background-image

КАКВИ СА ТАЙНИТЕ ЗАД СИМВОЛИТЕ НА ОПАКОВКИТЕ?

Разбери какво искат и НЕ искат да ни кажат производителите в това БЕЗПЛАТНО ръководство!
Виж най-подробния списък със символите и тяхното значение

Неозаглавен дизайн (10).png
Био здраве

Цитрулин малат – какво представлява и нужно ли е да си приема?

Аминокиселината цитрулин малат набира популярност като добавка за здраве и физическа активност сред много почитатели на здравословния и активен начин на живот през последните години. Тази аминокиселина се произвежда по естествен начин в тялото и се намира в някои храни, но приемането на добавки в цитрулин малат повишава съдържанието й в тялото над обичайните нива, което може да има някои ползи за здравето. Докато някои хора са убедени в ефективността на тази аминокиселина и ползите за здравето и подобряването на физическата активност, други са скептични. Затова в тази статия ще се занимаем с всичко, което трябва да знаете за цитрулин малат и дали трябва да го приемате под формата на добавки.

Цитрулин малат – какво представлява?

Цитрулин малатът е една от трите хранителни аминокиселини в цикъла на урея (другите две са L-аргинин и L-орнитин). Приемът на добавки с цитрулин малат повишава плазмените нива на орнитин и аргинин и подобрява процеса на рециклиране на амоняк и метаболизма на азотния оксид. Следователно, цитрулинът може да бъде полезен в ситуации, в които азотният оксид е от значение, като за по-добри спортни постижения, здравето на кръвоносните съдове и при еректилна дисфункция. Има много малко храни, които имат полезни и значителни количества цитрулин малат, динята, например, е забележително изключение. Ето защо в повечето случаи се налага допълнителен прием на добавки с цитрулин малат, тъй като е почти невъзможно да си го набавяме чрез хранене.

Цитрулин малат – как работи?

Добавките с цитрулин повишават нивата на аргинин в организма. Тъй като аргининът е основният субстрат за синтеза на азотен оксид, допълнителният прием на цитрулин може индиректно да увеличи производството на азотен оксид. На свой ред, като се има предвид ролята на азотния оксид във вазодилатацията, митохондриалното дишане, обработката на калций и усвояването на глюкоза, по-големите количества азотен оксид могат да подобрят здравето на кръвообращението и мускулната функция и да намалят умората.

Цитрулин малат – ползи

Значителен брой изследвания показват, че постоянният прием на цитрулин леко намалява кръвното налягане и леко подобрява притока на кръв, особено при хора с хипертония или други сърдечно-съдови проблеми. Ограничени изследвания показват, че приемът на добавки с цитрулин, както краткосрочен, така и дългосрочен, може да намали хроничното чувство на умора, да повиши силата и да подобри издръжливостта както при аеробни, така и при анаеробни упражнения. Необходими са повече изследвания за потенциалните ефекти на цитрулин върху еректилната дисфункция, но малък брой изследвания предполагат благоприятен ефект на приема на добавки с тази аминокиселина и при това състояние.

Цитрулин малат – има ли рискове

Въпреки че безопасността на дългосрочният прием на добавки с високи съдържание на цитрулин изисква по-нататъшно проучване, досегашните изследвания показват, че той се понася добре от повечето хора. За разлика от аргинина и орнитина, високите дози цитрулин не изглежда да водят до стомашно-чревен дистрес.

Цитрулин малат – в кои храни можем да го открием

Освен че се произвежда в тялото, цитрулинът се намира в няколко храни. Повечето храни обаче не са анализирани задълбочено за съдържанието на тази аминокиселина. Храните, за които е известно, че съдържат цитрулин, са:

• Диня

• Тикви

• Краставица

• Пъпеш

• Кратунки

Цитрулин малат – какво количество да се приема

Въз основа на текущи изследвания, препоръчителната доза е 3-6 грама на ден L-цитрулин или приблизително 8 грама на ден цитрулин малат. Дозата варира в зависимост от формата, тъй като 1,75 грама цитрулин малат осигурява 1 грам L-цитрулин. Останалите 0,75 грама са малат. По-долу са дадени препоръки за конкретни употреби:

• Тренировка с тежести - Осем грама цитрулин малат осигуряват около 4,5 грама цитрулин, ефективна доза за изпълнение на тренировка с тежести.

• Кислород в мускулите - За да се подобри съдържанието на кислород в мускулите, приемането на 6 или повече грама L-цитрулин на ден в продължение на седем дни е достатъчно.

• Кръвно налягане - За подобряване и контрол на кръвното налягане дневната доза L-цитрулин, използвана в изследванията, обикновено е 3-6 грама на ден. Освен това дози от 10 или повече грама обикновено не причиняват стомашно разстройство, за разлика от други аминокиселини, които се предлагат под формата на добавки. Разстроеният стомах е сигурен начин да провалите тренировката, така че това е добра новина, ако приемате тази добавка, за да повишите ефективността на упражненията, които изпълнявате, независимо дали кардио или в тежести. Цитрулинът вероятно се понася по-добре от стомаха в сравнение с други аминокиселини, поради разликите в начина, по който се абсорбира и обработва от организма.

Loading...
Споделяне