background-image

КАКВИ СА ТАЙНИТЕ ЗАД СИМВОЛИТЕ НА ОПАКОВКИТЕ?

Разбери какво искат и НЕ искат да ни кажат производителите в това БЕЗПЛАТНО ръководство!
Виж най-подробния списък със символите и тяхното значение

Био здраве

4 ползи за здравето от салвията и как можете да я използвате у дома

Салвията, позната още под наименованието „градински чай“, е едно от най-разпространените и добре познати кулинарни растения, но това, че я добавяте към ястията си, не я прави по-малко терапевтична! В тази статия на "Биопедия" ще научите за Салвия и ползи, които има за здравето.

Градинският чай (Salvia officinalis) е част от семейство Labiatae и най-често използваните части от това растение са листата и цветовете. Произхожда от Средиземноморието и наистина обича сухите брегове и слънчевите места. Устойчив е на засушаване и измръзване.

Снимка за внимание
Като се имат предвид невероятните ползи за здравето, които градинският чай предлага, и неговата издръжливост като растение, той е чудесно допълнение към вашата билкова градина, което не изисква особени грижи.

Салвията е много ароматна и цъфти в края на пролетта до началото на лятото. Тя съдържа витамини А, С и В, както и минералите калций, магнезий, желязо, калий и цинк в растението. Преимуществата, които тази билка носи за здравето ни от тази билка, са многобройни и широкообхватни.
Ето защо съставихме списък с нейните ползи и различните начини, по които можете да я използвате в ежедневието си.

4 ползи за здравето, които салвията носи със себе си

#1 полза: Салвията служи като средство за справяне с прекомерното изпотяване

салвия ползи, градински чай ползи, чай от салвия ползи, за какво се използва салвията

Това е странна полза за здравето, която може би не свързвате с градинския чай, но тя е вярна! Салвията помага при прекомерно изпотяване, което често се появява при промени в хормоните на жените и мъжете. Препоръчваната доза при това състояние е ежедневен прием на чай от 2,6 до 4,5 г листа.

#2 полза: Салвията помага при борбата с нервното изтощение

салвия ползи, градински чай ползи, чай от салвия ползи, за какво се използва салвията

Друга полза за здравето от градинския чай е, че той може да бъде полезен при нервно изтощение, нервно напрежение и главоболие. Освен това салвията помага за по-спокойни чувства, които могат да помогнат при тревожни усещания.
Всичко това допринася за намаляване на нервното напрежение и изтощението. Така че, ако сте подложени на стрес, чаят от салвия е чудесен избор.

#3 полза: Салвията подпомага подобряването на паметта

Друга невероятна полза за здравето от салвията е, че тя е полезен за подобряване на паметта и сетивата. Градинският чай, подобно на розмарина, може да ни помогне в концентрацията и за по-лесното усвояване на даден материал.

Снимка за внимание
Заради тези си уникални качества салвията се използва при пациенти с болестта на Алцхаймер, страдащи от леки до умерени симптоми. След 4-месечна употреба се наблюдава значително подобрение на настроението и паметта без странични ефекти.

#4 полза: Салвията спомага за намаляване на болките в гърлото

Европейският научен кооператив по фитотерапия (ESCOP) препоръчва листата на салвията да се използват т при инфекции в устата и гърлото. Но ползите за здравето на устната кухина от градинския чай не спират дотук. Той е полезен и при гингивит и възпалено гърло, както и при гастрит.

Приложения на салвията в ежедневието
Ето няколко уникални и креативни начина, по които можете да се убедите в здравословните ползи от салвията у дома.

Гореща инфузия
Един прост начин да започнете да използвате салвията и да се възползвате от всички нейни ползи за здравето е да си направите гореща инфузия. Вземете 1 чаена лъжичка сушен градински чай или 1 супена лъжица нарязан пресен градински чай и 150 мл гореща вода.
Оставете сместа да се охлади, като поставите чиния отгоре, за да се задържат летливите масла. След като изстине, можете да я използвате за гаргара при раздразнено гърло или венци.

Тинктура от салвия
Направете си собствена тинктура от салвия по народния метод. Вземете буркан от 250 мл., напълнете го до половината със сушен градински чай и долейте 40% алкохол (водката е добър неутрален избор).
Поставете върху съда етикет с текущата дата. След 4 седмици я прецедете. И ето че вече ще е готова за употреба. Започнете с 1 чаена лъжичка дневно. Може да се използва за горещо или прекомерно изпотяване, което може да се появи при перименопауза или менопауза, както и за добавяне на подсилване на имунната система към топли напитки.

Компрес за рана
Следвайте същите инструкции като тези за гореща инфузия от салвия. След като изстине, можете да накиснете чисти превръзки или кърпи в чая и да го използвате като компрес върху рани, които се нуждаят от подкрепа, за да заздравеят.

Спрей за коса
Силно охладената настойка от салвия се добавя в бутилка или в чист спрей и се използва за изплакване на косата или за спрей срещу пърхот. Той също така помага за придаване на прекрасен блясък на косата.

Внимание!
Салвията може да повлияе на количеството кърмата и често се приема, когато майките отбиват бебетата си. Имайте това в предвид, ако възнамерявате да продължите да кърмите.

Коментари

Споделяне