background-image

КАКВИ СА ТАЙНИТЕ ЗАД СИМВОЛИТЕ НА ОПАКОВКИТЕ?

Разбери какво искат и НЕ искат да ни кажат производителите в това БЕЗПЛАТНО ръководство!
Виж най-подробния списък със символите и тяхното значение

био хранителни продукти
Био здраве

Био хранителни продукти и ползите от тях

Ние всички искаме да сме здрави, енергични и щастливи. Въпреки това, човешкото здраве и благосъстояние могат да бъдат засегнати и нарушени от редица фактори. Един от основните такива е начинът на хранене. За това в тази статия на "[Биопедия](/)" ще коментираме въпросът с [био хранителни продукти](https://www.biopedia.bg/category/bio-hrani) и техните ползи върху човешкото тяло.

Вредният начин на хранене може да доведе до отпадналост и липса на енергия, забавен метаболизъм и ленивост, дори и до редица болести и болестни състояние. Вредната храна влияе силно на нашето здраве, психика, настроение и самочувствие. От друга страна, правилното хранене играе ключова роля. То може да действа превантивно, защитавайки ни от болести и задълбочаването и влошаването на съществуващи такива. Редица проучвания сочат, че здравословното хранене всъщност спомага по-бързото и успешно лечение на множество болести и състояния. Здравословното меню е и основна причина за това да сме по-енергични и витални, по-щастливи и с по-добро настроение. А в центъра на здравословното хранене стои една много важна категория продукти – био хранителни продукти.

Био хранителни продукти – какво представляват?

Био хранителните продукти са с животински или растителен произход. Животните и растенията, които се отглеждат за добиването на суровини за био хранителните продукти са продукт на био фермерството. Към днешна дата био фермерството е популярно като най-щадящият и устойчив метод по отношение на природата и околната среда. Но освен това продуктите и суровините на био фермерството са изключително полезни за човешкото здраве. Това се дължи на факта, че всички тези животни и растения се отглеждат по натурален начин и без вредна човешка намеса в жизнения им цикъл. био хранителни продукти Освен това тези суровини и продукти не са третирани и обработвани с химикали, токсини и ГМО на нито един етап или процес от жизнения им цикъл, добив и преработка. Това означава, че животните, които са източници на био месо, яйца и мляко не са третирани с хормони и антибиотици. Растенията пък не са третирани със синтетични пестициди и хербициди, химични торове, ГМО, други химикали. Към крайния продукт не се добавят изкуствени консерванти, овкусители, осветители, аромати.

Био хранителни продукти – ползи за човека

Както споменахме, освен че въпросните био хранителни продукти са полезни за природата и околната среда, те са много полезни и за човешкото здраве и организъм. На първо място това се дължи на факта, че при консумация на био хранителни продукти, рискът токсини и химикали да попаднат в организма не съществува. био хранителни продукти Това елиминира и риска от алергични реакции към химикали и токсини. Освен това любимите ни био хранителни продукти носят всички полезни нутриенти, микроелементи, витамини и свойства на био суровините, от които са направени. Така при консумацията на био хранителни продукти, вие се снабдявате с редица полезни елементи и нутриенти, които да защитават вашия организъм, да го поддържат здрав и да спомагат всички жизнени функции.

Био хранителни продукти – можем ли да им се доверим?

Закупувайки си био хранителни продукти е нормално да се запитаме дали можем напълно да се доверим, че плащаме за това, което производителят обещава. И отговорът е, че да, можем да имаме пълно доверие. Това е така, защото един продукт не може да бъде сертифициран като био, ако не отговаря напълно на всички критерии и изисквания за такъв продукт. В света съществуват редица организации и регулаторни органи, които стриктно следят произхода и качеството на био суровините и продукти. Всички тези продукти преминават през стриктни проверки, за да могат да получат подходящия сертификат. Ето защо, купувайки си био хранителни продукти, вие може да сте абсолютно сигурни в техния произход и качество, те са гарантирани.

Защо био хранителните продукти са по-скъпи?

Факт е, че категория био хранителни продукти обикновено е по-скъпа в сравнение с традиционните и конвенционални хранителни продукти. Това си има своето логично обяснение. По-високата цена се дължи на факта, че при отглеждането на био суровини и продукти, на био фермерите им се налага по-стриктно и внимателно да следят всички процеси. Вредители, плевели и болести не могат да се третират с химикали и пестициди, както обикновено се практикува при конвенционалното фермерство.био хранителни продукти Био фермерите се борят с тези заплахи мануално, физически или чрез биологичен контрол. Тъй като био фермерството напълно изключва използването на хормони при отглеждането на животни, това означава, че био фермите произвеждат по-малко мляко. По-лимитираната продукция означава и по-високи цени.

Био хранителни продукти – от къде да се сдобием с тях?

Да са основните начини за пазаруване на хранителни продукти с био произход. Най-разпространеният вариант е да ги закупуваме от специализираните физически магазини за био продукти. Този вариант има своите преимущества. Възможно е в тези магазини да срещнете по-голяма разнообразие от предложения. Освен това вие можете лично да подберете всичко, което закупувате. Можете да получите и консултация и съвети от хората, работещи в тези магазини. От друга страна имаме опцията за онлайн пазаруване. Преимуществата на този вариант също са неоспорими – той спестява време, много по-лесен е и цялата ви поръчка ще бъде доставена директно до вашия дом без никакви усилия от ваша страна.

Независимо по какъв начин ще пазарувате био хранителни продукти, важното е, че тези продукти носят редица ползи за вас и за вашето семейство. Включете ги във вашето ежедневно меню и се насладете на по-богати вкусове, повече свежест и повече полезни свойства.

Коментари

Споделяне