Фолиевата киселина или фолатът е естествената форма на витамин В9, водоразтворим и естествено открит витамин в много храни. Но как се пие фолиева киселина? Това ще научите от тази статия на "Biopedia.bg".
Също така се добавя към храни и се продава като добавка под формата на фолиева киселина. Тази форма всъщност се усвоява по-добре от тази от хранителни източници - съответно 85% срещу 50%.
Фолатът помага за образуването на ДНК и РНК и участва в протеиновия метаболизъм. Той играе ключова роля в разграждането на хомоцистеина, аминокиселина, която може да окаже вредно въздействие върху тялото, ако присъства във високи количества.
Фолатът също е необходим за производството на здрави червени кръвни клетки и е от решаващо значение по време на периоди на бърз растеж, като например по време на бременност и развитие на плода.
Тъй като фолиевата киселина и фолатът са толкова полезни и нужни на човешкото тяло, нормално е да се запитаме, при установен недостиг, всъщност как се пие фолиева киселина, така че да осигурим нужните нива на организма? Това ще обсъдим в тази статия.
Какво е фолиева киселина?
Фолиевата киселина е създадена от синтетична форма на фолат, витамин В, който е важен за образуването на червени кръвни клетки и производството и поддържането на нови клетки в тялото ви.
По време на бременност:
Фолиевата киселина се използва от бременни жени или жени, които планират бременност, за да се намали вероятността от спина бифида и други дефекти на гръбначния стълб на бебето.
Най-добре е да започнете да приемате фолиева киселина преди зачеването и да продължите до 12 седмица от бременността. Ако бременността не е планирана, започнете да приемате фолиева киселина веднага щом разберете, че сте бременна.
При анемия:
Фолиевата киселина се използва за лечение или предотвратяване на някои видове анемия, причинени от дефицит на фолиева киселина чрез увеличаване на производството на червени кръвни клетки.
Консултирайте се първо с вашия лекар, преди да приемете фолиева киселина, за да сте сигурни, че е подходяща за вас.
За предотвратяване на странични ефекти:
За хора, които приемат метотрексат, фолиевата киселина се използва за намаляване на някои странични ефекти, причинени от намален фолат, като язви в устата.
Как се пие фолиева киселина – дози
Ето какъв отговор дават професионалистите на въпроса как се пие фолиева киселина: ПД: Препоръчителната хранителна доза фолиева киселина е посочена като микрограми (mcg) хранителни еквиваленти на фолат (DFE).
Мъжете и жените на възраст над 19 години трябва да се стремят към 400 mcg.
ДГП: Допустимо горно доза на прием (ДГП) е максималната дневна доза, за която е малко вероятно да причини неблагоприятни странични ефекти при повечето хора. ДГП за възрастни за прием на фолиева киселина от обогатена храна или добавки (без да се включва фолат от храна) е определена на 1000 mcg на ден.
Как се пие фолиева киселина – храни със съдържание на фолат
Успоредно с това как се пие фолиева киселина е важно да знаем и кои храни са естествени източници на фолат. Голямо разнообразие от храни естествено съдържат фолат, но формата, която се добавя към храните и добавките, а именно фолиевата киселина, се усвоява по-добре.
Добри източници на фолат включват:
Тъмнозелени листни зеленчуци (зелена ряпа, спанак, маруля ромен, аспержи, брюкселско зеле, броколи)
Боб
Фъстъци
Слънчогледови семки
Пресни плодове, плодови сокове
Пълнозърнести храни
Черен дроб
Морски продукти
Яйца
Обогатени храни и добавки
За добър баланс и достатъчен прием, не е важно само да знаем как се пие фолиева киселина и да приемаме добавки с такава, а и да осигурим достатъчен прием и разнообразие на тези хранителни продукти като част от ежедневното ни хранене.
Как се пие фолиева киселина – кой се нуждае от нея?
Дефицитът на фолиева киселина е рядък, тъй като фолаът се среща в широка гама от храни, които така или иначе повечето от нас консумират често.
Въпреки това, в някои случаи се наблюдава сериозен дефицит, затова е важно да знаем кога и как се пие фолиева киселина. Следните условия могат да изложат хората на повишен риск от дефицит:
Алкохолизъм - Алкохолът пречи на усвояването на фолиева киселина и ускорява скоростта на разграждане и изхвърляне на фолат от тялото. Хората с алкохолизъм също са склонни да ядат некачествени храни с ниско съдържание на фолат.
Бременност - Нуждата от фолат се увеличава по време на бременност, тъй като той играе роля в развитието на клетките в плода. Ето защо на почти всички бременни жени се препоръчва прием на фолиева киселина.
Чревни операции или храносмилателни разстройства, които причиняват малабсорбция - Цьолиакия и възпалителни заболявания на червата могат да намалят усвояването на фолат.
Операциите, включващи храносмилателните органи или които намаляват нормалното ниво на стомашна киселина, също могат да попречат на абсорбцията.
Генетични варианти - Хората, носители на вариант на гена MTHFR, не могат да превърнат фолиевата киселина в активната и форма, за да се използва от тялото.
Признаците на дефицит могат да включват: мегалобластна анемия (състояние, възникващо от липса на фолат в храната или лошо усвояване, което произвежда по-малко червени кръвни клетки и по-големи по размер от нормалното), слабост, умора, неправилен сърдечен ритъм, недостиг на въздух, затруднено концентриране, косопад, бледа кожа, рани и афти в устата.
Как се пие фолиева киселина – допълнителни съвети
Ако приемате фолиева киселина всекидневно, приемайте я по едно и също време всеки ден, сутрин или вечер. Приемайте вашите таблетки фолиева киселина с чаша вода. Можете да приемате фолиева киселина със или без храна. Ако сте пропуснали да приемете дозата си, приемете я веднага щом си спомните.