background-image

Вземи БЕЗПЛАТНА е-книга за балансирано хранене

ТОП 5 сайтове Направи си сам.png
Био здраве

Здравословни храни за бременни

Приемът на здравословни храни по време на бременността насърчава растежа и развитието на вашето бебе. В този период основните принципи на здравословното хранене остават същите – консумиране на много плодове, зеленчуци, пълнозърнести храни, постни протеини и здравословни мазнини. Но кои са тези здравословни храни за бременни, които да приемате? Прочетете тази статия на "Biopedia" и ще разберете.

Въпреки това, няколко хранителни вещества в диетата за бременност заслужават специално внимание. Ето в кои здравословни храни за бременни да ги потърсите. .

Фолиевата киселина

Фолатът е витамин В, който помага за предотвратяване на сериозни проблеми с развиващия се мозък и гръбначен мозък (дефекти на невралната тръба). Необходимо е фолиевата киселина да се приема между 600 до 1000 микрограма фолиева киселина на ден през цялата бременност.

В кои здравословни храни за бременни да я открием?

Подсилените зърнени храни са чудесни източници на фолиева киселина.

Снимка за внимание
Тъмнозелени, листни зеленчуци, цитрусови плодове и сушени зърна, грах и леща също са добри източници на фолати в естествен вариант.

Ако се чудите какво да бъде консумираното количество, се водете по таблицата по-долу:

 • Здравословна храна;
 • Размер на порция;
 • Съдържание на фолиева киселина ;

Зърнени храни

 • ¾ чаша (15 до 60 г)
 • 100 до 700 микрограма

Варен спанак

 • ½ чаша (95 г)
 • 131 микрограма

  Сварен фасул

 • ½ чаша

 • 90 микрограма

Аспержи

 • 4 броя (60 г)
 • 89 микрограма

Портокал

 • 1брой (100г)
 • 29 микрограма

Фъстъци

 • 30 г.
 • 27 микрограма

В допълнение към избора на здравословни храни за бременни, приемането на ежедневен пренатален витамин – в идеалния случай започва най-малко три месеца преди зачеването – може да помогне да се гарантира, че получавате достатъчно от това основно хранително вещество.

Всеки, който може да забременее, трябва да приема ежедневна витаминна добавка, съдържаща фолиева киселина.

Калций

Вие и вашето бебе се нуждаете от калций за здрави кости и зъби. Калцият също така подпомага здравословното функциониране на кръвоносната, мускулната и нервната система. Жените по време на бременност се нуждаят от 1300 милиграма на ден от това ценно вещество.

Здравословни храни за бременни, богати на калций: Млечните продукти са най-добре усвоимите източници на калций. Немлечните източници включват броколи и зеле. Много плодови сокове и зърнени закуски също са обогатени с калций.

храни за бременни, полезни храни за бременни, полезни храни при бременност, протеини за бременни

Витамин D

Витамин D работи с калций, за да помогне за изграждането на костите и зъбите на вашето бебе. По време на бременност жената трябва да приема 600 IU на ден. Здравословни храни за бременни, богати на витамин D: Мазната риба, като сьомгата, е чудесен източник на витамин D. Други възможности включват обогатено мляко и портокалов сок.

храни за бременни, полезни храни за бременни, полезни храни при бременност, протеини за бременни

Храна Размер на порция Съдържание на витамин D

Риба (сьомга) 85 г 570 IU Мляко (обезмаслено) 1 чаша (230 мл.) 115 IU Прясно изцеден сок 1 чаша (230 мл.) 100 IU Яйца (твърдо сварени) 1 голямо (50 г) 44 IU

Протеин

Протеинът е от решаващо значение за растежа на вашето бебе през цялата бременност. По време на бременност е необходимо да приемате по 71 грама на ден от това вещество

Здравословни храни за бременни, богати на протеин са: постно месо, домашни птици, морски дарове и яйца са чудесни източници на протеини. Други опции включват боб и грах, ядки, семена и соеви продукти.

Желязо

Тялото използва желязо, за да произвежда хемоглобин. Хемоглобинът е протеин в червените кръвни клетки, който пренася кислород до тъканите на тялото.

По време на бременност се нуждаете от двойно количество желязо, от което се нуждаят небременните жени. Вашето тяло се нуждае от това желязо, за да произвежда повече кръв, за да доставя кислород на вашето бебе.

Ако нямате достатъчно запаси от желязо или получавате достатъчно желязо по време на бременност, може да развиете желязодефицитна анемия. Може да развиете главоболие или да се уморите.

Тежката желязодефицитна анемия по време на бременност също увеличава риска от преждевременно раждане, раждане на бебе с ниско тегло и следродилна депресия. На ден са ви необходими 27 милиграма.

храни за бременни, полезни храни за бременни, полезни храни при бременност, протеини за бременни

Здравословни храни за бременни богати на желязо са: телешко месо, черен дроб, домашните птици и рибата. Други опции включват обогатени с желязо зърнени закуски, боб и зеленчуци.

Коментари

Споделяне