background-image

КАКВИ СА ТАЙНИТЕ ЗАД СИМВОЛИТЕ НА ОПАКОВКИТЕ?

Разбери какво искат и НЕ искат да ни кажат производителите в това БЕЗПЛАТНО ръководство!
Виж най-подробния списък със символите и тяхното значение

опазване на околната среда
Био каузи

Дейности за опазване на околната среда – 6 лесни ежедневни навика

Знаете колко важно е всички ние да бъдем по-отговорни към природата, но може би не сте сигурни какви дейности за опазване на околната среда да започнете да превръщате в ежедневен навик.

Добрата новина е, че да бъдем екологични, отговорни и по-осъзнати, когато става въпрос за опазване на общия ни дом планетата, не трябва да е трудно! Дори и много мънички дейности за опазване на околната среда могат да имат наистина огромен ефект.

От своя страна, всички тези дейности могат лесно да се превърнат в ежедневен навик за всички нас, без особени усилия или жертване на комфорта. В тази статия на "Биопедия" може да се запознаете с някои от нашите идеи.

Страхотна първа стъпка към намаляване на въглеродния отпечатък и за опазване на чистотата и благосъстоянието на планетата е да преоценим някои от домашните си навици и практики.

Това означава да имплементираме някои полезни дейности за опазване на околната среда в ежедневието си, или да заместим с тях някои устойчиви навици. Вашият дом, в края на краищата, е мястото, където прекарвате по-голямата част от времето си и където създавате ежедневните си навици. Ето защо именно от него трябва да започнем, когато се стремим към по-чиста и щастлива планета.

Включете тези прости навици и дейности за опазване на околната среда във вашата домашна рутина за по-екологичен начин на живот! Останете с днешната статия, ако темата ви е интересна и искате да се научите да живеете по-устойчиво.

Опазване на околната среда – рециклиране

Рециклирането е едно от най-добрите неща, които можете да направите за планетата. Отделете различни кошчета, предназначени за хартия, кутии, бутилки и различни видове пластмаси. За пластмасови контейнери потърсете малкото число, обикновено разположено на дъното на контейнера, за да определите вида на пластмасата и да сортирате по подходящ начин.


опазване на околната среда, Дейности за опазване на околната среда, опазване на природата, идеи за опазване на околната среда

След това периодично изхвърляйте насъбралите се отпадъци в съответните контейнери във вашия град, или ги носете до пунктовете за събиране на рециклируеми отпадъци. Рециклирането на отпадъци от различни материали е една от най-популярните и лесни за изпълнение дейности за опазване на околната среда и природата.

Редуцирана употреба на вода

Опитайте се да ограничите броя на пусканията на съдомиялната и пералнята, като изчакате да се напълнят в пълния им капацитет, преди да ги използвате.

Освен това спирайте крановете на чешмата, когато не ги използвате и често проверявайте всички кранове (включително всякакви външни водопроводни инсталации) за течове.


опазване на околната среда, Дейности за опазване на околната среда, опазване на природата, идеи за опазване на околната среда

По този начин не само упражнявате успешно устойчиви дейности за опазване на околната среда и редуциране на употребата на природните източници, но и помагате на семейния бюджет с по-ниски сметки за вода.

Опазване на околната среда – без пластмасови контейнери

Те са евтини и често доста удобни за съхранение на множество предмети и редица други приложения в ежедневието. Но съхраняването на вашите хранителни остатъци, както и други предмети и вещи, в пластмасови контейнери може да бъде вредно както за околната среда, така и за вашето здраве, особено когато се използва за претопляне на храна в микровълновата.


Пластмасата е направена от химикали, които могат да проникнат във всичко, с което влязат в контакт. Вместо това помислете за инвестиране в стъклени съдове. Те са по-скъпи, но издържат по-дълго и са по-подходящи за съхраняване и претопляне на храна.

Снимка за внимание
За останалите вещи в дома ви може да се спрете на контейнери и органайзери от дърво, бамбук, лен, памук и други естествени материали.

Чанти за многократна употреба

Независимо дали не ви се иска да давате пари за найлонови торбички в хранителния магазин или се опитвате да сте по-съзнателни и да избирате по-устойчиви материали в ежедневието си, торбичките или чанти за многократна употреба са чудесен начин да помогнете на околната среда.


опазване на околната среда, Дейности за опазване на околната среда, опазване на природата, идеи за опазване на околната среда

Инвестирайте в някои евтини платнени чанти и ги използвайте, докато сте навън по задачи. Освен че са екологични, платнените торбички са и много по-здрави от пластмасата и хартията. Никога повече не се тревожете за скъсани торби с хранителни стоки в най-неподходящия момент.

Опазване на околната среда – парцали вместо кухненска хартия

Използването на парцали, направени от стари дрехи, работи също толкова добре (ако не и по-добре) за почистване на повърхностите в дома, от хартиените кърпи. Освен това те могат да се перат и използват отново и отново. Няма спор – това е истинска победа за планетата и вашия портфейл!


Опазване на околната среда – копостиране

Започнете да компостирате остатъците от храна, вместо да ги изхвърляте. Така на практика сами създавате безплатен тор, който може да използвате в градината или за стайните растения, освен това ще трябва да изпразвате кошчето си много по-рядко. Поставете съд с капак под кухненската мивка и хвърлете в него утайка от кафе, черупки от яйца и остатъци от плодове и зеленчуци.


Изпразнете го във вашия външен компост, когато е пълен. Такъв можете да направите в малка зона от двора, а ако домът ви не разполага с дворно пространство или градина, компост може да изградите дори и на балкона.

Независимо дали решите да възприемете един от тези навици или всичките шест, знайте, че всяко малко усилие помага за опазването на мястото, което наричаме наш дом. Придържайте се към тези практики всеки ден и вашият въглероден отпечатък ще бъде по-малък за нула време!

Коментари

Споделяне