glavna (2).jpg
Био здраве

Био царевица – не само вкусна, но и здравословна

Biopedia
16 Юли 2022
15 мин.

Царевицата е любима на малки и големи. Имаме една добра новина за вас! Оказва се, че царевицата е не само много вкусна, но и също толкова полезна. Но за а е истински полезна една царевица, тя трябва да е с био произход. А как да консумирате и от къде да си набавите био царевица ще научите от тази статия на "[Биопедия](/)".

По-надолу в тази статия ще обясним всички ползи на любимата на всички био царевица и защо да я предпочетете пред всяка друга царевица на пазара.

Но нека сега отбележим, че консумацията на био царевица предпазва и подобрява състоянието при редица здравословни проблеми и болести, включително проблеми със зрението, диабет и дори спомага здравословното сваляне на килограми.

Био царевица – какво означава?

Био царевицата е царевица, която е отглеждана при условия на био фермерство. Био фермерството означава, че едно растение е отглеждано в среда и условия, които са напълно сходни с естествените такива за него.

Снимка за внимание
Това означава, че през целия жизнен цикъл на растението, то е опрашвано или размножавано, торено и обогатявано, добивано и запазвано по природосъобразен начин.

Огромното преимущество на био фермерството е, че освен че то е изключително щадящо и отговорно към околната среда и природата, то също така изключва напълно употребата на синтетични пестициди и хербициди, химикали и химични торове, ГМО.био царевица, царевица ползи, варена царевица ползи Изкуствени овкусители, аромати и цветове, също и консерванти не се добавят към суровината. Всичко това гарантира биологичният и натурален произход на любимата ни био царевица.

Био царевица – защо да я предпочетем?

Благодарение на биологичният и устойчив начин на отглеждане, добив и обработка на био царевицата, консумацията на такава идва с редица преимущества.

На първо място това е гаранцията, че чрез консумацията на био царевица е невъзможно в организма да попаднат химикали и токсини, просто защото такива няма.

Това изключва напълно риска от алергични реакции към химикали при консумацията на царевица с биологичен произход. Този вид царевица е и много по-здравословен избор.

Благодарение на отсъствието на химикали и синтетични продукти, с които растението да е третирано по време на целия му жизнен цикъл, всички полезни свойства и нутриенти на продукта се запазват изцяло.

Това означава, че консумирайки био царевица, вие може да се снабдите с всички полезни витамини и микроелементи, които могат да бъдат открити в нея. А те не са никак малко.

Био царевица – с какво е полезна?

Царевицата е зърнена култура и като всички останали зърнени култури, тя е богата на въглехидрати, част от които са захари.

Въпреки съдържанието на захари, царевицата е категоризирана като нискокалорична храна и има нисък гликемичен индекс, което я прави подходящ източник на полезни въглехидрати за хора, страдащи от диабет и преддиабетни състояния, както и за хора, които целят здравословно отслабване.

Освен това царевицата е много богата на витамини Б3, Б5, Б6 и Б9, Е, А. био царевица, царевица ползи, варена царевица ползиВсички тези витамини са мощна комбинация, която подпомага човешкото здраве и правилната функция на организма.

Консумацията на био царевица въздейства благоприятно на състоянието и здравето на кожата, косата и ноктите.

Също така се смята, че помага в борбата с депресивни състояние, повишава общия тонус и енергия, влияе благоприятно на метаболизма.

Любимата ни био царевица е прекрасен източник на микроелементи като желязо, магнезий, фосфор и калций.

Царевицата е и много богат източник на редица антиоксиданти, които значително могат да подобрят здравето на редица органи и системи в човешкия организъм.

Ползи от консумацията на био царевица

Както вече установихме, царевицата е източник на редица полезни витамини, микроелементи и нутриенти. Редовната й консумация има както превантивни свойства, така и успешно помага за подобряването на здравето при редица здравословни проблеми и състояние. Някои от тях са:

  • Проблеми с очите – хапвайте често био царевица, за да осигурите нужната превенция на опасни състояния, които застрашават здравето на очите като дегенерация на ретината и макулата. Високото съдържание на антиоксидантите в царевицата освен това защитават очите от окислителни щети, причинени от вредната синя светлина от екраните на лаптопите и смартфоните.
  • Диабет и преддиабетни състояния – Царевицата е с нисък гликемичен индекс и успешно стабилизира нивата на кръвната захар, ето защо се препоръчва силно при хора, които страдат от диабет.29.jpg

В допълнение, консумацията на царевица се препоръчва при състояния на анемия, чернодробни и сърдечни заболявания. Отварата от царевица помага за изгарянето на мазнини, ето защо спомага и здравословното сваляне на килограми. 

Био царевица – за какво се използва?

Да, царевицата е изключително вкусна, ето защо е любима на малки и големи.

Добавяме я в салати, похапваме я варена или печена, овкусяваме я с масло, сол или други подправки, дори я похапваме под формата на пуканки.

Освен като вкусно лакомство, от векове всяка част на растението се използва с редица ползи.

Например отвара от косата на царевица действа диуретично и пречистващо. Маслото от царевица понижава вредния холестерол в кръвта.

Царевицата намира и своето приложение в козметиката  - богата е на витамини, които възстановяват и подхранват кожата и косата. био царевица, царевица ползи, варена царевица ползи

В заключение, царевицата е не само вкусна, но и изключително полезна. Редовната консумация на био царевица може да благоприятства човешкото здраве по много начини.

Коментари

Споделяне
Иконка за популярни статии

Най-нови

Последвай ни

Instagram лого

biopedia

ПОЗДРАВЛЕНИЯ!

Благодарим Ви, че сте част от нашето БИО семейство!