background-image

Вземи БЕЗПЛАТНА е-книга за балансирано хранене

главна (3).jpg
Био здраве

Корен от репей - 5 ползите за косата

Много фактори от начина ни на живот могат да причинят проблеми с косата. Такива са: стреса, болестите и лекарствате.

Коренът от репей съдържа няколко жизненоважни хранителни вещества, които подхранват косата и стимулират космените фоликули за по-бърз растеж.

По-скъпите натурални шампоани, балсами, маски за коса и серуми използват екстракт от корен на репей, за да предотвратят косопада и да симулират оптимални условия за здравословен растеж на косата.

Какво представлява коренът от репей?

В продължение на векове европейците, индианците и жителите на Северна Азия използват репея (Arctium lappa) за козметични, хранителни и медицински цели.

Растението има големи листа, лилави цветове и "корени", които имат висока терапевтична стойност. Корените на растението репей са кафяви отвън, бели отвътре и имат високо съдържание на хранителни вещества.

Коренът от репей, отгледан в дивата природа, се изсушава и се добавя в продуктите за грижа за косата, за да се използват лечебните му свойства. Има сладък, земен аромат и действа успокояващо на скалпа.

Терапевтични факти за репея

Компонентите на репея се състоят от концентрирани витамини от група В, витамин С, калций, желязо, магнезий и цинк.

Концентрираното масло, извлечено от корен на репей, е богато и на фитохимикали като фитостероли, хлорогенна киселина, флавоноиди, инулин, слуз, полиацетилен, смола, танин, тараксостерол, аминокиселини като аспарагинова киселина, глутаминова киселина, аргинин, пролин и лизин, летливи масла и дълговерижни есенциални мастни киселини.

Ползи от корена от репей

14.jpg

1. Насърчава растежа на косата

Според клинично проучване направено неотдавна клетките на човешката кожна папила са отговорни за регулирането на темпа на растеж на космените фоликули. Силният окислителен стрес може да доведе до дисфункция на тези клетки, което може да причини преждевременен косопад и стареене (или посивяване на косата).

"Арктиин", уникално съединение, открито в корена от репей, е добре проучен стимулатор на скалпа, който възстановява нормалния цикъл на косата и насърчава здравословния ѝ растеж. Фитостеролите, танините, инулинът, витамините и есенциалните мастни киселини също спомагат за естествения растеж на косата.15.jpg

2. Защитава косата от UV лъчите и вредното влияние на околната среда

Коренът от репей е източник на антиоксиданти. Антиоксидантите, като кафеоилхиновата киселина и кверцетина в репея, предпазват косата от увреждане, причинено от свободните радикали. Витамин С, арктиин и лутеолин ефективно предпазват косата от увреждане, предизвикано от UV-B лъчите.

16.jpg

3. Подобрява състоянието на скалпа

Ако имате проблеми със скалпа, като раздразнение на скалпа, сърбеж, псориазис, пърхот или атопичен дерматит (екзема), коренът от репей може да възстанови здравия скалп. Здравият скалп автоматично се превръща косата ви в здрава и обемна. Коренът от репей енергизира и пречиства кръвта и подпомага кръвообращението под скалпа. Полиацетилените в репея лекуват гъбични и бактериални инфекции на скалпа.17.jpg

4. Предотвратява изсушаването на скалпа

Сухата кожа на главата може да се появи, когато кожата на главата не разполага с достатъчно естествени мастни запаси. Прекомерното миене и състояния като екзема могат да доведат до изсушаване на скалпа. Сухотата на скалпа се различава от пърхота, тъй като в последния случай косата ви може да изглежда мазна, скалпът се усеща омазнен и състоянието е придружено от силен сърбеж. И в двата случая слузта и есенциалните мастни киселини в маслото от корен на репей създават защитен слой, който дълбоко подхранва, осигурява храна и хидратация на космените фоликули и по този начин облекчава сухотата на скалпа и пърхота.18.jpg

5. Контролира омазняването на скалпа и косата

Традиционно корените от репей се използват за балансиране на вътрешната топлина/възпаление. Коренът от репей нормализира производството на мазнина, произвеждана от мастните жлези на скалпа, без да я премахва напълно.

Таниновата киселина в репея действа като лек стягащ агент, успокоява нарушеното pH, балансира хормоните на скалпа и успокоява мазния и раздразнен скалп. Той също така премахва излишното омазняване на кичурите и придава блясък, сияние и обем.

Уникалните фитохимикали в корена от репей го превръщат в чудесно средство за лечение на всички типове коса - суха, чувствителна или мазна коса.

Използвайте само 100% натурални продукти с корен от репей в грижата за косата, за да извлечете максималните му терапевтични ползи.

19.jpg
 

Коментари

Споделяне