background-image

КАКВИ СА ТАЙНИТЕ ЗАД СИМВОЛИТЕ НА ОПАКОВКИТЕ?

Разбери какво искат и НЕ искат да ни кажат производителите в това БЕЗПЛАТНО ръководство!
Виж най-подробния списък със символите и тяхното значение

ТОП 5 сайтове Направи си сам.png
Био здраве

Здравословни диети - Кои са те?

Диетите приличат на очакването да срещнете идеалния партньор. Процесът може да бъде толкова обезсърчителен и изтощаващ, че в един момент се отказвате, преди да сте намерили най-подходящия. В тази статия на "Биопедия" ще разкрием няколко здравословни диети, с които да посрещнете лятото.

Според проучване на сп. “Forbes” от 2021 год., 45% от хората не са се придържали към здравословни диети в миналото, просто защото им е било трудно да намерят храна, която им харесва.

И тъй като пролетта вече чука на вратата, предполагаме, че искате да посрещнете лятото в най-добрата си форма до сега, съставихме списък с най-добри здравословни диети. Разгледайте ги и изберете тази, която ще пасне най-добре към начина ви на живот.

Средиземноморска диета


Средиземноморската диета носи множество ползи за здравето, включително увеличена продължителност на живота, намалява риска от появата на хронични заболявания и подобрява качество на живот.

Вдъхновена от традиционните хранителни модели на Южна Италия и Гърция, тази здравословна диета се счита за златен стандарт в превантивната медицина поради хармоничната си комбинация от антиоксиданти и противовъзпалителни свойства.

Как работи?


Снимка за внимание
Средиземноморската диета не изисква преброяване на калории или строги ограничения. Вместо това се препоръчва консумацията на пресни плодове, зеленчуци, ядки и бобови растения, с умерени порции риба и миди за протеин.

Тази здравословна диета набляга на екстра върджин маслините като основен източник на мазнини и позволява прием на ниско до умерено количество червено вино.

Ограничени храни
✖ Червени меса
✖ Преработени меса
✖ Сладкиши

здравословни диети, здравословна диета, здравословни храни, здравословни и диетични храни

Флекситарианска диета

Тази здравословна диета е позната още под наименованието „полувегетарианска“ диета. Последните проучванията показват нови ползи за здравето, свързани с флекситарианската диета, включително загуба на тегло, метаболитно здраве и превенция на диабет.


Тази здравословна диета набляга предимно на вегетарианския начин на хранене, с по-рядка консумация на месо или риба. Тя е отлична алтернатива за тези, които искат да се възползват от ползите от растителната диета, но не могат да устоят на това парче бекон на обяд.

Как работи?

Флекситарианската диета е точно това, което звучи: гъвкава. Няма ясна дефиниция, но обикновено се характеризира с това, че е предимно на растителна основа, с от време на време включване на месо или риба.

Ограничени храни ✖ Червено месо ✖ Млечни продукти и яйца

здравословни диети, здравословна диета, здравословни храни, здравословни и диетични храни

DASH диета

В превод от английски език dash е хранене на малко порции. Диетата DASH (диетични подходи за спиране на хипертонията) е специално разработена здравословна диета с мисъл за здравето на сърцето.


Приема подход с ниско съдържание на натрий към храненето и проучванията показват, че диетата DASH ефективно понижава кръвното налягане и лошия холестерол.


Как работи?


Диетата DASH препоръчва ястия, богати на плодове, зеленчуци и нискомаслени млечни продукти и ограничени в наситени мазнини.


При диетата DASH използвате диаграма, за да оцените дневните си нужди от калории, които след това се използват, за да разберете колко порции от всяка група храни трябва да имате.

Ограничени храни ✖ Сладкиши и добавени захари ✖ Храни с високо съдържание на наситени мазнини

MIND диета

Тази здравословна диета е хибрид между Средиземноморската диета диетата DASH. Тя има за цел да забави когнитивния спад със стареенето, но също така осигурява ясни ползи за здравето на диабетиците.


Проучванията показват, че хората с диабет тип 2 са особено изложени на риск от когнитивен спад, което прави диетата MIND много по-полезна. Изследванията също така свързват средиземноморската диета, богата на плодове, зеленчуци и бобови растения (всички основни продукти на диетата MIND), с по-добра мозъчна функция при хора с диабет тип 2.

Как работи?


Диетата MIND набляга на растителна храна и ограничен прием на животински продукти и високо наситени мазнини. По-конкретно този хранителен режим подчертава листните зелени зеленчуци и горски плодове.


За разлика от двете диети, от които черпи вдъхновение, обаче, диетата MIND не набляга непременно върху плодовете (важно предупреждение за хората с диабет), млечните продукти или картофите.

Ограничени храни ✖ Червени меса ✖ Масло и маргарин ✖ Сладкиши и сладкиши

Палео диета


Не е нужно да сте следващият Гордън Рамзи, за да превъзхождате диетата – особено ако това е палео диетата. Наречена „диетата на пещерния човек“, палео диетата е чудесна алтернатива за хора, които не могат или просто не искат да готвят.


Повечето от вашите ястия се състоят от основните съставки, от които са оцелели нашите палеолитни предци, както и множеството възможности за доставка на храна и предварително опаковани храни, които можете да намерите в почти всеки магазин за хранителни стоки.

Как работи?


Експерти споделят, че докато тази здравословна диета има култ и може да доведе до загуба на тегло поради акцента си върху протеини, плодове и зеленчуци и минимално преработени храни, рязането на всички пълнозърнести храни, млечни продукти и здравословни храни като боб и сладки картофи е ненужно.


Според друго проучване, както при други здравословни диети с ниско съдържание на въглехидрати, това може да помогне на диабетиците да контролират по-добре кръвната захар. За разлика от от много други диети с ниско съдържание на въглехидрати, при Палео диетата плодовете са разрешени, което я прави по-добър избор.

Ограничени храни ✖ Зърнени храни ✖ Бобови растения ✖ Млечни продукти ✖ Сол и рафинирана захар

Коментари

Споделяне