Био рецепти

Рецепти със сусамов тахан – да похапваме вкусно и полезно

Biopedia
29 Ноември 2022
5 мин

Кой не обича хумус? Ние със сигурност го обожаваме, а вероятно и още милиона хора по света, защото хумусът заслужено получава званието една от най-популярните рецепти със сусамов тахан в света.

Хумус, обичаме те, но всички имаме нужда от повече рецепти със сусамов тахан, така че да можем да разнообразим менюто си и по-често да включваме тази полезна и вкусна съставка сусамения тахан.

Сусамовият тахан е звезда в кухнята, помагайки ни да обогатим сосовете и да ги направим по-сложни и апетитни, пастата по-интересна, бисквитките по-орехови и разядките по-кремообразни и удовлетворяващи. Ето и някои от нашите най-любими рецепти със сусамов тахан, които си струва да опитате.

Разядка със сладки картофи, сусамов тахан и заатар

Тъй като основата на тази рецепта е толкова проста – това са предимно сладки картофи и тахан – домашно приготвеният заатар (смес от подправки от Близкия изток) наистина помага на вкусовете да се откроят.



Тази рецепта прави малко повече заатар, отколкото всъщност ще ви трябва, така че използвайте остатъците, за да поръсите печени зеленчуци или хляб, потопен в зехтин.

Необходими продукти:

  • 2 малки сладки картофа, почистени
  • 1 супена лъжица сурови сусамови семена
  • 1 супена лъжица смляна прясна мащерка
  • 1 супена лъжица смрадлика
  • Едра морска сол
  • 2 супени лъжици сусамов тахан
  • 2 супени лъжици вода
  • 1 супена лъжица прясно изцеден лимонов сок
  • Няколко капки от любимия ви лют сос
  • Прясно смлян черен пипер
  • 1 чаена лъжичка екстра върджин зехтин

Начин на приготвяне:

Стъпка 1 Загрейте фурната

Стъпка 2 Надупчете сладките картофи с вилица и увийте всеки плътно във фолио. Поставете върху тава за печене и печете, докато картофите омекнат, около 1 час. Развийте и оставете настрана, за да се охладят напълно.

Стъпка 3 За да направите заатар, запечете сусамовите семена в малък тиган на слаб огън, докато станат златисти и ароматни, около 3 минути. Прехвърлете в купа и добавете мащерката, смрадликата и 1/4 чаена лъжичка сол. Разбъркайте и оставете настрана.

Стъпка 4 Обелете сладките картофи и ги поставете в кухненски робот. Добавете тахана, водата, лимоновия сок, лютия сос, няколко стръка черен пипер и 2 чаени лъжички от готовия заатар. Пюрирайте до пълно гладкост. Овкусете и подправете с още сол и черен пипер, ако е необходимо.

Дресинг със сусамов тахан и джинджифил

Това е още една от многото рецепти със сусамов тахан, в която просто ще се влюбите. Този изпълнен с вкусове, пристрастяващ дресинг ще добави добър вкус на почти всичко, включително студени салати с нудли.


Необходими продукти:

  • 3 супени лъжици пресен лимонов сок
  • 2 супени лъжици соев сос
  • 2 супени лъжици сусамов тахан
  • 1 1/2 чаени лъжички захар
  • 1 чаена лъжичка ситно настърган обелен джинджифил
  • 1 скилидка чесън, настъргана на ситно
  • 1/2 чаша растително масло
  • 1 1/2 чаени лъжички препечено сусамово масло

Начин на приготвяне:

Разбийте лимоновия сок, соевия сос, тахана, захарта, джинджифила и чесъна в малка купа, за да ги смесите. Постепенно добавете растително масло, последвано от сусамово масло, като разбърквате непрекъснато, докато се получи хомогенна смес.

Да, наистина е толкова просто, затова и сме влюбени в този дресинг и смело го обявяваме за една от най-добрите и бързи рецепти със сусамов тахан.

Бисквитки със сусамов тахан

Мислете за тези бисквитки със сусамов тахан като за по-вкусната и здравословна версия на бисквитки с фъстъчено масло. Таханът придава кремообразна текстура в сърцевината и неочаквано добър вкус към тази любима на малки и големи рецепта.


Необходими продукти:

  • 2 чаши универсално брашно
  • 1 чаена лъжичка бакпулвер
  • 1/2 чаена лъжичка сол
  • 3/4 чаша несолено масло на стайна температура
  • 3/4 чаша захар
  • 3 супени лъжици мед
  • 3/4 чаша сусамов тахан
  • 1/4 чаша препечени сусамови семена

Начин на приготвяне:

Стъпка 1 Поставете скарите в горната и долната третина на фурната и загрейте предварително на средна температура. Разбийте брашното, бакпулвера и солта в средна купа.

Използвайки електрически миксер на средна скорост, разбийте маслото, захарта и меда в голяма купа докато сместа стане лека и пухкава, отнема около 3 минути. Разбийте сусамовия тахан, след това добавете сухите съставки на 2 партиди, като разбивате след всяко добавяне, докато се смесят напълно. Тестото ще бъде леко лепкаво.

Стъпка 2 Поставете сусамовите семена в малка купа. Загребвайте супени лъжици от тестото и оформете топки. Потопете едната страна на топките в сусамово семе, притиснете, за да полепне, и поставете със сусамовата страна нагоре върху тава покрита с хартия за печене, на разстояние едно от друго.

Печете бисквитките като завъртите листа за печене наполовина, докато станат златисто кафяви, около 13–15 минути Оставете да изстинат върху тавата за печене (бисквитките ще стегнат, докато изстинат).

Овесени ядки с тиква и сусамов тахан

Опитвали ли сте да направите голяма партида овесени ядки в началото на седмицата, готови за претопляне за закуска през следващите дни? Тази рецепта е любим есенен начин за гарниране на овесените ядки, който ще ви помогне да овкусите класическата овесена каша по интересен начин и да разнообразите закуските си.


Вместо да разбърквате тиквата в пълната тенджера с овесени ядки, можете да я добавите в отделни купички, като я третирате като гарнитура – ​​няколко препълнени супени лъжици на порция са достатъчни, за да придадат есенен вкус на вашата закуска.

Необходими продукти:

  • За овесените ядки
  • 2 супени лъжици обикновено масло или веганско масло
  • 1 чаша овесени ядки
  • 1 чаша пълномаслено или ядково мляко
  • 3 чаши вода
  • 1⁄2 чаена лъжичка сол
  • 1 чаша пюре от печена тиква
  • За гарнитурата
  • Добре разбъркан тахан
  • Кленов сироп
  • Кафява захар
  • Сол

Начин на приготвяне:

Стъпка 1 Разтопете маслото в средно голяма тенджера на среден огън, след което добавете овесените ядки. Гответе, като разбърквате често, докато започнат да добиват аромат на препечено и потъмнеят, около 3 до 4 минути. Гледайте да не изгорят.

Налейте млякото и водата и посолете. Оставете кашата да заври, след това разбъркайте веднъж, покрийте частично тигана и намалете котлона до леко къкрене. Гответе 20 минути. Смесете с пюрето от тиквата, след което отстранете от огъня. Овесената каша ще се сгъсти, докато се охлажда, така че разбъркайте допълнително вода или мляко, когато претопляте.

Стъпка 2 За да сервирате, сложете горещата овесена каша в купички. Върху всяка порция поставете 1 до 2 супени лъжици тахан, 1 до 2 чаени лъжички кленов сироп, малка лъжица кафява захар и щедра щипка сол.

Веган бургер с нахут, гъби и сусамов тахан

Необходими са само 10 съставки и малко време, за да приготвите домашни веган бургери, които са пълни с динамичен вкус и текстура. Гъбите добавят богат умами вкус към веганските бургери и са с ниско съдържание на натрий и наситени мазнини. След това смесваме тези гъби със запечен нахут, пухкава киноа, сусамов тахан и кремообразно мисо.


В комбинация с допълнителните фибри от нахута и киноата, това е страхотна опция за бургер, подходяща за понижаване на нивата на холестерола. Процесът изисква малко планиране – искате да замразите кюфтенцата за бургер с нахут и гъби за около два часа, така че да запазят целостта си преди да бъдат изпечени.

След това те ще бъдат сочни и хрупкави като любимия ви разбиващ бургер. А наличието на готова партида във фризера означава достъп до лесна и бърза вечеря за всяка вечер от седмицата.

Необходими продукти:

  • ½ чаша червена или черна киноа, изплакната
  • Сол
  • ½ чаша екстра върджин зехтин, плюс още малко за поръсване
  • 2 (консерви нахут, изплакнати, отцедени
  • 1 ч.ч. чесън на прах
  • ½ ч.л. пушен червен пипер
  • 250 грама гъби нарязани на малки парчета
  • ¼ чаша сусамов тахан
  • ¼ чаша бяло мисо
  • ¼ чаша овесено брашно или универсално брашно
  • 8 резена чедър или друг вид кашкавал според вашия вкус

Майонеза, горчица, хлебчета за хамбургер, настъргана салата айсберг и нарязани кисели краставички (по желание)

Начин на приготвяне

Стъпка 1 Гответе киноа в голяма тенджера с леко подсолена вряща вода, като разбърквате от време на време, докато омекне – около 8-10 минути. Отцедете добре и оставете да изстине поне 10 минути.

Стъпка 2 Междувременно загрейте ¼ чаша олио в голям незалепващ тиган на средно висока степен. Добавете нахута (уверете се, че е добре отцеден) и гответе, като разбърквате от време на време, докато леко покафенее - 8–10 минути.

Добавете чесън на прах и червен пипер и разбъркайте няколко пъти, за да се овкуси равномерно. Прехвърлете в голяма купа и оставете да изстине за около 5 минути.

Стъпка 3 Добавете гъби, тахан, мисо и ¼ чаша олио в купата с нахут и намачкайте с преса за картофи или вилица, за да ги смесите. Добавете киноа и брашно и пасирайте, докато сместа се задържи, когато я стиснете в ръката си.

Овкусете и подправете със сол, ако е необходимо. Оформете 8 кюфтенца и ги подредете върху покрита с пергамент тава за печене. Замразете, докато стегнат, обикновено около 2 часа. В този момент кюфтенцата могат да се пекат или могат да останат замразени до 3 месеца.

Стъпка 4 Загрейте фурната на средна температура. Намажете обилно замразените кюфтенца със зехтин от двете страни, поставете ги върху тава за печене с ръбове. Печете кюфтенцата докато покафенеят и станат хрупкави, 25–30 минути. Поставете парче кашкавал върху всяко кюфтенце и печете, докато кашкавалът се разтопи, около 1 минута.

Стъпка 5 Намажете с майонеза и горчица всяка от двете половини на отрязаните хлебчета. Поставете бургери върху долните хлебчета. Отгоре сложете маруля и кисели краставички (ако желаете) и затворете бургерите.

Коментари

Споделяне

Последвай ни

Instagram лого

biopedia

ПОЗДРАВЛЕНИЯ!

Благодарим Ви, че сте част от нашето БИО семейство!