Биопедия статии заглавна.png
Био продукти

Как се пие фолиева киселина – всичко, което трябва да знаете

Biopedia
25 Септември 2022
10 минути

Фолиевата киселина или фолатът е естествената форма на витамин В9, водоразтворим и естествено открит витамин в много храни.

Също така се добавя към храни и се продава като добавка под формата на фолиева киселина. Тази форма всъщност се усвоява по-добре от тази от хранителни източници - съответно 85% срещу 50%.

Фолатът помага за образуването на ДНК и РНК и участва в протеиновия метаболизъм. Той играе ключова роля в разграждането на хомоцистеина, аминокиселина, която може да окаже вредно въздействие върху тялото, ако присъства във високи количества.

Фолатът също е необходим за производството на здрави червени кръвни клетки и е от решаващо значение по време на периоди на бърз растеж, като например по време на бременност и развитие на плода.

Тъй като фолиевата киселина и фолатът са толкова полезни и нужни на човешкото тяло, нормално е да се запитаме, при установен недостиг, всъщност как се пие фолиева киселина, така че да осигурим нужните нива на организма? Това ще обсъдим в тази статия.

Какво е фолиева киселина?

Фолиевата киселина е създадена от човека (синтетична) форма на фолат, витамин В, който е важен за образуването на червени кръвни клетки и производството и поддържането на нови клетки в тялото ви.

Повечето хора получават достатъчно фолиева киселина по естествен път чрез здравословна, балансирана диета. За някои хора обаче фолиевата киселина от диетата не е достатъчна и е необходим допълнителен прием на таблетки фолиева киселина.

По време на бременност:

Фолиевата киселина се използва от бременни жени или жени, които планират бременност, за да се намали вероятността от спина бифида и други дефекти на гръбначния стълб на бебето.

Най-добре е да започнете да приемате фолиева киселина преди зачеването и да продължите до 12 седмица от бременността. Ако бременността не е планирана, започнете да приемате фолиева киселина веднага щом разберете, че сте бременна.

При анемия:

Фолиевата киселина се използва за лечение или предотвратяване на някои видове анемия, причинени от дефицит на фолиева киселина чрез увеличаване на производството на червени кръвни клетки.

Консултирайте се първо с вашия лекар, преди да приемете фолиева киселина, за да сте сигурни, че е подходяща за вас. За предотвратяване на странични ефекти: За хора, които приемат метотрексат, фолиевата киселина се използва за намаляване на някои странични ефекти, причинени от намален фолат, като язви в устата.

Как се пие фолиева киселина – дози

Ето какъв отговор дават професионалистите на въпроса как се пие фолиева киселина: ПД: Препоръчителната хранителна доза фолиева киселина е посочена като микрограми (mcg) хранителни еквиваленти на фолат (DFE).

Мъжете и жените на възраст над 19 години трябва да се стремят към 400 mcg. Бременните и кърмещите жени се нуждаят съответно от 600 mcg и 500 mcg. Хората, които редовно пият алкохол, трябва да се стремят към поне 600 mcg фолиева киселина дневно, тъй като алкохолът може да наруши усвояването й.

ДГП: Допустимо горно доза на прием (ДГП) е максималната дневна доза, за която е малко вероятно да причини неблагоприятни странични ефекти при повечето. ДГП за възрастни за прием на фолиева киселина от обогатена храна или добавки (без да се включва фолат от храна) е определена на 1000 mcg на ден.

Как се пие фолиева киселина – храни със съдържание на фолат

Успоредно с това как се пие фолиева киселина е важно да знаем и кои храни са естествени източници на фолат. Голямо разнообразие от храни естествено съдържат фолат, но формата, която се добавя към храните и добавките, а именно фолиевата киселина, се усвоява по-добре.

Добри източници на фолат включват:

  • Тъмнозелени листни зеленчуци (зелени ряпа, спанак, маруля ромен, аспержи, брюкселско зеле, броколи)

  • Боб

  • Фъстъци

  • Слънчогледови семки

  • Пресни плодове, плодови сокове

  • Пълнозърнести храни

  • Черен дроб

  • Морски продукти

  • Яйца

  • Обогатени храни и добавки

За добър баланс и достатъчен прием, не е важно само да знаем как се пие фолиева киселина и да приемаме добавки с такава, а и да осигурим достатъчен прием и разнообразие на тези хранителни продукти като част от ежедневното ни хранене.

Как се пие фолиева киселина – кой се нуждае от нея?

Дефицитът на фолиева киселина е рядък, тъй като фолаът се среща в широка гама от храни, които така или иначе повечето от нас консумират често.

Въпреки това, в някои случаи се наблюдава сериозен дефицит, затова е важно да знаем кога и как се пие фолиева киселина. Следните условия могат да изложат хората на повишен риск от дефицит:

Алкохолизъм - Алкохолът пречи на усвояването на фолиева киселина и ускорява скоростта на разграждане и изхвърляне на фолат от тялото. Хората с алкохолизъм също са склонни да ядат некачествени храни с ниско съдържание на фолат.

Бременност - Нуждата от фолат се увеличава по време на бременност, тъй като той играе роля в развитието на клетките в плода. Ето защо на почти всички бременни жени се препоръчва прием на фолиева киселина.

Чревни операции или храносмилателни разстройства, които причиняват малабсорбция - Цьолиакия и възпалителни заболявания на червата могат да намалят усвояването на фолат.

Операциите, включващи храносмилателните органи или които намаляват нормалното ниво на стомашна киселина, също могат да попречат на абсорбцията.

Генетични варианти - Хората, носители на вариант на гена MTHFR, не могат да превърнат фолиевата киселина в активната и форма, за да се използва от тялото.

Признаците на дефицит могат да включват: мегалобластна анемия (състояние, възникващо от липса на фолат в храната или лошо усвояване, което произвежда по-малко червени кръвни клетки и по-големи по размер от нормалното), слабост, умора, неправилен сърдечен ритъм, недостиг на въздух, затруднено концентриране, косопад, бледа кожа, рани и афти в устата.

Как се пие фолиева киселина – допълнителни съвети

Ако приемате фолиева киселина всекидневно, приемайте я по едно и също време всеки ден, сутрин или вечер. Приемайте вашите таблетки фолиева киселина с чаша вода. Можете да приемате фолиева киселина със или без храна. Ако сте пропуснали да приемете дозата си, приемете я веднага щом си спомните.


Научете още интересна информация:

Loading...
Споделяне

Последвай ни

Instagram лого

biopedia

ПОЗДРАВЛЕНИЯ!

Благодарим Ви, че сте част от нашето БИО семейство!