background-image

КАКВИ СА ТАЙНИТЕ ЗАД СИМВОЛИТЕ НА ОПАКОВКИТЕ?

Разбери какво искат и НЕ искат да ни кажат производителите в това БЕЗПЛАТНО ръководство!
Виж най-подробния списък със символите и тяхното значение

Какво лекува алое вера
Био здраве

Какво лекува алое вера – чудодейните приложения на растението

Вероятно сте чували, че алое вера се използва за здравословни проблеми и състояние, но може би се чудите точно какво лекува алое вера. Гелът от алое вера е широко известен с това, че облекчава слънчевите изгаряния и помага за заздравяването на рани.

Но знаете ли, че любимото ви саксийно растение може да се използва за много повече от облекчаване на злополучни посещения на плажа и декорация на дома? Да, точно така, въпросът „Какво лекува алое вера?“ има множество отговори и тях ще обсъдим в тази статия на "Биопедия".

Сукулентът има дълга история на използване за медицински цели, датираща от древен Египет. Растението е родом от Северна Африка, Южна Европа и Канарските острови.

Снимка за внимание
Още от древни времена, човек се е запитал какво лекува алое вера и е успял да стигне до редица полезни изводи. Днес алое вера се отглежда в тропически климат по целия свят.

От облекчаване на киселини до потенциално забавяне на разпространението на рак на гърдата, изследователите тепърва започват да отключват ползите от това универсално растение и да отговарят на въпроса какво лекува алое вера.

Ако сте любопитни да научите какви са ползите от това чудодейно растение за здравето, останете с нас и тази статия.

Алое вера при киселини

Гастроезофагеалната рефлуксна болест е храносмилателно разстройство, което често води до киселини. Преглед на проучвания от 2010 г. предполага, че консумацията на 1 до 3 дози гел от алое по време на хранене може да намали тежестта на рефлукса и да предотврати образуването на неприятни киселини.


Какво лекува алое вера, медицинско алое вера, алое вера ползи, за какво помага алое вера

Гелът от алое вера може също така да облекчи други проблеми, свързани с храносмилането. Ниската токсичност на растението го прави безопасно и щадящо лекарство за киселини без странични ефекти.

Какво лекува алое вера – орална хигиена

Още един отговор на въпроса: „Какво лекува алое вера?“ ни отвежда към здравето на устата и зъбите. В проучване от 2014 г., публикувано в Ethiopian Journal of Health Sciences, изследователите откриват, че сокът и гелът от алое вера са безопасна и ефективна алтернатива на водите за уста на химическа основа.


Какво лекува алое вера, медицинско алое вера, алое вера ползи, за какво помага алое вера

Естествените съставки на растението, които включват здравословна доза витамин С, могат да спрат образуването на плака. Може също така да осигури облекчение, ако имате кървящи, раздразнени или подути венци. Ето защо е добра идея да закупите паста за зъби и вода за уста с добавен гел от растението в тях.

Какво лекува алое вера – понижаване на кръвната захар

Поглъщането на две супени лъжици сок от алое вера на ден може да доведе до спадане на нивата на кръвната захар при хора с диабет тип 2, според голямо проучване.

Това може да означава, че алое вера може да има бъдеще в лечението и превенцията на диабет. Тези резултати са подкрепени от друго проучване, публикувано във Phytotherapy Research, което използва екстракт от пулпата на растението.


Какво лекува алое вера, медицинско алое вера, алое вера ползи, за какво помага алое вера

Това означава, че в близкото бъдеще можем да причислим това тежко заболяване към едно от многото състояния, които са отговор на въпроса какво лекува алое вера.

Но хората с диабет, които приемат лекарства за понижаване на нивата на кръвна захар, трябва да бъдат внимателни, когато консумират алое вера. Сокът от алое вера в съчетание с лекарствата за диабет може да понижи нивата на кръвна захар до опасни нива.

Какво лекува алое вера – натурален лаксатив

Алое вера се счита за естествено слабително средство. Няколко проучвания са проучили ползите от сукулента за подпомагане на храносмилането. Екип от нигерийски учени проведе проучване върху плъхове и установява, че гелът, направен от типични стайни растения от алое вера, е в състояние да облекчи запека.


Но друго проучване на Националния институт по здравеопазване разглежда консумацията на екстракт от цели листа на алое вера. Тези открития разкриват туморен растеж в дебелите черва на лабораторни плъхове.

През 2002 г. Администрацията по храните и лекарствата на САЩ изисква всички слабителни продукти с алое без рецепта да бъдат премахнати от пазара в САЩ или да бъдат преформулирани.

Препоръчва се гелът от алое вера да се използва за облекчаване на запек, но умерено. Специалистите съветват, че е достатъчна доза от 0,04 до 0,17 грама изсушен сок.

Ако имате болест на Крон, колит или хемороиди, не трябва да консумирате алое вера. Гелът може да причини тежки коремни спазми и диария. Трябва да спрете приема на алое вера, ако приемате други лекарства. Гелът може да намали способността на тялото ви да абсорбира лекарствата.

Грижа за кожата

Можете да използвате алое вера, за да поддържате кожата си чиста и хидратирана. Благотворните му свойства върху състоянието на кожата може да се дължи на факта, че растението вирее в сух, нестабилен климат.

За да оцелеят в суровите условия, листата на растението съхраняват големи количества влага. Тези богати на влага листа, комбинирани със специални растителни съединения, наречени сложни въглехидрати, правят гела на растението ефективен овлажнител за лице.


Какво лекува алое вера, медицинско алое вера, алое вера ползи, за какво помага алое вера

Има редица начини за използване на растението алое вера и различните гелове и екстракти, които могат да бъдат извлечени от него. Изследователите продължават да откриват нови методи за използване на този сукулент.

Не забравяйте да се консултирате с вашия лекар, ако планирате да използвате алое вера по медицински причини, особено ако приемате лекарства.

Коментари

Споделяне