background-image

КАКВИ СА ТАЙНИТЕ ЗАД СИМВОЛИТЕ НА ОПАКОВКИТЕ?

Разбери какво искат и НЕ искат да ни кажат производителите в това БЕЗПЛАТНО ръководство!
Виж най-подробния списък със символите и тяхното значение

 Рецепта за Ябълков Тарт
Био рецепти

Завладяваща Класика: Любимата Ви Рецепта за Ябълков Тарт

Ябълковият тарт е невероятно изкушение, което съчетава в себе си хрупкаво тесто, сладко ябълково плодово пълнеж и ароматни подправки. Този десерт е истинска наслада за сетивата и носи със себе си богатство от текстури и вкусове.

Нека започнем с основата на тартата - тестото. За него ще ви е необходимо да смесите внимателно брашното с малко захар и щипка сол. След това добавете нарязаното на кубчета масло и ваниловия екстракт.

Смесете съставките докато получите късометражно тесто, което се отделя от ръцете ви. След това оформете го в диск и го охладете в хладилник за около половин час.

Стъпка 1: Подготовка на тестото

  • В голяма купа смесете 2 ½ чаши брашно, 2 супени лъжици захар и ½ чаена лъжичка сол.
  • Добавете 1 чаша нарязано на кубчета студено масло и разбъркайте с пръсти или паста за разбиване, докато сместа придобие текстура на груби кроасани.
  • Добавете ¼ чаша ледена вода и 1 чайна лъжичка ванилов екстракт. Разбъркайте докато се образува еднородно тесто.
  • Оформете тестото в диск, завийте го в пластмасово фолио и го охладете в хладилник за около 30 минути.

    Ябълков тарт

Докато тестото се охлажда, може да се заемете с подготовката на ябълковия плодов пълнеж. Изберете свежи и сочни ябълки, предпочитайки сортове като Грани Смит или Рени Дел.

Измийте ги добре и ги нарежете на тънки филийки, сваляйки кората и отстранявайки семките. Поставете филийките в купа и ги застръйте с малко захар и подправки като канела, мускатен орех и сок от лимон. Това ще добави на плодовия пълнеж допълнителен аромат и вкус.

Стъпка 2: Подготовка на плодовия пълнеж

  • Изберете 4-5 средно големи ябълки, като предпочитате сортове със сладък и киселкав вкус.
  • Измийте ябълките и ги обелете. Премахнете семките и нарежете ги на тънки филийки.
  • Поставете филийките от ябълките в купа и ги застръйте с ¼ чаша захар, 1 чайна лъжичка канела, ¼ чайна лъжичка мускатен орех и сок от половин лимон. Разбъркайте добре, за да се покрият ябълките с подправките.

    Ябълков тарт

След като тестото се е охладило достатъчно, го извадете от хладилника и го разточете на повърхност, постелена с брашно.

Оформете го в желаната форма, която може да бъде кръгла, правоъгълна или дори във форма на сърце, в зависимост от вашето предпочитание.

Сложете тестото в тава за печене и го подложете на леко натискане, за да придобие равномерна дебелина. Отрежете излишното тесто от краищата и използвайте го за декорация, ако желаете.

Стъпка 3: Приготвяне на ябълковия тарт

  • Извадете охладеното тесто от хладилника и разточете го на навлажнена повърхност, постелена с брашно. Оформете го в желаната форма, като го разтеглите на равна дебелина.

  • Прехвърлете тестото в тава за печене и го прилепнете към дъното и страните на формата. Отрежете излишното тесто от краищата и използвайте го за декорация, ако желаете.

  • Наредете филийките от ябълките върху тестото, като ги наслоите върху себе си и ги подредите равномерно. Покрийте пълнежа с малко останала захар и подправки, ако желаете.

  • Загрейте фурната до 180 градуса по Целзий.

  • Печете ябълковия тарт в предварително загрята фурна за около 40-45 минути или докато тестото придобие златисто-кафяв цвят, а ябълките станат меки и сочни.

Извадете ябълковия тарт от фурната и го оставете да се охлади за няколко минути, преди да го сервирате.

На ред е плодовият пълнеж. Разпределете нарязаните ябълки върху тестото, поставяйки ги във върхове или равномерно разпределени.

Можете да ги наредите в кръгли редове или да ги сложите във вятър, който ще придаде допълнителен шик на тартата.

Използвайте плодовия пълнеж с плътен слой, като се уверите, че всички филийки са покрити с малко захар и подправки.

Нагрейте фурната на предварително зададена температура и поставете ябълковият тарт вътре.

Печете го за около 40-45 минути или докато тестото придобие златисто-кафяв цвят, а ябълките станат меки и сочни. Ароматът на прясно изпечен ябълков тарт ще запълни кухнята ви и ще ви накара да очаквате с нетърпение първата вкусна хапка.

Ябълков тарт

Когато извадите тартата от фурната, оставете я да се охлади за няколко минути, преди да я сервирате. Можете да я поднесете топла, с кугел или сладолед от ванилия, което ще допълни вкуса и ще създаде впечатление.

Ябълковият тарт е перфектен за специални поводи или просто за удоволствие във всяко време на деня. Неговият изискан вкус и естетичен вид ще го превърнат във ваш любим десерт и ще ви докарат радостта на гурме наслада.

Коментари

Споделяне