Biopedia.bg.jpg
Био продукти

Зеолитна вода - Невероятни ползи или само тенденция?

Biopedia
14 юли 2022
3 мин

Постоянният прогрес и иновации на технологиите имат за цел да задоволят нуждите на хората, а една от най-големите и разпространени, жизнено важни човешки нужди е нуждата от чиста вода.

Въпреки че учените постоянно търсят начини за пречистване на вода, за да е подходяща тя за консумация, но успоредно с това процесът по пречистване да е природосъобразен, един от най-ефективните начини е познат на човечеството от векове. Зеолитна вода – чиста питейна вода с множество ползи за човешкото здраве, която бива пречистена по напълно природен и натурален начин.

Процесът, който превръща неподходящата за пиене вода в зеолитна вода е сравнително прост процес, който изключително обогатява физичния и химичен състав на водата.

Характеристиките и ползите от зеолитна вода са множество, затова и тя се използва в множество отрасли и сфери – агрикултура, екология, някои производствени и индустриални процеси, в медицината и козметиката.

Зеолитна вода – какво е зеолит?

Преди да си отговорим какво е зеолитна вода и с какво е полезна, нека първо открием какво е зеолит. Името на този камък идва от древногръцките думи за ‚кипящ‘ и ‚камък‘. Зеолитът е тип вулканична пепел, която се получава при сместването на вулканична лава в морска или алкална вода.

Резултатът от тази среща се нарича зеолит – материал твърд като камък, който е негативно зареден. Този вид материал има висок афинитет към вода, като може да я абсорбира или десорбира без да променя структурата на своите молекули.

Зеолитна вода – какво представлява?

Зеолитът има уникални способности да променя йонния заряд на водата и нейните качества. Ето защо този материал се използва за филтриране на вода и за омекотяване на твърдата вода.

Ако водата е твърде наситена с калциеви и магнезиеви йони е препоръчително тя да бъде пречиствана през зеолитен филтър. Зеолитът задържа магнезиевите и калциевите йони и на тяхно място обогатява водата с натриеви йони.

В резултат на това се получава зеолитна вода, която е много по-мека и по-богата на натрий, което я прави и по-полезна за консумация. Освен това зеолитната вода е много по-щадяща съвременните домакински уреди като перални и миялни машини, като ги предпазва от образуване и натрупване на котлен камък.

По този начин тези уреди работят много по-ефективно и дългосрочно. Освен че изчиства водата от магнезиеви и калциеви йони, зеолитът доказано прочиства и от амоняк и тежки химикали, които, за жалост, могат да бъдат открити в състава на водата на десетки водоизточници на територията на страната.

По този начин зеолитната вода има наистина чист и полезен състав.

Зеолитна вода – какви са ползите от нея?

От зеолитната вода има множество ползи, от които можете да се възползвате. Ето част от ползите от филтрирането на вода със зеолит:
 • Омекотява водата като абсорбира калция и магнезия в нея

 • Премахва хлора от питейната вода

 • Изчиства желязото от подпочвените източници на вода

 • Премахва от водата тежки метали и амоняк

 • Неутрализира леко киселинната вода

 • Подобрява чистотата на водата

 • Има по-висок йонен капацитет в сравнение с други филтри за вода

 • Успешно прихваща йоните на тежки метали като цинк, мед, сребро, олово, кобалт и никел

 • Икономичен и бюджетен вариант за пречистване на водата

 • Премахва органичен материал от водата

 • Устойчив на абразивност

 • Класифициран и сертифициран за безопасна консумация от хора и животни

 • Нетоксична и екологична алтернатива

 • Не съдържа никакви химикали

Зеолитна вода за имунната система

Един ефективен начин за подкрепа на имунната система е чрез премахване на нещата, които я компрометират и добавяне на неща, които я стимулират.

Без премахване на токсичните елементи, особено тези, които попадат в организма чрез консумацията на вода, не е възможно или е изключително трудно да подпомагаме имунната система пълноценно. В питейната вода могат да бъдат много токсини, като например метали, токсини от околната среда, мухъл, радиоактивни материали и патогенни микроби, които силно компрометират имунната система.

Работата на зеолита е да изчиства водата от всички тези токсини. Ето защо консумацията на зеолитна вода е изключително полезна и подпомага имунната система.

Зеолитна вода за деца и бебета

Зеолитната вода е не само безопасна за консумация от бебета и деца, но дори е и препоръчителна заради високата й чистота. Храната и течностите, които бебета и малки деца приемат са от изключителна важност за тяхното здраве и развитие.

Имунната система на младите деца не е така добре развита като тази на възрастните хора, ето защо тя не може да се бори с много от токсините. Тук идва и важността на прием на максимално чисти продукти и зеолитната вода от малки деца и бебета.

Бебетата се нуждаят от двойно повече вода от възрастните хора защото по-бързо губят течности и могат да се дехидратират. Зеолитната вода в чудесна алтернатива за децата.

БИО ВИТАМИНИ ЗА КОСА - КАК ДА ПОДБЕРЕМ ПРАВИЛНИТЕ ВИТАМИНИ?

За да се радваме на здрава, лъскава, хидратирана и красива коса, която расте бързо и не се накъсва прекомерно, е нужно да приемаме подходящите витамини, които да третират проблемите с косата, да я защитават и регенерират и да предпазват от повторната поява на проблеми. За много хора основният начин за прием на витамини е консумацията им чрез хранителни продукти.

към статията >>

Коментари

Споделяне
Иконка за популярни статии

Най-нови

Последвай ни

Instagram лого

biopedia

ПОЗДРАВЛЕНИЯ!

Благодарим Ви, че сте част от нашето БИО семейство!