване на психичното здраве при по-възрастните хора и като цяло за подобряване на здравето", обяснява тя.

Странични ефекти на пчелното млечице

Пчелното млечице може и да изглежда много безопасно за повечето хора, но има определени групи хора, които трябва много да внимават с него. Това са:

  • всички, които имат астма и алергии
  • и бременните жени и кърмачките

23.jpg

Известно е също, че пчелното млечице може да предизвика обрив и сърбеж, когато се прилага върху кожата. Ако след употребата на продукти с пчелно млечице забележите засилване на дразненето на кожата с признаци като зачервяване или затопляне, специалистите съветват незабавно да прекратете употребата им.

Ако поради някаква причина се съмнявате в безопасността на пчелното млечице или се притеснявате дали то може да ви бъде от полза, ви съветваме да се консултирате с лекуващия ви лекар.

Коментари

Споделяне

Последвай ни

Instagram лого

biopedia

ПОЗДРАВЛЕНИЯ!

Благодарим Ви, че сте част от нашето БИО семейство!