Биопедия статии заглавна.png
Био здраве

Как се пие фолиева киселина – всичко, което трябва да знаете

Biopedia
25 Септември 2022
10 минути

Фолиевата киселина или фолатът е естествената форма на витамин В9, водоразтворим и естествено открит витамин в много храни. Но как се пие фолиева киселина? Това ще научите от тази статия на "Biopedia.bg".

Също така се добавя към храни и се продава като добавка под формата на фолиева киселина. Тази форма всъщност се усвоява по-добре от тази от хранителни източници - съответно 85% срещу 50%.

Фолатът помага за образуването на ДНК и РНК и участва в протеиновия метаболизъм. Той играе ключова роля в разграждането на хомоцистеина, аминокиселина, която може да окаже вредно въздействие върху тялото, ако присъства във високи количества.

Фолатът също е необходим за производството на здрави червени кръвни клетки и е от решаващо значение по време на периоди на бърз растеж, като например по време на бременност и развитие на плода.

Тъй като фолиевата киселина и фолатът са толкова полезни и нужни на човешкото тяло, нормално е да се запитаме, при установен недостиг, всъщност как се пие фолиева киселина, така че да осигурим нужните нива на организма? Това ще обсъдим в тази статия.

Какво е фолиева киселина?

как се пие фолиева киселина, кога се пие фолиева киселина сутрин или вечер, кога се пие фолиева киселина, за какво се пие фолиева киселина, как се приема фолиева киселина, до кога се пие фолиева киселина

Фолиевата киселина е създадена от синтетична форма на фолат, витамин В, който е важен за образуването на червени кръвни клетки и производството и поддържането на нови клетки в тялото ви.

Повечето хора получават достатъчно фолиева киселина по естествен път чрез здравословна, балансирана диета. За някои хора обаче фолиевата киселина от диетата не е достатъчна и е необходим допълнителен прием на таблетки фолиева киселина.

По време на бременност:

Фолиевата киселина се използва от бременни жени или жени, които планират бременност, за да се намали вероятността от спина бифида и други дефекти на гръбначния стълб на бебето.

Най-добре е да започнете да приемате фолиева киселина преди зачеването и да продължите до 12 седмица от бременността. Ако бременността не е планирана, започнете да приемате фолиева киселина веднага щом разберете, че сте бременна.

При анемия:

Фолиевата киселина се използва за лечение или предотвратяване на някои видове анемия, причинени от дефицит на фолиева киселина чрез увеличаване на производството на червени кръвни клетки.

Консултирайте се първо с вашия лекар, преди да приемете фолиева киселина, за да сте сигурни, че е подходяща за вас.

За предотвратяване на странични ефекти:

За хора, които приемат метотрексат, фолиевата киселина се използва за намаляване на някои странични ефекти, причинени от намален фолат, като язви в устата.

Как се пие фолиева киселина – дози

Ето какъв отговор дават професионалистите на въпроса как се пие фолиева киселина: ПД: Препоръчителната хранителна доза фолиева киселина е посочена като микрограми (mcg) хранителни еквиваленти на фолат (DFE).

как се пие фолиева киселина, кога се пие фолиева киселина сутрин или вечер, кога се пие фолиева киселина, за какво се пие фолиева киселина, как се приема фолиева киселина, до кога се пие фолиева киселина

Мъжете и жените на възраст над 19 години трябва да се стремят към 400 mcg.

Снимка за внимание
Бременните и кърмещите жени се нуждаят съответно от 600 mcg и 500 mcg. Хората, които редовно пият алкохол, трябва да се стремят към поне 600 mcg фолиева киселина дневно, тъй като алкохолът може да наруши усвояването й.

ДГП: Допустимо горно доза на прием (ДГП) е максималната дневна доза, за която е малко вероятно да причини неблагоприятни странични ефекти при повечето хора. ДГП за възрастни за прием на фолиева киселина от обогатена храна или добавки (без да се включва фолат от храна) е определена на 1000 mcg на ден.

Как се пие фолиева киселина – храни със съдържание на фолат

Успоредно с това как се пие фолиева киселина е важно да знаем и кои храни са естествени източници на фолат. Голямо разнообразие от храни естествено съдържат фолат, но формата, която се добавя към храните и добавките, а именно фолиевата киселина, се усвоява по-добре.

Добри източници на фолат включват:

  • Тъмнозелени листни зеленчуци (зелена ряпа, спанак, маруля ромен, аспержи, брюкселско зеле, броколи)

  • Боб

  • Фъстъци

  • Слънчогледови семки

  • Пресни плодове, плодови сокове

  • Пълнозърнести храни

  • Черен дроб

  • Морски продукти

  • Яйца

  • Обогатени храни и добавки

За добър баланс и достатъчен прием, не е важно само да знаем как се пие фолиева киселина и да приемаме добавки с такава, а и да осигурим достатъчен прием и разнообразие на тези хранителни продукти като част от ежедневното ни хранене.

Как се пие фолиева киселина – кой се нуждае от нея?

Дефицитът на фолиева киселина е рядък, тъй като фолаът се среща в широка гама от храни, които така или иначе повечето от нас консумират често.

Въпреки това, в някои случаи се наблюдава сериозен дефицит, затова е важно да знаем кога и как се пие фолиева киселина. Следните условия могат да изложат хората на повишен риск от дефицит:

Алкохолизъм - Алкохолът пречи на усвояването на фолиева киселина и ускорява скоростта на разграждане и изхвърляне на фолат от тялото. Хората с алкохолизъм също са склонни да ядат некачествени храни с ниско съдържание на фолат.

Бременност - Нуждата от фолат се увеличава по време на бременност, тъй като той играе роля в развитието на клетките в плода. Ето защо на почти всички бременни жени се препоръчва прием на фолиева киселина.

как се пие фолиева киселина, кога се пие фолиева киселина сутрин или вечер, кога се пие фолиева киселина, за какво се пие фолиева киселина, как се приема фолиева киселина, до кога се пие фолиева киселина

Чревни операции или храносмилателни разстройства, които причиняват малабсорбция - Цьолиакия и възпалителни заболявания на червата могат да намалят усвояването на фолат.

Операциите, включващи храносмилателните органи или които намаляват нормалното ниво на стомашна киселина, също могат да попречат на абсорбцията.

Генетични варианти - Хората, носители на вариант на гена MTHFR, не могат да превърнат фолиевата киселина в активната и форма, за да се използва от тялото.

Признаците на дефицит могат да включват: мегалобластна анемия (състояние, възникващо от липса на фолат в храната или лошо усвояване, което произвежда по-малко червени кръвни клетки и по-големи по размер от нормалното), слабост, умора, неправилен сърдечен ритъм, недостиг на въздух, затруднено концентриране, косопад, бледа кожа, рани и афти в устата.

как се пие фолиева киселина, кога се пие фолиева киселина сутрин или вечер, кога се пие фолиева киселина, за какво се пие фолиева киселина, как се приема фолиева киселина, до кога се пие фолиева киселина

Как се пие фолиева киселина – допълнителни съвети

Ако приемате фолиева киселина всекидневно, приемайте я по едно и също време всеки ден, сутрин или вечер. Приемайте вашите таблетки фолиева киселина с чаша вода. Можете да приемате фолиева киселина със или без храна. Ако сте пропуснали да приемете дозата си, приемете я веднага щом си спомните.

Loading...
Споделяне
Иконка за популярни статии

Най-нови

Последвай ни

Instagram лого

biopedia

ПОЗДРАВЛЕНИЯ!

Благодарим Ви, че сте част от нашето БИО семейство!