background-image

Вземи БЕЗПЛАТНА е-книга за балансирано хранене

Бамбукови изделия
Био здраве

Бамбукови изделия - всичко, което искате да знаете

Бамбукът намира все по-голямо и широко приложение в ежедневието ни. Пазарът на устойчиви продукти предлага множество алтернативи на конвенционалните продукти, които са по-добрият избор както за човека, така и за околната среда и продукти от категория бамбукови изделия са част от този пазар.

За да обобщим какво разбира днешният човек под бамбукови изделия, можем да ги наречем една устойчива и екологична алтернатива на редица продукти и изделия, които са изработени от метал, пластмаса, дърво, хартия и дори памук.

Смело можем да кажем, че бамбукови изделия можем да срещнем в като приложение в почти всяка сфера от живота и нашето ежедневие.

През последните няколко години, например, все по-разпространени и популярни стават бамбуковите четки за зъби, бамбуковите тъкани, от които се правят дрехи, спално бельо, бамбуковата тоалетна хартия и какво ли не. А на какво дължат популярността си тези и други бамбукови изделия?

бамбуков продукт, изделия от бамбук, бамбук ползи, бамбук изделия

Бамбукови изделия - какво представляват?

Бамбуковите изделия се изработват от растението бамбук. Противно на всеобщото схващане, бамбукът не е дърво, а принадлежи към клас трева. Това определя някои негови особености, които го правят устойчив и природосъобразен избор и алтернатива.

Има над хиляда вида бамбук, а бамбукови насаждения могат да бъдат открити в почти всяко кътче от света, но основно на континента Азия.

Бамбукът се използва като заместител на редица материали и от него се изработват бамбукови изделия, които да заместват успешно други изделия, с които си служим в нашето ежедневие, но които не са произведени от устойчиви материали. Още примери за бамбукови изделия са бамбукови прибори и посуда, бамбукови опаковки и други.

Бамбукови изделия – защо са природосъобразна алтернатива?


Тъй като бамбукът е трева, а и е едно от най-бързо растящите растения в света, той е силно и бързо възобновим материал. За разлика от дърветата, бамбукът расте много по-бързо. Обикновено растението достига пълна зрялост и може да бъде добито за материал за бамбукови изделия в рамките на три години.

В допълнение, отглеждането и добивът на бамбук не изисква използването на пестициди или друг вид химикали и синтетични продукти. Това означава, че изделията от бамбук са много по-безопасни за използване от човека, защото не са токсични, но освен това и много по-безопасни за природата.

Изделията от бамбук оказват много по-ниско влияние на околната среда, добивът е преработката на бамбука е устойчива и природосъобразна.

бамбуков продукт, изделия от бамбук, бамбук ползи, бамбук изделия

Бамбукови изделия – как са направени?


Има два основни начина, по които се произвеждат изделията от бамбук. Първият начин касае основно производството на продукти за еднократна употреба или такива, които не са създадени, за да се ползват дълго, например бамбукови опаковки или прибори.

Снимка за внимание
Те се правят от част на бамбуковото растение, която е най-външната му обвивка на стъблото и растението само изхвърля на определен етап от неговото развитие. За по-устойчиви изделия и продукти от бамбук, които да ползваме по-дълго се използва материал от цялото растение след неговото достигане на зрялост.

Зрялото растение се стрива на прах, който след това може да манипулиран по всякакъв начин, за да приеме желаната форма за съответния продукт, който бива произведен.

бамбуков продукт, изделия от бамбук, бамбук ползи, бамбук изделия

Бамбукови изделия – какви са ползите?


Производството и широкото разпространение на продукти и изделия от бамбук е природосъобразна и устойчива алтернатива на използването на редица продукти, някои от които природни, но не толкова бързо възобновяеми. Смята се, че отглеждането, добивът и използването на бамбук са много по-щадящи за природата и околната среда.

Ето някои от преимуществата на бамбуковите изделия и продукти:

  • Бамбукът е възобновяем източник на материал и расте бързо
  • Бамбуковите продукти и материал могат да се използват като компост, защото са биоразградими
  • Бамбукът освобождава много по-голям процент кислород във въздуха сравнено с дърветата, така че отглеждането му допринася за намаляване на въглеродния диоксид Изделията от бамбук са много устойчиви и не се чупят лесно Освен това изделията от бамбук изглеждат много добре и стилно За изработката на изделия от бамбук не е нужен процес на обезцветяване чрез химикали, както и потребата на каквито и да е други токсини и химикали

Бамбукови изделия – в кои сфери можем да ги открием?


Бамбуковите изделия, продукти и материал все по-успешно заменят традиционни и конвенционални продукти в ежедневието ни, както и в множество сфери и индустрии.
- Строителство – бамбукови къщи, мостове, сгради и училища
- Бамбукови подови настилки 
- Бамбуков текстил – дрехи, килими, спално бельо, възглавници
- Аксесоари – бижута, обувки, чанти
- Мебели 
- Хартия и хартиени продукти
- Инструменти
- Аксесоари за лична хигиена – четки за зъби, клечки за уши, четки и гребени за коса, козметични продукти, тоалетна хартия.


Бамбуковите продукти и изделия намират все по-широко приложение в нашето ежедневие. Бамбукът е чудесна алтернатива на почти всички традиционно използвани материали и добивът и отглеждането му са много по-щадящи природата и околната среда. 

лале