background-image

КАКВИ СА ТАЙНИТЕ ЗАД СИМВОЛИТЕ НА ОПАКОВКИТЕ?

Разбери какво искат и НЕ искат да ни кажат производителите в това БЕЗПЛАТНО ръководство!
Виж най-подробния списък със символите и тяхното значение

Кокосово мляко
Био здраве

Кокосово мляко – 5 причини да пиете, подкрепени от науката

Кокосово мляко - бялото вещество, което се извлича от месестата част на зрели кафяви кокосови орехи. От години се използва като съставка в десерти, супи и сосове. Кокосовото мляко е популярен компонент на индийската, тайландската, хавайската и южноамериканската кухня.

Процесът на извличане включва настъргване на месестата част на плода и накисване в гореща вода. Кремът, който се образува на повърхността на течността, се събира, за да се използва като кокосов крем, докато останалата течност след това се прецежда, отделя се пулпата и така се получава кокосовото мляко. .

В днешно време можете просто да закупите този продукт от всеки универсален магазин и не е необходимо да преминавате по процеса на добиването му в домашни условия, освен ако не искате да приготвите свое собствено кокосово мляко у дома. Ако имате болки в костите или ставите, диета, богата на кокосово мляко, може да е подходяща за вас.

В тази статия на "Биопедия" ще поговорим повече за пет от основните ползи от консумацията на кокосово мляко, които са подкрепени от научни изследвания и дългогодишни проучвания.

Но преди това нека изясним какъв е хранителният профил на това ядково мляко:

Порция от 100 ml кокосово мляко съдържа:

  • 169 калории/ 697KJ
  • 1,1 g протеин
  • 16,9 g мазнини
  • 14,6 g наситени мазнини
  • 3,3 g въглехидрати

Кокосовите орехи съдържат значителни количества мазнини и въпреки че консервираното кокосово мляко или това в кутия се предлага като продукт с намалено съдържание на мазнини, имайте предвид, че това не е диетичен продукт и като всеки хранителен продукт е добре да се консумира с мярка.


кокосо мляко, кокосово мляко ползи, за какво се използва кокосовото мляко, био кокосово мляко

Кокосовото мляко съдържа полезни мастни киселини

Кокосовите орехи съдържат значителни количества мазнини. Но за разлика от други ядки, те осигуряват мазнини, които са предимно под формата на средноверижни наситени мастни киселини, по-специално такава, наречена лауринова киселина.

Това означава, че мастните киселини в кокосовото мляко са съставени от верига от 6 до 12 въглеродни атома, за разлика от повече от 12 атома, открити в дълговерижните мастни киселини. Тази разлика в структурата има значителни предимства - от това как се усвоява мазнината в кокосовото мляко до това как може да повлияе на тялото ви.

Кокосово мляко при лактозна непоносимост

За разлика от кравето мляко, кокосовото мляко не съдържа лактоза, така че може да се използва като заместител на млякото за хора с непоносимост към лактоза.

Лактозата е основният вид въглехидрат във всички млека от бозайници, включително козе и овче. Състои се от две захари и тялото ви се нуждае от ензим, наречен лактаза, за да го усвои адекватно. Това е този ензим, който липсва при хората с непоносимост към лактоза.


кокосо мляко, кокосово мляко ползи, за какво се използва кокосовото мляко, био кокосово мляко

Кокосовото мляко също е популярен избор сред вегъните и е чудесна основа за смутита или млечни шейкове и може да се използва като алтернатива на млечни продукти при приготвяне на печива и десерти.

Кокосово мляко и антивъзпалителните му и антигъбични свойства

Около 50% от млечните киселини в кокосовото мляко са тип, наречен лауринова киселина, която се превръща в изключително полезно съединение, когато попадне в тялото, наречено монолаурин.


Монолауринът е антимикробно, противогъбично и противовъзпалително средство, което унищожава голямо разнообразие от болестотворни организми. . Поради това се смята, че консумацията на кокосово мляко и други храни, получени от кокос, може да помогне за защита на тялото от инфекции и вируси.

Кокосово мляко за по-здраво сърце

Млечните киселини в кокосовото мляко се метаболизират бързо в енергия в черния дроб. Поради тази причина, за разлика от другите наситени мазнини, тези в кокоса се изразходват по-бързо от тялото и е по-малко вероятно да се съхраняват като мазнини, които да вредят на организма и на здравето на сърдечно-съдовата система.


кокосо мляко, кокосово мляко ползи, за какво се използва кокосовото мляко, био кокосово мляко

Изследванията са смесени, но някои скорошни проучвания предполагат, че мазнините от кокосов орех може да нямат толкова вредно въздействие върху кръвните липиди, баланса на холестерола и сърдечно-съдовото здраве, както се смяташе преди.

Снимка за внимание
Това със сигурност е една област на изследване, която предстои да се проучва по-обстойно заради потенциалните й позитиви за човешкото здраве.

Кокосово мляко за здрав стомах

Едно изследване върху животни установява, че кокосовото мляко намалява размера на стомашната язва със същият успех, с който се справя и лекарството против язва.

Допълнителни проучвания потвърждават, че механизмът на това се дължи отчасти на противовъзпалителните свойства на млякото в комбинация с положителни ефекти върху растежа на лигавицата.


Алергичните реакции към кокос са редки, въпреки че по-често се наблюдава контактен дерматит и сенсибилизация към полените на дърветата. Кокосовите орехи са една от тези храни, които се колебаят между „добрите“ и „лошите“ хранителни лагери.

Кокосовото мляко, особено нискомасленото, може да се използва умерено (до два пъти седмично). Британската сърдечна фондация обаче препоръчва замяна на наситени мазнини и източници на тях, включително кокосово масло, с ненаситени разновидности.

Коментари

Споделяне