background-image

КАКВИ СА ТАЙНИТЕ ЗАД СИМВОЛИТЕ НА ОПАКОВКИТЕ?

Разбери какво искат и НЕ искат да ни кажат производителите в това БЕЗПЛАТНО ръководство!
Виж най-подробния списък със символите и тяхното значение

пчелно млечице
Био здраве

Ползи за здравето и кожата от пчелно млечице

Пчелно млечице е вещество, което прилича на мляко. То се отделя от пчелите и осигурява храна на развиващите се ларви и на пчелната майка.

Често пчелното млечице се използва за укрепване на имунната система и за борба с последиците от стареенето. Също така то помага много за предотвратяване на редица заболявания като диабет и дори се стимулира плодовитостта. 

Ето защо, ние от “Biopedia.bg”, сме подготвили интересна и полезна информация, за това как пчелното млечице ще подобри общото здраве и визията на кожата.

1. Какво се съдържа в пчелното млечице?

В основата си пчелното млечице се състои от вода, въглехидрати, протеини и мазнини.


Смята се, че положителните ефекти върху здравето на пчелното млечице се дължат на уникалните протеини и мастни киселини. Те включват девет гликопротеина, известни като основни протеини на пчелното млечице (MRJPs), и две мастни киселини - транс-10-хидрокси-2-деценова киселина и 10-хидроксидеценова киселина.

Пчелното млечице съдържа и няколко витамина от група В и микроелементи:

- Тиамин (В1)

- Рибофлавин (B2)

- Пантотенова киселина (В5)

- Пиридоксин (В6)

- Ниацин (B3)

- Фолиева киселина (В9)

- Инозитол (В8)

- Биотин (B7)

пчелно млечице, пчелно млечице ползи, био пчелно млечице, пчелно мляко, как се приема пчелно млечице

2. Какви са ползите за кожата от пчелното млечице?

Пчелното млечице е богато на протеини, липиди, аминокиселини, минерали и витамини. То съдържа и биоактивни съединения като пептиди, флавоноиди, мастни киселини и фенолни киселини, които правят пчелното млечице феноменална съставка за грижа за кожата.

Според различни експерти по кожата, пчелното млечице:

 • Подпомага хидратацията и еластичността на кожата. Високото съдържание на липиди в пчелното млечице е невероятно за поддържане на кожата пухкава, хидратирана и еластична. Също така пчелното млечице е силно овлажняващо и влияе върху хидратацията на роговия слой, като задържа вода в него. Вследствие на това кожата става по-еластична. 

Насърчава производството на колаген. Пчелното млечице съдържа превъзходна киселина, наречена 10-хидрокси-транс-2-деценова киселина, която стимулира производството на фибробласти в колагена.

Като увеличава производството на колаген в кожата, пчелното млечице може да помогне за лечение и предотвратяване на фини линии, бръчки и увисване на кожата.

Борба с възпаленията. Пчелното млечице помага за облекчаване на кожни заболявания като атопичен дерматит и възпаление на кожата. Можете да използвате и при кожни раздразнения и слънчеви изгаряния.

пчелно млечице, пчелно млечице ползи, био пчелно млечице, пчелно мляко, как се приема пчелно млечице
 • Ускорява заздравяването на акне и други рани. Пчелното млечице има не само противовъзпалителен ефект, но също така държи бактериите настрана.


  Снимка за внимание
  Когато се прилага върху кожни язви, изгаряния и херпес, пчелното млечице предизвиква силна антимикробна активност в кожната тъкан и така помага за намаляване на зачервяването и ускорява заздравяването на раните от акне.

  Изсветляване на тъмните петна. Същата киселина в пчелното млечице, която стимулира производството на колаген, потиска и пигментацията на кожата, което означава, че може да помогне за избледняване на мелазмата и тъмните петна, причинени от акне и излагане на слънце.

  Също така може да помогне за предотвратяване на появата на хиперпигментация.

  Регулира производството на мазнини. Страдате ли от мазна кожа? Опитайте да използвате пчелно млечице, за да балансирате и нормализирате производството на себум.nИма антиоксидантно действие.

  Изследванията показват, че фенолната киселина в пчелното млечице може да противодейства на стареенето на кожата.

пчелно млечице, пчелно млечице ползи, био пчелно млечице, пчелно мляко, как се приема пчелно млечице

3. Какви са ползите за здравето от пчелното млечице?

Пчелното млечице не е предназначено само за локална грижа за кожата; то може да се приема и като добавка.

Всъщност още от древни времена хората са консумирали чисто пчелно млечице заради ползите му за здравето. Има и интересни изследвания, които показват, че добавките с пчелно млечице могат да имат ползи срещу стареенето.Поглъщането може да е полезно за стягане на кожата, подобно на популярния за тази цел колаген на прах", предлага д-р Циралдо.

Възможно е ползите от добавките с пчелно млечице да се простират далеч отвъд стягането и изглаждането на кожата, казва д-р Коестлайн.

"Съвременните изследвания потвърждават, че всички биоактивни ползи (противовъзпалителни, противотуморни, невротропни и др.) могат да помогнат за подобряване на репродуктивното здраве, за балансиране на хормоните, за подобряване на психичното здраве при по-възрастните хора и като цяло за подобряване на здравето", обяснява тя.

Странични ефекти на пчелното млечице

Пчелното млечице може и да изглежда много безопасно за повечето хора, но има определени групи хора, които трябва много да внимават с него. Това са:

 • всички, които имат астма и алергии
 • и бременните жени и кърмачките

23.jpg

Известно е също, че пчелното млечице може да предизвика обрив и сърбеж, когато се прилага върху кожата.

Ако след употребата на продукти с пчелно млечице забележите засилване на дразненето на кожата с признаци като зачервяване или затопляне, специалистите съветват незабавно да прекратете употребата им.

Ако поради някаква причина се съмнявате в безопасността на пчелното млечице или се притеснявате дали то може да ви бъде от полза, ви съветваме да се консултирате с лекуващия ви лекар.

Коментари

Споделяне
Иконка за популярни статии

Най-нови

Последвай ни

Instagram лого

ПОЗДРАВЛЕНИЯ!

Благодарим Ви, че сте част от нашето БИО семейство!