glavna (2).jpg
Био здраве

Био царевица – не само вкусна, но и здравословна

Biopedia
16 Юли 2022
15 мин.

Царевицата е любима на малки и големи. Имаме една добра новина за вас! Оказва се, че царевицата е не само много вкусна, но и също толкова полезна. Но за а е истински полезна една царевица, тя трябва да е с био произход.

По-надолу в тази статия ще обясним всички ползи на любимата на всички био царевица и защо да я предпочетете пред всяка друга царевица на пазара.

Но нека сега отбележим, че консумацията на био царевица предпазва и подобрява състоянието при редица здравословни проблеми и болести, включително проблеми със зрението, диабет и дори спомага здравословното сваляне на килограми.

Био царевица – какво означава?

Био царевицата е царевица, която е отглеждана при условия на био фермерство. Био фермерството означава, че едно растение е отглеждано в среда и условия, които са напълно сходни с естествените такива за него.

Това означава, че през целия жизнен цикъл на растението, то е опрашвано или размножавано, торено и обогатявано, добивано и запазвано по природосъобразен начин.

Огромното преимущество на био фермерството е, че освен че то е изключително щадящо и отговорно към околната среда и природата, то също така изключва напълно употребата на синтетични пестициди и хербициди, химикали и химични торове, ГМО.27.jpg Изкуствени овкусители, аромати и цветове, също и консерванти не се добавят към суровината. Всичко това гарантира биологичният и натурален произход на любимата ни био царевица.

Био царевица – защо да я предпочетем?

Благодарение на биологичният и устойчив начин на отглеждане, добив и обработка на био царевицата, консумацията на такава идва с редица преимущества.

На първо място това е гаранцията, че чрез консумацията на био царевица е невъзможно в организма да попаднат химикали и токсини, просто защото такива няма.

Това изключва напълно риска от алергични реакции към химикали при консумацията на царевица с биологичен произход. Този вид царевица е и много по-здравословен избор.

Благодарение на отсъствието на химикали и синтетични продукти, с които растението да е третирано по време на целия му жизнен цикъл, всички полезни свойства и нутриенти на продукта се запазват изцяло.

Това означава, че консумирайки био царевица, вие може да се снабдите с всички полезни витамини и микроелементи, които могат да бъдат открити в нея. А те не са никак малко.

Био царевица – с какво е полезна?

Царевицата е зърнена култура и като всички останали зърнени култури, тя е богата на въглехидрати, част от които са захари.

Въпреки съдържанието на захари, царевицата е категоризирана като нискокалорична храна и има нисък гликемичен индекс, което я прави подходящ източник на полезни въглехидрати за хора, страдащи от диабет и преддиабетни състояния, както и за хора, които целят здравословно отслабване.

Освен това царевицата е много богата на витамини Б3, Б5, Б6 и Б9, Е, А. 28.jpgВсички тези витамини са мощна комбинация, която подпомага човешкото здраве и правилната функция на организма.

Консумацията на био царевица въздейства благоприятно на състоянието и здравето на кожата, косата и ноктите.

Също така се смята, че помага в борбата с депресивни състояние, повишава общия тонус и енергия, влияе благоприятно на метаболизма.

Любимата ни био царевица е прекрасен източник на микроелементи като желязо, магнезий, фосфор и калций.

Царевицата е и много богат източник на редица антиоксиданти, които значително могат да подобрят здравето на редица органи и системи в човешкия организъм.

Ползи от консумацията на био царевица

Както вече установихме, царевицата е източник на редица полезни витамини, микроелементи и нутриенти. Редовната й консумация има както превантивни свойства, така и успешно помага за подобряването на здравето при редица здравословни проблеми и състояние. Някои от тях са:

  • Проблеми с очите – хапвайте често био царевица, за да осигурите нужната превенция на опасни състояния, които застрашават здравето на очите като дегенерация на ретината и макулата. Високото съдържание на антиоксидантите в царевицата освен това защитават очите от окислителни щети, причинени от вредната синя светлина от екраните на лаптопите и смартфоните.
  • Диабет и преддиабетни състояния – Царевицата е с нисък гликемичен индекс и успешно стабилизира нивата на кръвната захар, ето защо се препоръчва силно при хора, които страдат от диабет.29.jpg

В допълнение, консумацията на царевица се препоръчва при състояния на анемия, чернодробни и сърдечни заболявания. Отварата от царевица помага за изгарянето на мазнини, ето защо спомага и здравословното сваляне на килограми. 

Био царевица – за какво се използва?

Да, царевицата е изключително вкусна, ето защо е любима на малки и големи.

Добавяме я в салати, похапваме я варена или печена, овкусяваме я с масло, сол или други подправки, дори я похапваме под формата на пуканки.

Освен като вкусно лакомство, от векове всяка част на растението се използва с редица ползи.

Например отвара от косата на царевица действа диуретично и пречистващо. Маслото от царевица понижава вредния холестерол в кръвта.

Царевицата намира и своето приложение в козметиката  - богата е на витамини, които възстановяват и подхранват кожата и косата. 30.jpg

В заключение, царевицата е не само вкусна, но и изключително полезна. Редовната консумация на био царевица може да благоприятства човешкото здраве по много начини.

Loading...
Споделяне

Последвай ни

Instagram лого

biopedia

ПОЗДРАВЛЕНИЯ!

Благодарим Ви, че сте част от нашето БИО семейство!