background-image

КАКВИ СА ТАЙНИТЕ ЗАД СИМВОЛИТЕ НА ОПАКОВКИТЕ?

Разбери какво искат и НЕ искат да ни кажат производителите в това БЕЗПЛАТНО ръководство!
Виж най-подробния списък със символите и тяхното значение

Био каузи

5 биопластмаси, които отговарят на съвременните изисквания

Три биопроизводни заместители на полимери, произведени от изкопаеми горива, и два подобрени бариерни полимера, произведени от биомаса, предоставят на марките отговорни възможности за опаковане. В днешната статия на Biopedia ще ви запознаем с това кои са те, как се използват и как предпазват околната среда.

Два основни фактора - колебаещите се цени на петрола и ангажиментите на марките и търговците на дребно към Цел 12 на ООН за устойчиво развитие - насърчават заместването на полимери от изкопаеми горива с полимери от биопроизводство в хранителната промишленост.

За щастие, това има смисъл за всички заинтересовани страни. При полимерите от биопроизводство горивата от изкопаеми могат да бъдат заменени с биомаса, която да осигури градивните елементи за синтеза на полимери.

Всъщност използването на нехранителни продукти, като например селскостопански отпадъци, като източник на биомаса за биопроизводните полимери е от решаващо значение.

Когато биопроизводните пластмаси се получават от хранителни култури за хора (особено) или животни, възникват проблеми, свързани с горите, включително загуба на биоразнообразие, използване на вода и земеползване.

Интересно е, че лигнинът, страничен продукт от производството на картон, също може да се използва като суровина за биопроизводни полимери.

В светлината на кръговата и материалната ефективност полимерите от биопроизводство, които могат да се използват повторно или да се рециклират, са по-устойчиви от тези, които се биоразграждат.

Три биопроизводни полимера за опаковане на храни

Биополиетиленът (bPE), биополипропиленът PP (bPP) и био-PET могат да заменят полимерите с изкопаем произход.

Ценообразуването на биопроизводните полимери е странно свързано с индустрията на изкопаемите горива.

Например цените на bPE се колебаят в зависимост от цените на бензина, тъй като се конкурират с автомобилното гориво биоетанол, което се използва по-често, когато цените на изкопаемите горива са високи.

Благодарение на нововъведение от 2021 г., при което се произвежда терефталова киселина (TPA) от параксилен с биологичен произход, вече е възможно да се постигне 100% bPET.

Например това е подобрение в сравнение с 30-процентната растителна бутилка с биопроизводство на Coca-Cola от 2009 г. С повече от 15 световни производители, генериращи параксилен с биопроизход, пазарът на bPET се очаква да нарасне от 441,3 млн. долара през 2021 г. и да надхвърли сегашните 10% от годишното производство на PET в ЕС, според доклад на Allied Market Research.

Един от примерите за bPET е двойнозалепващата се капачка LumiLid на Toray Plastics, която съдържа 50% bPET в комбинация с лепило на био основа.

Още два варианта на опаковки за храни от биопродукти с по-добри бариери

Други две - биопроизводен полиетилен фураноат (PEF) 100% рециклируема биопластмаса PEF и политриметилен фурандикарбоксилат (PTF), осигуряват по-добри бариери.

Интересно е, че патентите за PET и PEF са издадени през 1946 г. Биопластмасата PEF осигурява по-добра бариера от PET.

Настоящата употреба на PEF за опаковане на храни включва:

  1. Бутилката Green Fiber Bottle на Carlsberg на хартиена основа е изработена от дървесни влакна и е облицована с тънък слой PEF от Avantium от 2024 г. нататък.
  2. Напитката с вкус на минерална вода evian+ на Danone100% рециклиран PET с малко количество PEF.
  3. Зелената бутилка на PepsiCo за напитките с марка Tropicana.

PTF се поддържа от съвместното предприятие на DuPont и Tate & Lyle в Тенеси.

Образованието на потребителите е от решаващо значение за информирането им, че полимерите могат да се произвеждат от биопроизводствени източници и да се използват повторно и да се рециклират.

Коментари

Споделяне