Био здраве

Да опазим природата чиста – 5 начина да живеем по-устойчиво

Biopedia
17 Януари 2023
5 мин

Планетата е нашият голям общ дом и всички ние носим отговорност за това да опазим природата чиста и да оставим един по-здрав и щастлив дом на бъдещите поколения. Има много начини, по които да опазим природата чиста, а в днешната публикация ще ви споделим 5 чудесни навика, които лесно можете да адаптирате към своето ежедневие.

Чистотата и опазването на природата е не просто отговорна задача, в която всички трябва да се включим и всеки трябва да допринесе със съзнателни действия, така че да живеем на едно много по-хубаво място. Ако успеем да опазим природата чиста, ние ще оставим един положителен пример на бъдещите поколения, които от своя страна ще последват примера ни.

Може би звучи клиширано, но е пълната истина – от нашите усилия сега зависи бъдещето на тази планета, която засега е единствената, на която нашите деца и внуци могат да живеят. А ние искаме най-доброто за тях, нали така?

В такъв случай не би трябвало да се затрудняваме в това да имплементираме няколко много лесни за изпълнение и много ефективни ежедневни навика, които да ни помогнат да опазим природата чиста. Нека поговорим по-подробно за това как можем да се погрижим за чистотата и баланса на природата и да живеем в хармония със заобикалящия ни свят.

Да опазим природата чиста и да използваме по-малко хартия

Знаехте ли, че средностатистическият човек създава над половим килограм хартиени отпадъци на ден? Един много полезен и ефективен начин да опазим природата чиста и здрава е като използваме по-малко хартия. За производството на хартия е необходимо отсичането на голям брой дървета и използването на голямо количество вода и електричество.

С производството на хартия ние не просто отнемаме и разхищаваме природни ресурси, ние допълнително замърсяваме природата заради производствените процеси. Ето защо е добра идея да се стремим да използваме по-малко количество хартия всеки ден. Всеки може да допринесе за тази инициатива чрез адаптирането на множество полезни навици в ежедневието си.


Ако сме от типа хора, които обичат да си записват и да съставят списъци, препоръчително е да си водим бележки на смартфона, вместо да ги записваме на хартиени листи или тефтери. Ако все пак предпочитате стария и изпитан метод с бял лист и химикал, стремете се да използвате максимума от пространството на белия лист.

Друг чудесен начин да спестим хартия и да опазим природата чиста е като плащаме сметките си онлайн. По този начин се отказваме от получаването на хартиени фактури и касови бележки, които пък много по-удобно можем да запаметяваме и съхраняваме в електронен вариант.

Винаги, когато има такава възможност, избирайте вариант без използването на хартия. И не забравяйте да събирате разделно хартиените отпадъци, за да ги подготвите за рециклиране, когато това е възможно.

Да опазим природата чиста и да използваме по-рядко електронни устройства

Намаляването на потреблението на енергия може да помогне за поддържане на околната среда и природата чиста, като същевременно е от ваша лична полза. Например, използването на по-малко електричество може да ви спести пари, като намали сметката ви за електричество. В резултат на това въглеродните емисии, които вредят на природата, също ще намалеят.


Ето и няколко простички начина да намалим потреблението на електроенергия:

Изключете осветлението - Лесен начин да намалите потреблението на енергия е като изключите осветлението, когато не сте в стаята. Използвайте естествената светлина от прозорците във вашия дом или апартамент, вместо да разчитате на електричество.

Премахнете нещото, наречено "вампирска енергия" - „Вампирската енергия“ е енергията, която електронните устройства използват, когато са включени ненужно и без да бъдат употребявани. Всичко, свързано към контакт, черпи енергия от мрежата и ви струва пари. Освен това създава ненужен стрес върху околната среда.

Можем лесно да опазим природата чиста, като изключим електронните устройства, които не се използват в момента. Можете да изключите вашия мобилен телефон, лаптоп, кафемашина, микровълнова печка, телевизор или принтер, когато не ги използвате.

Използвайте енергийно ефективни продукти - Например електрическите крушки във вашия дом или офис са чудесен пример за начало. Енергийно ефективните крушки са достъпни и дори могат да се управляват от Alexa или подобни устройства.

Да опазим природата чиста и да използваме по-малко еднократна пластмаса

Пластмасовите продукти за еднократна употреба като чаши за кафе, бутилки за вода и торбички за еднократна употреба вредят на околната среда, като замърсяват земята и водата. Ето няколко начина да заменим пластмасовите продукти за еднократна употреба с многократни и екологични продукти в ежедневието си:


Използвайте екологично чисти продукти за кафе

Колко струва на планетата вашата чаша кафе?Консумацията на кафе може да доведе до обезлесяване, замърсяване на водата и отпадъци. Можете да помогнете, като използвате екологични кафе продукти. Избягвайте пластмасовите продукти за еднократна употреба, като правите кафе у дома. Използвайте капсули за кафе и чаши за компостиране, рециклиране или многократна употреба.


Използвайте екологично чисти стоки за домашни любимци

Да имате домашен любимец може да подобри вашето физическо и психическо здраве. Но не позволявайте продуктите за домашни любимци просто да отидат на сметището. Купувайте екологично чисти стоки за домашни любимци, когато е възможно.


Използвайте многократни бутилки за вода

Знаете ли, че само в САЩ 60 милиона пластмасови бутилки вода се изхвърлят на сметища всеки ден? Носенето на бутилка вода за многократна употреба е лесен и евтин начин да помогнете на околната среда. Закупуването на бутилка вода за многократна употреба може да ви доближи една стъпка по-близо до начина на живот без отпадъци.


Офисите също могат да допринесат в това направление, като премахнат всички чаши за еднократна употреба от стаята за почивка или кухненския кът. Служителите ще започнат да носят свои собствени бутилки и чаши за многократна употреба, вместо да останат жадни.

Използвайте екологично чисти чанти за пазар

Използването на екологични чанти за пренасяне на обяд, хранителни стоки и артикули за съхранение също може да помогне за поддържането на околната среда чиста.

Да опазим природата чиста с рециклиране

Поставянето на подходящите отпадъци в кошчето за рециклиране е малко действие, което има голямо въздействие. Как да рециклираме ефективно? Започнете, като се сдобиете с подходящи кошчета за събиране на отпадъци в дома и офиса си. За щастие кошчетата за рециклиране са евтини и не заемат много място.


Например, има кошчета за рециклиране, които са леки и сгъваеми, което ги прави лесни за използване. След като разполагате с правилните кошчета, остава само да накарате хората в дома или офиса ви да ги използват.

Във вашето домакинство можете да насърчите членовете на вашето семейство или съквартирантите да събират разделно всички отпадъци. Важно е това да стане ежедневен навик.

За малки деца може да е полезно да ги похвалите, използват кошчето за рециклиране. За по-големи деца и възрастни може да помогне да се обясни въздействието на рециклирането и да се опише как вредим на планетата, когато не рециклираме.

Да опазим природата чиста, когато пътуваме

Пътуването е необходима част от живота. Има обаче някои опции, които хората могат да опитат, които биха могли да намалят въздействието на превозните средства върху околната среда и да помогнат за поддържането на природата чиста.


  • Споделено пътуване
  • Например, може да има смисъл да пътувате заедно със семейството, приятелите или колегите. По този начин на пътя има само една кола вместо три или четири.
  • Градски транспорт

Друг възможен вариант е използването на обществен транспорт. Това е лесен вариант за хора, които живеят в големи градове. Градовете обикновено имат автобусни линии, метро, трамваи и тролеи, които помагат при пътуването до работното място по екологичен начин.

Някои хора смятат, че карането на колело или дори скейтборд е полезно, тъй като комбинират времето си за пътуване с време за упражнения и физическа активност.
Най-важното нещо е да разберете какво работи най-добре за вас, вашата работа и вашето семейство.

Коментари

Споделяне

Последвай ни

Instagram лого

biopedia

ПОЗДРАВЛЕНИЯ!

Благодарим Ви, че сте част от нашето БИО семейство!