background-image

КАКВИ СА ТАЙНИТЕ ЗАД СИМВОЛИТЕ НА ОПАКОВКИТЕ?

Разбери какво искат и НЕ искат да ни кажат производителите в това БЕЗПЛАТНО ръководство!
Виж най-подробния списък със символите и тяхното значение

ТОП 5 сайтове Направи си сам (1).jpg
Био продукти

Еко храна – всичко, което искате да знаете за тях

Ако се интересувате от кулинария и начин на хранене, вероятността да сте чували за еко храна е много голяма. Но какво ли всъщност се крие зад понятието еко храна? Това ще научите от тази статия на "Biopedia.bg".

Екологичните храни са една от алтернативите, които попадат под общата категория на устойчивата агрикултура.

В тази категория попадат ферми, които произвеждат екологични и органични храни, компании, които също участват в производствения процес, ресторанти, които приготвят храна с устойчиви продукти.

Ако и вие искате да сте част от този цикъл, вие можете да участвате като закупувате еко храна за вас и вашето семейство.

И е важно да знаете, че екологичните храните не са просто поредната тенденция, а те всъщност имат голямо влияние над света около нас и нас, като част от него.

Тъй като все повече хора взимат активно участие и изявяват желание да запазят деликатния баланс между природата и човека за бъдещите поколения, на екологичните храни се обръща все по-голямо внимание като подходяща алтернатива.

В тази статия ще ви помогнем да разберете какво означава понятието еко храна.

Еко храна – какво се крие зад това понятие?

Така наречените екологични храни са продукт на производство и добив от екологично чисти райони или на суровините, които биват добивани от екологично чисти райони. Най-често еко продуктите са събрани от природата суровини и храни с растителен или животински произход.

За разлика от био продукти, които се отглеждат в специализирани условия на органично фермерство и минават през редица тестове, които да гарантират и сертифицират техния био произход, при положение че отговарят на всички критерии и условия, за еко хранителните продукти няма такова строго изискване.

Но за да бъде обявена и разпространявана като еко храна е нужно произходът й от екологично чист район да бъде гарантиран.

Известно е, че продуктите от категория еко храна носят много по-добри и наситени вкусови качества и запазват до голяма степен или изцяло всички полезни нутриенти и свойства. Ето защо те често са предпочитан избор.

еко храна, eko hrana, еко продукти, храна и баланс, еко категории

Еко храна – можем ли да срещнем недостатъци?

Отгледани в конкретните условия на екологично чист район, екологичните продукти и суровини не идват с никакви недостатъци.

Напротив, консумацията на такива ни носи много предимства, като например по-добър вкус, повече витамини и микроелементи, несъществуващ риск от консумация на химикали и синтетични продукти, просто защото такива не се използват за отглеждането на тези суровини.

Въпреки това има един притеснителен аспект и той е, че на пазара се появяват спекуланти, които предлагат продукти и производство с етикет „еко“, но всъщност те по никакъв начин не могат да гарантират нейния произход.

За жалост това се случва поради простата причина, че не съществува регулаторен или сертифициращ орган, който да следи произхода и условията на отглеждане на еко хранителните продукти.

еко храна, eko hrana, еко продукти, храна и баланс, еко категории

Еко храна – с какво е по-различна от био храната?

Съществени разлики между еко и био храна няма. И двата вида храни биват отглеждани при условия, които гарантират техния максимално естествен, натурален произход без опасна човешка намеса.

Условията на органичното фермерство се доближават максимално до естествените такива за животните и растенията. Няма намеса в процесите по размножаване и опрашване, хранене и подхранване и подобни.

Освен това е напълно забранена употребата на химикали и синтетични материали като синтетични пестициди, хербициди, антибиотици, хормони, химични торове, ГМО, консерванти, добавяне на изкуствени аромати, оцветители и овкусители.

Така се гарантира не само произходът на всички хранителни продукти от категория еко и био, но и тяхното качество и полезността им за човека. Единствената и основна разлика между еко и био храните е, че само вторите биват сертифицирани от съответните органи.

Еко храна – преимущества за човека

Преимуществата и предимствата на консумацията на еко храни за човека за безспорни. На първо място това е несъществуващият риск от консумация на химикали, токсини и синтетични материали при приема на еко храни, просто защото такива субстанции и препарати не бива да се използват за отглеждането им.

Това намалява и риска от алергични реакции и развиване на чувствителност. Не бива да се подценява и факта, че екологичната храна запазва в много по-голяма част, а в много случаи и изцяло всички свои полезни свойства, нутриенти, витамини, микроелементи и по този начин консумацията й е много по-полезна за човешкия организъм.

Еко храна – преимущества за природата

Освен за човека, отглеждането и консумация на ехо храни има и предимства за природата и околната среда. Липсата на синтетични препарати и химикали автоматично означава намален или несъществуващ риск от замърсяване на почвите и водите, ето защо районите, в които се отглеждат еко суровини се наричат екологично чисти райони.

Вредната човешка намеса също е намалена до минимум, а успоредно с това се стимулират естествените процеси и етапи в развитието на животните и растенията. Така се осигурява много по-щадящ и устойчив подход към природата.

Еко хранителните продукти са един от най-добрите алтернативни начини за изхранване без да се нарушава деликатният баланс между природата и човека. Те са предпочитани и заради гаранцията, че са по-полезни и здравословни за човешкия организъм.

Коментари

Споделяне